Saturday, 11 December 2010

Nikmat Si Pembuat Cake dan Merah yg Coklat.

Apakah nikmat si pembuat cake?
Yang ditunggu-tunggu?
Tentulah masa nak buat frosting.

Kalau dah cream cheese + whipping cream sebagai frosting, walawehhh, kasik jilat dulu before basuh.
Nikmat weh!
Umpama macam potong buah mangga la kan, tukang potong la empunya biji-bijinya itu, heheheh.

Apakah kek itu tuan-puan?
Recipe yg saya peram lama dah.
Nak buat, tapi angin malas melanda.
Sampailah hari ni baru la gigih nak buat.
Recipenye saya tampal sini, kot -kot la nak buat lagi.
The red note tu reminder utk saya dikemudian hari.


RED VELVET RECIPE (Source-->Thanks)
The Cake:

2 1/2 cups (250 grams) sifted cake flour
1/2 teaspoon salt
2 tablespoons (15 grams) regular or Dutch-processed cocoa powder
1/2 cup (113 grams) unsalted butter, at room temperature
1 1/2 cups (300 grams) granulated white sugar
2 large eggs @ 3 medium eggs.
1 teaspoon pure vanilla extract
1 cup (240 ml) buttermilk
2 tablespoons liquid red food coloring
1 teaspoon white distilled vinegar
1 teaspoon baking soda (bicarb soda)

Buttermilk
Add 1 tablespoon of white distilled vinegar/cider vinegar/lemon juice to 1 cup (240 ml) of milk.
 Let this mixture stand 5 to 10 minutes before using.


Method
1. Preheat oven to 175 degrees C (gas mark 4) and place rack in center of oven. 
2. Butter two - 9 inch (23 cm) round cake pans and line the bottoms of the pans with parchment paper. Set aside.
3. In a mixing bowl sift together the flour, salt, and cocoa powder. Set aside.
4. In bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the butter until soft (about 1-2 minutes). Add the sugar and beat until light and fluffy (about 2-3 minutes). Add the eggs, one at a time, beating well after each addition. Scrape down the sides of the bowl.
5. Add the vanilla extract and beat until combined.
6. In a measuring cup whisk the buttermilk with the red food coloring. 
7. With the mixer on low speed, alternately add the flour mixture and buttermilk to the butter mixture, in three additions, beginning and ending with the flour.
8. In a small cup combine the vinegar and baking soda. Allow the mixture to fizz and then quickly fold into the cake batter. 
9. Working quickly, divide the batter evenly between the two prepared pans and smooth the tops with an offset spatula or the back of a spoon. Bake in the preheated oven for approximately 25 - 30 minutes, or until a toothpick inserted in the center of the cakes comes out clean. Cool the cakes in their pans on a wire rack for 10 minutes. Place a wire rack on top of the cake pan and invert, lifting off the pan. Once the cakes have completely cooled, wrap in plastic and place the cake layers in the refrigerator for at least an hour (or overnight). (This is done to make filling and frosting the cakes easier.)

Cream Cheese Frosting
227 grams cream cheese, room temperature
227 grams tub of Mascarpone cheese, room temperature (kalau ada lagi bagus!)
1 teaspoon pure vanilla extract
1 cup of confectioners' (icing or powdered) sugar, sifted
1 1/2cups (360ml) heavy whipping cream

1. In the bowl of your electric mixer, or with a hand mixer, beat the cream cheese and mascarpone cheese until smooth. 
2. Add the vanilla and confectioners sugar and beat until smooth. 
3. Using the whisk attachment, gradually add the heavy cream and whip until the frosting is thick enough to spread. 
4. Add more sugar or cream as needed to get the right consistency

Finally, Assembling the Red Velvet Cake.
With a serrated knife, cut each cake layer in half, horizontally. You will now have four cake layers. Place one of the cake layers, top of the cake facing down, onto your serving platter. Spread the cake layer with a layer of frosting.  Place another layer of cake on top of the frosting and continue to frost and stack the cake layers. Frost the top and sides of the cake.


Inilah the brown version of red velvet cake.
Saya akur kepada recipe, hanya letak 2 tablespoons of red colouring liquid.
Sekali saya terlupa kepada hukum alam.
Warna brown akan mendominasi warna merah.
So, terjadi la brown velvet cake.




Next time, I guess I need to put 4 tablespoons of red colour liquid kot.
Cake ini moist nye ala-ala aje tapi tak kering pulak.
Huh, sedap!!!

Photobucket

14 comments:

bobotnear said...

bestnya kek...alah awak dah jauh..kalau tak sure leh merasa :(..pindah balik birm le pn mimah

Ms.Lilies said...

Okeh...mmg confirm dah ni...

Ko blk mesia aku hire ko jd carerer kek aku

DrSinga said...

jilat2 dalam mangkuk laaagi best!!

Lady of Leisure said...

haha agreem kalau buat cake memang best jilat batter lebih kat mangkuk tu.. :D
sedapnya red velvet cake, famous betul cake ni lately kan..

afendi ariff said...

pergh...dah mcm secret resepi dah aku nmpk....

somuffins said...

CL
I thot I dah komen kat entry mrkamah2 rupanya I larat komen kat entry purse jer... (tertidor terus mimpi that I have commented, rupa2nya tak, haish.. )

Bab frosting dah lama I 'hensap' tapi mcm geram aje nak cuba.

Nota fenting: Cld you pls ask your mum if she knows aruah cikgu Ros.

Cik Lurpak said...

Mileen: Huih, sedap mileen.. kalau awak dtg sini, saya buatkan.. heheheh

Cik Lurpak said...

K.Mimi: kalau pos kek dr kuching, agak-agak senonoh tak rupe kek kalau dah sampai kat rumah k.mimi?hehehhe

Cik Lurpak said...

Ibusinga: Kalau saya jilat dlm mangkuk, confirm T-Bag pikir saya disampuk jin makan! hehehehe

Cik Lurpak said...

LLeisure: I buat sebab semua org buat, lagipun senang aje, kalau susah, tak kuasa mak noks.. hehehe padahal tak penah makan pun kek ni, nasib baik kena pada tekak saya.. hehehhe

Cik Lurpak said...

Afendi: Agak-agak bankrap tak diorg kalau aku dok jual tepi kedai diorg? hehehehe

Cik Lurpak said...

CikSom: kelako la u ni.. ade ke boleh tertido .. haahhaha

cuba la ciksom, senang aje buat frosting rupanya.. hehhe...

mak saya kata aruah cikgu ros tu nama penuhnya apa? hehehe

~ Mamma Olyn ~ said...

sedapnyaa...mm mcm nak kena wat ja, banyak da dok tgk org wat, btw cake nmapak superrr deliica, hingga menjilat jari, teball sungguh..hehe

Cik Lurpak said...

Mamma Olyn, suprisingly cake ini jadik pulak saya buat.. hehehhe.. sgt sedap sampai dalam gambar itu tinggal 2 slices aje.. hehehe

Related Posts with Thumbnails