Saturday, 13 November 2010

Yorkshire Pudding

Image source: Google

Kalau pegi supermarket, tgk Yorkshire pudding, mesti tertanya-tanya, apakah menatang itu. Macamana nak makan. Lepas tu kalau tgk Come Dine with Me (program TV favourite saya), saya selalu tgk diorg hidang dengan roast and gravy. Saya just nak tahu mcmana rasa dia. Satu hari jalan2 pegi "rumah" Aliaa Notts, dia makan yorkshire pudding dgn mutton curry, wahh hebat!

So last week, pegi LIDL nak beli lobster, terjumpe lah yorkshire pudding ni, satu packet ada 12 ketol dgn harga 59p, wahhh!!! murah kan? Terus saya sambar. So hari ni saya bikin ini lah.


Hoih sedap. Hehehehehe. Saya ingatkan nak masuk dalam oven 6 ketol aje, sebab nak masak 12 ketol tu macam banyak sgt la pulak kan. Sekali tak cukup rasanya. T-Bag makan 5, saya makan 4. T-Bag terpaksa sambung makan dgn roti, hehehhe. Hari ni punya curry pun saya letak susu aje, sebab budget nak makan kuah kan. Hehehe. 

Mrkamahkamah takkan la makan kari kannn. So saya masak kan sikit lamb masak kicap, makan dgn yorkshire pudding ni. Eh sedap la pulak, saya tumpang rasa masa saya suap dia, heheheh. Mamat kecik ni makan 3 ketul tu, selera sungguh dia. Ini adalah pudding pertama ye.


Omputih makan yorkshire pudding dgn roast and gravy, nampak macam sedap kan, nyam nyam. Tapi saya rasa makan dgn curry sangat sesuai dgn tekak belacan kita semua, heheheh

Image source: Wiki

Next time buleh beli lagi.
Tapi kalau rajin buleh la buat sendiri. Ni saya jumpe online. Nak kasik tepek sini, lenkali kalau terlebih rajin, nak buat senang la kan (ntah bila ntah nak jadik rajin hehehehe).

Ingredients:

100g Plain Flour
1 medium sized egg
pinch of salt
280ml of milk
2 tablespoons of vegetable/sunflower oil


Method
Mix the flour and salt in a basin and make a hollow in middle. Drop the egg into the hollow and stir in with a wooden spoon. Add the milk (milk and water) gradually, stirring all of the time until the flour is worked in. Add rest of liquid and beat well. The end result should have a similar consistency to single cream.

Melt the fat in cooking tin until spitting hot. Can be one large tin square, rectangular, round or small tins or a bun tin. When the fat is hot enough pour in the batter just half filling small tins, patty tins or bun tins. Cook at 450F, 230C or gas mark 8. Large tins for about 30 minutes, small tins or bun tins 15 – 20 minutes.


Saya ni suka mencuba makan benda yg baru. Mana tau kena dgn tekak saya kan. Korang ada lagi benda yg best nak kasik share, sile share, jgn kemut ok (kemut as in kedekut laaa).
Photobucket

8 comments:

Ms.Lilies said...

Sedapnyaaaa....
Nnt aku tanya laki aku....
La ni dia kat situ...ko dok mana yang?

DrSinga said...

laki aku kan...sah tak kenyang makan bendaalah pudding2 ni...

bujal X said...

kt pti ais ada puding coklat..tp x smpai ht nk mkn dgn kari..erk?

ha ha..

aliaaroslan said...

wah, sodapnya kak! Mrkamahmakah pon suka. good!

info : LIDL tu adik beradik dengan ALDI. kaya la orang german tu kan..

Cik Lurpak said...

K.Mimi: Saya dkt South West, Bristol.. sedappp!! suruh dia carik kata mana2 supermarket... confirm jumpa

Cik Lurpak said...

Ibusinga: Kenyang la ibusinga, sama mcm roti canai la..

Cik Lurpak said...

Bujal: Aku pun tak moh makan puding coklat dgn kari.. euwww!!!

Cik Lurpak said...

Aliaa: Mamat tu suke la pulak, mmg boleh beli la..hehehe.. murah pun murah kann

Related Posts with Thumbnails