Monday, 6 December 2010

Ditelan Mati Katak....

... Diluah Mati Kodok.

Kami suka je nak beli kalau kawan - kawan pesan. Ye lah selaku student, mane la ada duit sentiasa nak shopping selalu, kan? Kalau kawan-kawan pesan, bulehla feeling-feeling nak masuk kedai dan beli barang, especially kalau masuk kedai branded, walaupun bukan barangku, tapi excited uols! Lagipun kawan-kawan kami mmg memahami, tak paksa pun suruh beli kalau tgh busy. Tu yg i like tu!

Tapi ada lah sesetengah tu kan, nak pesan barang especially brand Co.a.ch kan. Tapi mereka terlupa nak check website brand itu, check la store kedai itu wujud di negara mana. Ye puan-puan, ianya tiada di bumi UK. Sile pesan dgn warga Malaysia di US ye uols. 

Satu lagi, ada yg tanya, ada tak bag brand US itu yg harganya less than RM100? Apekah? Walau dkt outlet sekali pun, rasanya tak dapat kot. Cer la bukak website brand tersebut, check berapa harganya, pastu convert, agak-agak dapat tak? Study dulu maa.

Lepas itu, ada yang dgn confidentnya pesan brg, especially perfume. Dia pesan sebab kite ni nak balik Malaysia. So, buleh la jimat duit pos. Itu tidak mendatangkan masalah. Tapi yang jadik masalahnye, bile dah sampai Malaysia, kite nak pi hantar and of course nak claim la duitnya kan. Dia kata taknak pulak? Ape ke jadah? Kau ingat aku kedai, you have 28days to return? Rasional la sikit beb, dah penat ni angkut dr jauh!

Satu lagi masalah kalau si pembeli ini tidak serious. Ada la member tu disuruh beli handbag. Member yg tulus ikhlas suci murni ni pun beli la. Harga bag adalah MYR3k++. Member saya ni pegi beli dgn duit sendiri dulu sebab yg pesan itu member kan, bukan stranger. Dah beli ni pulak, member pun bagi tau la dkt org yg pesan ini. Ada ke org yg pesan ni kata, buleh tak, nak bayar ansur-ansur sebab duit dah abis bayar road tax kereta plus insurance. Kau dah pesan barang dkt orang, dah la pesan guna air liur, kau mestila dah put aside the money kan? Ini tak, apakah kau ingat student capuk macam kami part time bukak bank? 

Ada satu pulak, si Z suruh pesan beli Eurostar ticket dr London ke France, sebab si Z ini dr Malaysia hendak ke France melalui London. Member yg duduk di UK ni pun pi la beli.  Katala tiketnya £140.00. So si Z check dalam Maybank currency converter, harganya MYR673.68. Yang si Z, transfer duit ke dalam akaun member saya ini cun-cun MYR673.68. So, bile member saya pi keluar duit dalam pound, of course la tak cukup £140.00. Bila member saya pi cerita hal sebenar, si Z tuduh member saya ini nak menge"pow". Apakah? Susah woo nak explain hal-hal selling and buying currency ni pada org, tambah-tambah pulak org yang selalu pikir die je la yg betol kann? Contoh, kalau ko masuk nilai £140.00 ditukar ke MYR (Sila guna converter itu), ko dapat MYR673.68. Kalau ko masuk MYR673.68, ko dapat £132.35. Ko paham tak? So, masukkan la MYR712.60, supaya kawan kau di Kota London itu dapat cun-cun £140.00. Itu belum kira rates bank mana pulak kan, huih! Kalau saya lah, nak senang,masuk lebih sedikit, sebab kite yg nak mintak tolong, considerate la sikit kan?

Alhamdulillah, cerita-cerita ini tidak berlaku pada saya. Ia berlaku pada org keliling saya, tapi saya dah kasik adjust cerita - cerita ini.

Sekian,
yang benar, student poket berlobang.

Photobucket

34 comments:

bujal X said...

nanti balik belikan saya kasut jimmy choo.bajet saya dalam rm15.terima kasih kakak.

*apa rasa katak?

haha~

AiTotYati said...

kalau tak mampu nak bli, baik toksah kirim. betul tak?

saya paham sgt perasaan psl duit ni sbb sampai skrg ade lagi mak2 budak tusen yg blm byr duit tusen anaknya. bukan bln lps tapi 2 bulan lps punye.

tepon n mesej bagitahu sudah. apelagi yg ditunggu.

geram. huhuhuhu

Ribbon Clown said...

senang cite mim, sape2 nak kirim, make sure explain betul2 T&CO..kena wat black n white agreement..hehe

dah la kawan2 sendri yg buat camni, tak malu ke klu face to face ng korang..nak lari mana pun taleh..hehe..

aku tgh pikir nak kirim benda yg worth it..beg Anya leh satu leh? hehe

Ms.Lilies said...

Betul tu yang oii...
Kot kirim pakai ailio je baik xyah layan...siap xjd beli tu xtahan tu...asik pk poket dia je, poket si tukang beli???

Nyampahkan

somuffins said...

CL

Hokay, nanti belikan I KA seketul dua, boleh? Balik nanti I bayar ...

kahkahkah ... (memang nak kena sepak n sepak kekdahnya nih)

Some people take friends for granted tapi tulah kalau dah kawan dah kenal lama, we tend to have faith in them, kan? Si friend tu pulak, lupa daratan!

✿ n0ra ✿ said...

Akak suka sungguh checkbook wallet leather Liz Claiborne

Faizal n Fashitah said...

Kamek mesan beg Longchamp bleh? bajet mek dalam rm25.00 la.. ehehehehehe....

kucingorengemok said...

nak kirim keropok walkers cheese & onion, dengan nik naks je... buleh? hehe.

Hanis MY said...

adoii pengsan baca, semoga insaflah para pengirim tu huhu...

melissa said...

Lupa nk tambah kak. Dulu ada org kirim baju baby kat saya, usd200. Lepas bayar usd100 terus senyap, tak pernah nampak online dah pon lepas tu hehe bestkan org2 cenggini. Rasa nk aje tuntut hutang kat akhirat haha

nottingham said...

lurpak, kalau orang nak kirim, ambik duit dulu. kalau dia kirim air liur, bagi air liur jek.


auntie terbaca blog melissa ni, dah lama tak update tu!!! best jugak baca blog dari us ni!

Cik Lurpak said...

Bujal: RM15 aje eh? Ko dpt bau jek la.. Nanti aku masuk kedai Jimmy Choo, aku bawak bekas tupperware utk tangkap bau.. heheheh

Katak? Rasa masin-masin la kot.. hehehe

Cik Lurpak said...

AiTotYati: Itu lahhh, org lain nak bergaya, dia nak jugak..

abis, apa la ko buat nak dpt duit ko balik? Pelik kan manusia ni, kalau takde duit, takyah la antau anak pegi tuisyen, ajo jek la sendiri.. huih, pelik

Cik Lurpak said...

Pe'jah: Alah, sebab boleh nak elak jumpa face to face tu lah diorg confident nak perdajal org..

Anya, Furla, Longchamp, Burberry, u name it babe! hehehe.. asalkan, duitnya ada.. hehehehe

Cik Lurpak said...

K.Mimi: time nak order tu kan, huih bukan main lagi, tetiap ari anto msg kat facebook.. bile kite dah beli, senyap sunyi pulak.. pelik!

Bukan setakat nyampahs dah ni, boleh mendatangkan amarah tau!

Cik Lurpak said...

CikSom: Nanti I gi beli KA guna duit Saidina boleh? Heheheh...

Itu namo eh, kawan makan kawan.. sedap agaknye makan kawan eh?

Cik Lurpak said...

Kak Nora: Liz Claiborne dkt The Gardens kan buleh tahan la murah.. Saya pernah beli la.. Masa tu wallet panjang baru RM80.. Masa tu sale la..

Cik Lurpak said...

Faizal: Mun RM25, dustbag Longchamp pun sik dapat.. hehehehe.. Collection Longchamp nok baru tok, kacak-kacak aiee.. heheheh

Cik Lurpak said...

KOG: kalau setakat walkers je any time, sebab saya buleh tlg makankan kalau KOG tetiba taknak...hehehe

Cik Lurpak said...

Hanis: Agak-agak para pengirim baca tak blog aku ? hahahaha...

Cik Lurpak said...

Farah: Dah jadik pengajaran eh, hanya org-org yg dikenali betol2 baru leh ambik order and kalau buleh dgn duitnya sekali.. at least 50% ke..

psst: ada tak hamptons itu? Ko nak duit tak? akak leh transfer.. ckp cepatt.. heheheh

Cik Lurpak said...

Aunty Notts: Saya hanya amek order dgn org yg dipercayai sahaja, kalau tak percaya, saya mintak duit dulu la..

Farah Melissa itu busy orgnya.. dia bukak kebun dkt US.. hehehe.. dah la berkebun, pastu nak gi kelas lagi.. tu yg busy semacam..

Fazira said...

Hohohoho...nasib baik tak penah jadi dekat Fazira. kak Mimah cakap, masuk duit dulu..baru boleh beli. Kalau tak ada duit dalam bank...tak nak beli....heheh.

Cik Lurpak said...

Fazira: Kesian org-org yang duduk di Kota London.. sebab tetiap hari ada je manusia yg akan msg, sebab nak pesan handbag mahal.. akak buleh bagi alasan lagi, yelah kita kan duduk jauh dr London.. alasan selalu akak adalah, sile order dgn org yg duduk di France utk lebih murah...

Rozie said...

saya sokong entry ni! rasa nak share la dkt facebook!

Cik Lurpak said...

Rozie: Sile share dalam facebook.. supaya rakan taulan semua tahu.. heheheheh

aliaaroslan said...

pernah kene (yang suruh beli barang, sampai mesia dah tanak). harap tak kne lagi.. huhu..

Cik Lurpak said...

Aliaa: Rasa nak sekeh jek kan kepala org tersebut!

Ismail Fitry said...

Ya benar! Kami student poket berlobang!

Cik Lurpak said...

The only thing that we, the students, have in common : poket berlobang!

melissa said...

Kak Mimah,

yg kirim tu kawan2 rapat jugak. bukan kawan yg hanya kontek time nk kirim barang aje hahaaha

aunty notts,

tima kaseh baca blog saya yg ntah apa2 tu hahahaha..mmg tak sempat nk update sgt, byk kerja :(

Cik Lurpak said...

Farah: Close frens ko ni nak kena ketok ni!!!

DrSinga said...

*angkat tangan tinggi-tinggi*
saya nak kirim kasut macam Bujal kirim!!
awak kawan saya kan!!!

Cik Lurpak said...

Ibusinga: Are u sure?! Tak terpeleot ke kaki berlari ke arah kereta dalam hujan sambil memakai kasut JC? heheheh

Related Posts with Thumbnails