Thursday, 6 January 2011

Apple Pie

First time saya makan apple pie rasanya masa tu McDonald Malaysia baru introduce pie ni dalam menu. Masa tu form three dekat Sekolah MARA KK. Lagi sebulan lebih nak PMR. Setiap kelas diberi kelonggaran untuk buat satu lawatan ke mana - mana tempat untuk release tension, hahaha, tensionlah sgt PMR kannnn. Kelas lain semua pergi air terjun atau pantai, kalau tak silap la. Kelas kami memang over, kami pergi Genting Highland.

So, awal - awal dah mintak duit lebih sikit dr mak abah kan. Tiba hari yg ditunggu, sekali, rupanya kena pakai baju sekolah. Oh sedih! Apa kelas main game pakai baju kurung biru itu dan kasut hitam itu?? Tapi apa nak buat, kami semua budak baik. Main sajalah. Sebab sampai awal sgt, so dpt la naik Cockscrew. So bayangkan pakai baju kurung naik menatang tu (bayangkan cepat!)


So, lunch rasanya Dewan Selera bekalkan. Tapi sebab gatal kan. Feeling - feeling best, so makan la McDonald. Masa tu dpt free apple pie for every meal purchased. Sebagai budak baru keluar dr "penjara", agak jakun dgn apple pie. So, kebanyakan kami tak makan apple pie itu, semua pass pada sorang budak yg mak paknya jenis biasa dok masak makanan omputih. Ada yg makan pun duk cicah apple pie dgn sos. Bile ingat balik, mmg la ntah hapa hapa.

Tapi itu dulu. Sekarang ni, pantang ok! Pantang nampak apple pie. Sedap la especially yg McDonald punya. Dulu McDonald ada keluar pineapple pie, itu laaagi sedappp!!! Hari tu jalan - jalan masuk blog Lady of Leisure jumpa apple crumble and Zarin pulak buat jumpa apple pie, terus teringin nak makan. Ini namanya pengaruh internet, ok! Nasib baik ada puff pastry, apa lagi, saya pun godek la. Tapi rupa adalah kurang memuaskan sebab pastry sheet ni mcm basah-basah and lembik-lembik. Yg hari tu buat sausage roll different type of pastry, okla pulak. Since saya guna puff pastry, saya guna recipe Zarin, thanks Zarin.

 Here's the recipe. Zarin, saya letak sini ye. Zarin letak dalam pie mould, tapi since saya takde benda tu, saya buat style CMG buat crabstick in puff pastry. So korang nak tgk mcmana CMG buat, sile ke blog beliau.

Ingredients 

2 apples – peeled and chopped
1 1/2 tbsp castor sugar
1 tbsp butter
1/2 tsp ground cinnamon
8-10 keping ready made pastry puff brand kawan

Method
1.Combine sugar and cinnamon. 
2. Then place the pastry sheets in the pie cup
3. Arrange apples in pastry lined pie plate. Sprinkle with sugar and cinnamon on top of the apples and dot top layer with small pieces of butter
4. Then cover with pie crust – i suka potong panjang2 and taruk silang silang macam tu sebab lg crunchy
5. Place on lowest rack in oven preheated to 230 degrees C. Bake for 10 minutes, then reduce oven temperature to 175 degrees C. Bake for 30 to 35 minutes longer. Serve warm or cold.



. However, saya patut letak more sugar or use different apple. Sebab macam kurang manis. Saya pakai Granny Smith. Tapi takpe kali ni saya makan dgn vanilla ice-cream, yum yum!!

Inilah 50 orang budak perempuan Sekolah MARA KK, banyak ni je pun budak pompuan batch kami. Huh lama gila gambar ni, siap ada rosak sikit tu. Korang confirm takkan dpt teka yg mana saya, hahaha.

Psst: Pe'jah, ko nyorok kat mana dalam gambar ni, aku tak jumpe pun. Belakang Aida eh?
Photobucket

12 comments:

bujal X said...

pie epal dan eskrem....

*kena tuju McD jap lagi nih!

zarin said...

wahhh daring korang naik corkscrew pakai baju kurung..eh pakai tudung jugak ke? adusss dah habis imagine dah ni :D
eh dear! i pun nk mcm ni jugak la nanti...laaagi mcm rupa apple pie mcd kan!

DeLancrettLurpak said...

Bujal: Alaaaaa..... bikin aku jeles! prosperity burger sedap kaann.. hihihih

DeLancrettLurpak said...

Zarin: Itula, siap pakai tudung tuuuuu!!! mmg terbang segala mala yg ada..

tu la, i berangan nak makan apple pie mcd tu.. tu yg buat cenggitu.. cuma tak berapa jadik sebab puff pastry tu lembik gile.. next time kena beli yg jenis lain..

~ Mamma Olyn ~ said...

uhhh sedapnye cik lurpak, mengidam i...hahha, tetambah tgk aiskrem vanilla tu, ingat winter xmakan ais, jalannn juga ek..hehe

DeLancrettLurpak said...

Mamma Olyn: Dkt dalam rumah panas, dkt luar rumah je sejok..lagipun kami 5 degree kat sini, kira okla.. Korang yg kat atas la mengigil.. hihihih

DrNotts said...

lerrr lurpak, awak satu kelas dengan ribbon and circus ke dulu?

Lady of Leisure said...

hehe sedap apple crumble zarin tu.. tapi masalahnya stew apple i tak berapa makan, dok makan dia punya crumble yg atas tu je heheh..

DeLancrettLurpak said...

Aunty Notts: Saya dgn R&C satu sekolahh tapi tak sama kelas, kami pergi makan kat DS sama - sama dan geng kirim surat masa cuti sekolah, :)

DeLancrettLurpak said...

LL: I rasa apple pie ni lagi sesuai dgn u, sebab u buleh makan pastry je hihihi.. isi letak skit aje.. sedapppp!!!

Faizal n Fashitah said...

Thanx for the recipe! kamek nang minat giler ngan apple pie XD

DeLancrettLurpak said...

Faizal: Nyaman nak oooo!!! mun makan di McD nang sik puas mun sik makan apple pie nya kohh

Related Posts with Thumbnails