Wednesday, 22 December 2010

Sile Layan Gambar Food ini Sambil Telan Saliva

Ingat kejadian locked out last week? Kami menenangkan diri di IKEA. Tapi sayangnye tak leh makan swedish meatballs kat sana, nak ambik bau pun tak buleh, sebab hidung tersumbat. T-Bag yg mmg dah lama teringin nak makan fish and chips dapat la menunaikan hasratnya disana. Baru saya perasan yg T-Bag tak suka makan fish and chips macam gitu aje, dia suka fish and chips with petit pois. Cheh, kalau setakat nak makan petit pois, makan kat rumah pun buleh, cheh lagi.

Oh saya telah membuat satu pilihan yg tidak tepat, sebab saya makan cheese and spinach omellete yg tidak panas, bad choice, bad choice!!! Next time kalau nak makan omellete,  mesti make sure org tu masak upon request. Kalau dia dah tergolek depan mata sejak mula kau beratur lagi, takyah la amik.

Tak habis pun makan omellete itu, dah la tamak haloba, ambik dua ketul omellete (tunduk, buat muka bersalah). Saya makan abis garlic ciabatta and salad tu, yum yum!!! Sebenarnya pergi IKEA sebab nak cari frame untuk picture Yaya-Yayen ini.

Gambar ni diambil dkt nursery. Tgk, muka masam gile. Mesti orang yg depan dia tu org yg dia tak biasa, bukan key worker Yaya-Yayen.. Tu pasal dia tak nak senyum. Akhirnya tak dpt pun beli frame sebab parents Yaya-Yayen ni taktau pun apa size gambau ini, chait!

Hari sabtu tu pulak mmg dah lama plan nak gi makan dkt Orchid Restaurant, Bristol.

Kak Odah kata tom yam Orchid tu sedap, tapi seriously, kalau ikut tekak saya, tom yam Kak Odah atau Ayu buat, baru kena dkt tekak saya. Yg Orchid punya ni letak bunga kantan, so rasa dah macam asam pedas gitu. And the taste reminds me to Oten's pun tom yam, sejibik! FYI, Oten adalah satu kedai makan di Kota Samarahan yg saya rasa overprice tapi tetaplah nak makan kat situ.  Sebab tak berapa kena dgn tekak saya, harus ambik gambar sipi-sipi saja.

Saya dan T-Bag makan ini, namanya Nasi Campur, steamed rice with stir fry bean sprouts with mushrooms and beef rendang. The rendang was so nice!

Habis, anak saya makan apa? Oh, dia ambik nasik saya separuh and makan dengan ini.

.. Sweet Sour Chicken. T-Bag kata tak berapa sedap, tapi dalam tak berapa sedap tu, laju gak la dia ambik sikit-sikit masuk pinggan dia. First time saya suka sweet sour chicken, selama ni makan, mesti ambik 1 ketol ayam saja, buat syarat. Tapi kali ni berketol-ketol, maybe sebab tekak tak berapa sedap, so rasa masam tu macam best saje.  And macam biasa, Yaya-Yayen ngelat, makan lauk saje, cisss!!!

Saya order Gado-gado juga for starter. Oh sedap ok! Saya suka! Lenkali kalau sapa - sapa ajak lepak kedai ni, saya tak nak order benda lain, saya nak order Gado-Gado setalam, SETALAM ok!
 
Dulu - dulu masa kecik - kecik, bila travel dr Kuching - KL, saya selalu dpt minum pineapple juice dalam flight. Rasanya mcm tak pernah minum air lain dalam flight, jakun ok! Tapi pineapple juice tu mmg lain macam sedapnye, mmg sedap! Dan hari ni saya dah jumpe kat mana nak carik, dkt Orchid la. Sedappp!!! Tapi hati kecil saya berkata yg diorg pakai juice dalam kotak, tapi belasah saje la labu.

Pagi tadi pergi jumpa GP. T-Bag kata sejak kawin dgn saya, mmg dah hobi pergi jumpa doctor. Saya mmg super freak out bab health ni. Malam tadi tak berapa lena tido, sebab batuk - batuk and rasa batu ada dalam juga duduk.  Rasa kena tekan-tekan saja dado ku ini. Alhamdulillah, no chest infection but doc kata yes, the sound of saya batuk tu ada lain macam, macam seksa benor. And katanya kalau tak jaga-jaga jadik ashtma. So, dia suruh pakai inhaler la, and takpe kalau ambik 6-8 times per day. Masa dkt Malaysia, kalau dada dah macam ni sakit, Dr Tan prescribed saya steroid tablets. Tapi cobaan saya adalah gagal untuk mintak steroid tablets itu, huh! Ibusinga, feewitt **wink wink**

Lunch, dah taktau nak masak apa, suruh org sakit no 2, masak curry maggi. Teori T-Bag, kalau org lain masak maggi, lagi sedap. Cuba korang suruh org lain masak, korang tukang makan, sedappp kannn? Balik amik Yaya-Yayen, sudah buntu mau masak apa. Dalam masa sejam, jadik la ini.

Cencaru masuk oven jadik apa? Cencaru bakar ke panggang?  Cencaru tu cicah dgn kicap + bawang merah + cili padi, pastu layan dengan stir fry little gem and sambal ikan bilis. T-Bag macam dah ilang deria rasa sebab flu dia makin ganas, so dia tak selera nak makan. So, orang sakit no 1 makan dengan jayanya, yeayyy!!!!


Psst: Saya tak tau nak siang ikan cencaru macammana, saya buang perut dia aje. Kulit dia kena buang ke weh??
Photobucket

19 comments:

bujal X said...

(air liur bertakung)

Hanis MY said...

rasanya takyah buang kulit...

Anggerik Berduri said...

sis Lurpak, OMG, I miss Oten so much..mknan dia sdap tp service slow sikit..LOL how I miss kuching n Samarahan so much..;(

Ms.Lilies said...

ko sakit2 pun mkn tetap on yek

:p

Cik Lurpak said...

Bujal: mesti dah menitik2 atas keyboard tadi kannn? dah dah, pegi amik biskut kering cicah teh o, heheheh

Cik Lurpak said...

Hanis: kadang2 tgk org dah buang kulitnya.. tapi cuba buat, susah gile doh

Cik Lurpak said...

Anggerik: You'll be amazed kalau tgk the new kota samarahan... lain gile!

Cik Lurpak said...

K.Mimi:heheh.. saya mmg takde masalah ilang selera.. hehehe

Faizal n Fashitah said...

kamek sikpat gik dah nelan aek liur.. sebab kamek dah kenyang juak dah tok hehhehehe...

DrNotts said...

gulp!

bagi alamat full restoran kat bristol yang ada gado2 tu. nanti mau carilah!

melissa said...

tak aci!! mentang2lah kat sini semua benda2 tu tade (nak masak sendiri okeh)!! takmo geng ahhh!!

Cik Lurpak said...

Faizal: Apa dimakan ktk sampei kenyang gilak ya (mode jeles!)?

Cik Lurpak said...

Aunty Notts: click dkt link di atas... kalau dah singgah bristol, mesti makan rumah saya duluu!!!

Cik Lurpak said...

Farrah: heheheh... saja bikin mood balik kg ko neluap-luap.. hehehe

shamonaz said...

makk aiii.. tolan ailior denn

shamonaz said...

hii

armouris said...

info tentang hidung tersumbat di SIHAT SELALU - Hidung Tersumbat

Cik Lurpak said...

Shamonaz: Hi balik!! Telan air liur banyak2, hehe.. ambik bau aje la ye

Cik Lurpak said...

Armouris: saya adalah flu ok! hehehe

Related Posts with Thumbnails