Sunday, 19 December 2010

Bag Panas Ajaib Lagi Bergaya!

Saya suka jalan - jalan, tgk tempat orang dan kalau nak lagi best, rasa popular dishes dkt tempat baru. Kalau kat Malaysia, memang heaven lah kalau berjalan. Psst, banyak - banyak tempat saya pergi kat Malaysia, kuih - muih paling sedap yg pernah saya jumpa ialah di Ipoh, Perak. Pergi mana kedai pun, mmg sedap. Apa kome semuanye masuk kelas buat kuih ke yang oi?

Tapi lain pulak kalau pergi picnic. Mmg jarang la kalau pergi picnic kami beli makanan berat dkt luar. Confirm nak bawak something from home. Menu biasa adalah nasi lemak ataupun mee hon goreng dgn ayam goreng. Tapi sgt frust adalah kalau pegi mandi dkt air terjun, pastu nak makan, nasik dah sejok, potong betol laa...

Lain pulak dkt negeri omputihs. Kalau pergi restaurant/cafe selalu, alamatnye nye bocor la current account kan. Sebab service dkt sini adalah agak mahal. Tapi sekali sekala, like seminggu sekali apa salahnya. Jangan la kau belasah makan nasik beriani tetiap hari, poketmu menipis, perutmu meninggi!

So,apabila jalan - jalan, ramai Malaysian yg saya kenal mmg suka bawak bekal. Bagus! Jimat! Tambah-tambah nak dkt boxing day ni kan, harus jimat tang makan. Saya, kadang-kadang, bawak bekal juge, bekal roti sajo. Sebab tekak saya ni tekak mengada, setengah orang kata tekak saya tekak orang kaya, terima kasih la doakan saya kaya, hehehe. Kalau makanan itu kena serve panas-panas, saya kena makan panas-panas. Kalau nak makan juge benda panas, makan sajo jacket potato atau mozarella panini kat kedai, yum yum!!! Kalau benda tu buleh diserve sejok, like sandwich or salad, saya boleh makan.

Saya teringin jugak kan, bawak bekal nasi lemak. Tapi tu la, nak panaskan dkt mana. Lain la ada org nak pimp my S60 itu, letak microwave sebijik. Eh tak payah la, letak je segala oven and hob, terus saya masaklah dalam kereta, hiks!

Apa kata inventors yg takde keje, yg one day ada hajat nak masuk Dragons' Den kan, invent "Bag Panas Ajaib Lagi Bergaya" (baca dgn intonasi Doraemon).  Saya tau ada hot bag untuk pizza tu. Tapi makanan yg dimasukkan mesti initially nya panas juga. Bag yg ini lain. Korang masukkan makanan sejok, tutup 5-10 minutes, wallah, terus panas, taklah panas gila, tapi just nice untuk diserve, gitu. Best kan, kan?


Kesian la dkt kami, jalan - jalan dkt negeri omputihs masa winter ni, bawak bekal nasi lemak. Bile nak makan, nasik rasa ice doh! Terus buat muka frust, tapi makan slow - slow sampai abis satu tupperware. Tapi hilang la nikmat makan, tak suke tau!


Psst : Kalau nak invent bag itu, make sure bag yg cantek sikit la kannn.. Ambek design Cath Kidston pun buleh laaa.. hehehhe.. Jangan la guna design elvi, nanti mahal sgt bagnya, tak kuasa!



Photobucket

4 comments:

ayam said...

apa susah?, letak je tupperware/tiffin carrier dalam bonet enjin kat depan tu, dijamin hot!

Cik Lurpak said...

ape khelasss??!!!

Ida Chan said...

adoihh...susah org demand nih :P

Cik Lurpak said...

Ida: Kang kalau aku tak demand, kang laki aku kata takde cabaran.. hehehe

Related Posts with Thumbnails