Wednesday, 1 December 2010

Chiconomics

According to this, the average British woman will spend £206.84 to make sure they look their best on clothes, shoes and accessories to see them through the festive party season.

That applies to us as well kan? During Eid, I think most of us splash a fortune from head/scarf to shoes.

Cer tgk ni.
Baju kurung/kebaya/moden : 2 pasang at least, buat ke beli ke, sama aje mahal.
Scarf for yg pakai tudung: Mahal ok tudung. Nak pulak yg the latest trend, huih!
Rambut for yg free hair : Huih, saya biasanya buat treatment, wash and trim, around rm50-70. Jgn pulak korang pegi color rambut ikut color baju, pengsan mak kat kampung, ok!
Facial : Bagi saya ini penting. Pakai baju cantek vavavoom pun takda guna, kalau muka macam org pecah rumah weh. Geram je kawan-kawan nak tlg korekkan blackheads itu.
Kasut : Dah besar gini jarang beli kasut raya, biasanya kasut office yg dibedal. Kalau beli pulak, nak yg trendy kannnn.
Handbag : Ada org beli handbag raya uols. Hehehe.
Gelang/Rantai: Biasanya mak-mak  kite suke tukau gelang/rantai masa nak raya. Huih, despite harga emas yg naik mencanak, ada je banyak duit diorg eh.
Make-up: Alamak, time raya la pulak lipstick dah tinggal 2mm. Kekonon nak upgrade, pegi Bobbi Brown, sekali Bobbi Brown punye lipstick ada macam bau yg tak best (saya rasa lah), so revert kepada M.A.C, dah berapa dah abis duit? Pastu baru berjinak-jinak nak pakai mascara, beli la pulak mascara.

Ini baru utk seorang yg single.
For people who celebrate christmas, they buy presents for the loved ones as well.
Kite pulak jadik mcm tradisi bg duit raya.
Kalau ramai anak sedara, sile pengsan yek.
Jgn lupa pulak org tua, sile la hulur, kan duit diorg tadi dah abis beli gelang emas. Hehehe.
Jgn lupa duit tambang bas/KTM atau duit petrol + tol atau duit utk tiket flight mcm saya ni, huih!
Jgn lupa duit utk beli kuih raya.
Sapa yg balik kampung beraya, jgn main dtg tadah mulut aje, bawak la kuih ye.
Kalau raya di rumah sendiri, kuih raya dan sedikit sebanyak brg hiasan nak kena upgrade kan?
Pastu nak kena beli daging, ayam, lemang-rebus-jual-tepi-jalan-lagi, ketupat lagi, huihhhh.

Ok.
Sekarang sile kire semua.
Berapa banyak abis utk raya.


Sekali tgh beraya di rumah nenek sedara.
Takde sapa pun perasan diri kita walaupun dah dress up gila-gila.
Pastu org datang rumah kita, buat nampak tak nampak aje tempat letak kuih baru yang berharga RM150 itu.
Padan muka!
Hahahahahha.


Yeay! Kita menang.
Omputihs kalah bab belanja utk raya.
Setakat £206.84 kannn?
Kite dah tentu cecah seribu at least.
Ini pun nak bangga eh?
Hehehehe.


psst: Ada org tgh dlm mood Christmas = holiday.
Photobucket

18 comments:

~ Mamma Olyn ~ said...

ya mmg btol cik lurpak..lebih ribuan pon ada, yela time tue la rs langsir nampak buruk, sofa terkoyak la, carpet buruk la..ha xribu ribu gitu..duit plak makin ari makin kecik nilainye..tp nafsu manusia makin besar..hrrmmm

Cik Lurpak said...

Mamma: Takde duit, tapi rumah berseri-seri, hehehe...rupanya credit card.. taktik biasa org zaman sekarang kannn?

nottingham said...

memang tengah mood christmas ni lurpak sebab tak sabar nak tunggu boxing day!

as for raya, memang berhabisan setiap tahun. rasa macam nak reward diri sendiri for the hardwork so sebab tulah beli macam2. tapi rasanya tak raya pun buat gitu gak. sighhhhh!


tak insaf langsung kalau bab shopping ni kan!!!


bila nak bawa mak singgah notts ni!!

aliaaroslan said...

diorg ni, 3 bulan before xmas dh start membeli, berbanding kita yang beli masa bulan puasa. tu yang nampak banyak kot..

~ Mamma Olyn ~ said...

ha btol2...isshh xsabar gak nak tunggu boxing day, cam best ja dorg dok cete2, sale sakan! *Issshh tgk tu, shopping lagi..insaf2..haha

melissa said...

Akak, tak masuk lagi psl OPEN HOUSE hehehe tambah berapa dah tu?

bujal X said...

baju melayu saya ditaja oleh kerajaan negeri.lengkap dengan sampin songket.faedah bekerja sebagai seorang penjawat awam~haha~

somuffins said...

CL
I tak spend sebanyak tu. I spend ala2 aje janji spend, har3.

Tapikan tapi .. raya bebaru nih ada orang belanja I handbag, kih3. Bag rayalah tu wpun it coincides with my besday.

kucingorengemok said...

206.84GB tu convert ke RM, sama la jadinya kot, hehe

Cik Lurpak said...

Aunty Notts: Selagi tak terduduk, selagi tu tak insap.. hehehe

tunggu snow reda la kot.. ni pun nak ke London, hantar abah saya balik.. harap2 flight tak delay lahh

Cik Lurpak said...

Aliaa: Jgn tertipu.. Org malaysia lagi advance.. raya bulan 8, beli kain bulan 1, tempah bulan 2.. berapa banyak awal daaa.. heheheh

Cik Lurpak said...

Mamma Olyn: Dinasihatkan supaya tidak pergi ke London dgn budak2 kecik.. sebab sgt stressful.. heheheh

Cik Lurpak said...

Farah: kan kan? dah la jenis macam akak suke buat open house dedicated utk setiap category, utk kawan lain, utk family lain, hoihhh!!!

Cik Lurpak said...

Bujal : Jgn tetiba org ingat ko adalah "kendarat" open house sudehhhh... hehehhe

Cik Lurpak said...

CikSom: Bila pikir balik, all yg kita spend itu, 60% objectivenya adalah utk impress org kan?

Cik Lurpak said...

KOG: Macam Farah ckp, open house lagi... mau lebih dari tu KOG..

somuffins said...

CL

Thank god I belong among the 40% :-)

Cik Lurpak said...

CikSom: Bagus CikSom. :)

Related Posts with Thumbnails