Thursday, 11 November 2010

Randomness: Asmara Ini, Perempuan dan Spaghetti Meatballs

1. Satu Malaya sudah heboh pasal penyanyi Asmara ini. Sebelum decide nak sambung belajar, saya penah terpikir la, senangnye nak buat PhD kan sebab macam sekejap aje si penyanyi ni buat. Rupanya acik tertipu. Beliau buat DBA, menurut Wiki, lebih kurang aje dgn PhD cume DBA utk mereka yg decide utk ada career in Business. Saya yakin adalah "sakit" nak dptkan DBA itu, sama mcm PhD la. My point here is sebab Abe Asmara ini lah org pikir PhD itu easy peasy, ye la kan dia claim dia ada PhD. So KPT mesti pikir sapa yg dok extend tu mmg sengaja la kan menggatal. Tahu tak betapa kepercayaan ini telah menyusahkan student yg terpaksa extend sebab experiment tak siap lagi, tapi sapa yg extend sebab nak tunggu Boxing Day mmg ampeh la kan. PhD adalah complicated dan  PhD bukan pegi semata pegi class and sit exam, tidak! Kesimpulannya, acik tertipu noks!


2. Masa sekolah dulu, apsal budak2 lelaki kalau buat salah (read: fly, buli budak junior, potong barisan, pakai  seluar sekolah lain code color, ponteng prep petang dan et cetera)  still dipandang cool gile. Tapi cer budak pompuan buat satu je salah, contohnya fly gi Kuantan Parade tgk wayang, pastu kena tangkap. Budak pompuan tu tak buli org lain pun, buat hal sendiri aje, tapi saya confirm semua budak akan memandang serong, seserong-serongnya pada budak pompuan itu. Apsal eh? Kalau budak laki buat, perhh cool la budak laki tu. Adik-adik junior pun menggelitis nak jeling2 kat budak laki tu. Chait!!!Kawan saya pernah berkata, "dalam dunia ini, perempuan mmg tak buleh buat salah walau sedikit pun, pasti semua kebaikan akan terkambus". Betol ka itu macam?


3. Hari ni hari malas tapi ada perasaan. Sebab saya masak spaghetti meatballs fusion. Sebab apa fusion, sebab saya tumis shallots, garlic,  cili boh and cili padi dulu sebelum letak dolmio and blende baked beans untuk kuah spaghetti itu, barulah kaw! Agak-agak nak makan, taburkan cheddar or parmesan cheese, masukkan dalam microwave seminit. Hasilnya adalah wallah!!! Saya dah makan 2 pinggan. Nyam nyam!!!




Photobucket

28 comments:

bujal X said...

berita terkini :

abang asmara da letak jawatan

rupa2nya dia da tak pakai gelaran DR tu sejak 2 tahun lepas sebab dia pun rasa "ikan" (fishy) dengan phd dia sendiri.

bujal dulu suka buli budak~tapi bujal dipandang keji kak~haha~~

somuffins said...

CL

I thot menantu cik Mah dah explain kat tibi pasal isu gelaran tu. Tu sbb info dari Mr Bujal X kata gelaran tu dah tak digunakan lagi sejak 2 thn lepas.

P/S: Memang tak aci boys/men can get away 'with murders'.

Ms.Lilies said...

kat kuantan salalu budak2 fly hahaha...maklumla tetengah bando

Lady Arween said...

Abg asmara tu bukan tak pandai..Cuma dia salah pilih sekolah la kot..Cian kat dia


Pasal budak pempuan di pandang jahat tu saya agree..Siap kena aim lagi tau..Dijadikan bahan sakat dan dimalukan..Tu pengalaman saya..Sebab tu..kalau dgr ja kes rape..tak banyak org simpati kat gal..org akan kata..sapa suruh pakai seksi2..jalan2 mlm2..or jln sorang2..or layan ja org x kenal..pastu baru org akan kondem guy lak..Tak adil kan....

ayam said...

artis ada PhD is bukan something new, brian may guitarist queen ada PhD dalam astrophysics (wow!), dexter holland (of Offspring) ada master in molecular biology, and was a PhD candidate before he quits. dan ada yg lain ayam google tapi tak kenal/minat, milo aukerman (the Descendents|punk rock|PhD in Biochemistry), sterling morrison (the velvet underground|rock|PhD in Medieval studies), Greg Graffin (Bad Religion|punk rock|PhD in zoology), to name a few.

but pelik kan cik lurpak, as if semua famous musicians with PhD, all of them main music rock : )

ayam said...

PhD students = frustrated bunch = angry people = making angry music?

nottingham said...

lurpak, auntie ni bukan nak rasa marah tapi memang nak marahlah juga. kalau dia tahu dia punya dr tu tak laku, kenapa masih pakai lagi masa bagi kursus motivasi dan yang peliknya jadi duta untuk dictionary besta which yang auntie yang translatekan. i did all the work and asmara dapat nama. ceh. i did ask the company to put me as duta (memang dia orang tak nak sebab dah tua), so now, tengok sendiri, saper susah. padan muka besta! (duit upah telah ku belanja beli belah) hehehhehe.

Faizal n Fashitah said...

oOOo.. hangat isu Asmara tok eh. Ermmm apapa pun,.. spageti meatballs Perghhh!.. mun kitak makan 2 tapak. Mesti mek sampei 3-4 tapak! huhu.

Cik Lurpak said...

Bujal: berani dia tak letak jawatan, org dkt UK pun heboh tauuu..

Sebab tu nama ko Bujal, sebab ko nakal ehh.. tapi sebenarnya bujal, confirm ada budak pompuan menaruh hati pada ko secara diam.. echehhhh!!

Cik Lurpak said...

CikSom: Kenapa la dia gatai sgt nak pakai title tu at the first place.. kannn?

Org laki senang aje kannnn... abis madu sepah dibuang, eh jap ape kena mengena pepatah ni pun saya taktau.. hahahahha

Cik Lurpak said...

K.Mimi: Cer budak2 Jolobu fly.. confirm beli "mee goreng" dr Cik Pon.. ish so scary!

Cik Lurpak said...

LA: Mmg dia pandai.. tapi nak senang cepat, tu la gayanya.. dah tau pandai, cuba la pi univ yg hevat-hevat kan?

Itu la maksud saya wahai LA.. apa-apa hal pun mesti pompuan la yg salah dulu.. chit pooo dahh!!!

Cik Lurpak said...

Ayam: Org dah tak pandang la PhD.. Ada PhD dkt US pun jadik janitor jaa.. tapi ajaibnya org kat Malaysia still in awe dgn PhD holder.. So, ambik la kesempatan ini.. hehehehe

Cik Lurpak said...

Aunty Notts: Duit upah beli apa hari tu? Hehehe..

Itula, dia kena la tau, dia tu celeb, confirm org akan korek sampai ke lubang cacing cerita-cerita pasal dia kan.. tapi tak paham2, pasaipa la nak jugak gatai pakai Dr kann walaupun diri itu tidak ada pun sijil yg laku .. hoih! Kann dah masuk BBC News, buleh kata pada dia "on your face!!!".. kan kan

Cik Lurpak said...

Faizal: Org dkt sitok kamboh aihh.. malu kmk org maok turun school, takut ditanyak sidak lain.. terpaksa kmk ngakuk kmk org Spain.. feeling2 Salma Hayek terlebih inci.. hehehhe


Nyaman aie, spagetti meatballs ya.. ktk confirm ka maok 3-4 plates ajak? sik mok 5-6? hehehehe

ayam said...

btw,

mengikut pendapat ayam lah, phd palsu ni laris kat malaysia je kut, sebab orang kita agung2kan title kat depan. jangan mare, but its true, kalu ada title dato', dr., prof. waaah bukan main kembang-kempis lobang hidung masing2. semua org respek, tabeek hormat, layan baik punye, ramai yg berkenan nak buat menantu. so ramai le yg nak kan title tu, idak gitu? ayam masih terkenang2kan lecturer ayam waktu buat bachelor degree dulu, ayam panggil dia puan x, first time jumpa, mane lah tahu yg si puan x ni ada PhD, cepat2 dia betulkan ayam supaya address her as Dr. x, ada gak dr. yg baru balik dari jepon, boasting depan ayam yg he should get preferential treatment dari kerani univ. because he's a PhD holder!!!! wtf!!!!

berbeda sungguh dgn budaya di europe/uk/usa, as if diaorg malu-malu kucing utk letak dr. kat depan pangkal nama, as not to appear as a show-off schmuck. takut kena kutuk dgn member2 kat belakang kut. because diorang sedar yg PhD is just a formal proof yg you're able to discover research problems, formulate a sound solution, and defend your solution (thesis) in front of your peers. that's it. bukan ada ape pun, what you do after your PhD is what count! mcm footballers gak lah, you're as good as your last match, sama gak for PhD holders, you're as good as your last paper. publish or perish. what's the point berbangga tak sudah dgn scroll PhD yg diearned 3/4 tahun yg lepas, kalau asyik publish paper kat conferences merapu? paper tu paper student undergrads plak tuh!

dah, habis kuota mengumpat ayam untuk hari ini. sekian.

Rozie said...

kenapa dgn abg asmara? ada latest news ek? hahaha...

p/s: setuju dgn ayam (? - mcm tau jek sape :p) kes sendiri: minta address utk anta kad kawen, member ni br grad phd dgn bangga dia tulis Dr. Sekian Sekian, Alamat Pejabat Sekian Sekian. kad kawen je kot...bukan surat rasmi gua nak anto! waklu!

Cik Lurpak said...

Ayam: Gua paham lu tension.. Lu takyah balik Malaysia la.. lu duduk sini pastu lu bayar la council tax riban-riban setahun.... hahahahahah..

Dkt Malaysia diorg kira papers wehh.. biar la hantar conference bangang sekali pun.. and masa presentation paper tu tak present pun, sebab takut kena tanya! Tapi masa lunch, baek punya makan!!! Sebab makan kat hotel kannn.. jakun sungguh!!! Itulah fenomena pensyarah2 sekalian di Malaysia, terima la hakikat.. hahahahah

Cik Lurpak said...

Rozie: Sile baca cerita "panas" (sebut panas cara Fazura dalam pisau cukur) dalam paper Malaysia. Tapi jgn percaya jugak cerita dalam news paper Malaysia, carik dalam blog.

Siye ke abe asmara, mesti tok tahu nok letok mano muko.. siye dio weh! Ado hati nok ko Siti dulu, huh tok malu!

Kawan ko tu kenapa Zie? Kalau nak riak pun bertempat la.. Huish, manusia manusia!!!

Ayam itu ayam serama. Mmg bising banyak tapi cute dohhhh!!!

Lady of Leisure said...

i dok wonder sapa lah asmara ini tu ekekeke

Cik Lurpak said...

LL: I dulu tak suke dia tau, taktau kenapa la I tak suke.. tapi lagu "Asmara Ini" tu selalu je bermain2 dkt otak I.. heheheh.. adakah I minat dalam diam? hahahahaha

melissa said...

Kak Mimah,

I tot kat dalam paper hiburan dolu2 (bertahun2 kendian yea) dah kecoh pon psl dia. tp tak letak nama time tu, beselah paper melayu, kutuk mahu, reveal nama tidak..poyo aje lebih..so balik citer abg asmara tu, wartawan pernah questioned, bila masa dia amek phd tetiba aje dpt Dr sedangkan waktu tu sibuk ke hulur2 hilir dgn keja menyanyi dia tu..plg pandai pon org amek phd agaknya setahun ek (?? main tibai aje) nie dia 10 bulan aje..walllahhhhhhh!!! so mmg tak pelik pon kalau dia ada phd dr bogus uni sebab mcm senang aje nk beli kan?? kan kan kan kan hehehehe

p/s: email beg gerabak dah ku terima

Rozie said...

kak fara ada rupanya... laaaama tak jumpa di alam maya :)

Cik Lurpak said...

Farah:Orang kat Malaysia kagum sgt dgn org ada Dr ni.. padahal takde apa pun kan.. kot dpt ada Dr gaji 10k, nak la jugak kann.. heheheh...

sile roger ye, saya nak wire kan duit nanti, agak-agak sampai 2k tak?

Ismail Fitry said...

Wahhh hangat betul cerita Abang asmara nih. Aku pun nak tumpang sekaki mengumpat jugak.

Cuba kasik tunjuk sikit thesis tu. Orang lain buat PhD macam nak pecah kepala, dia nyanyi sana nyanyi sini tup tup dah dah dapat PhD. Bila kau viva Fazley?????!!!!

Takpe, kejap lagi aku google scholar kau punya thesis ke or conference paper ke or journal paper ke. Manalah tau kalau ada, boleh aku buat citation pakai EndNote nanti.

Cik Lurpak said...

Ismail: Aku rasa dia buat literature review aje laa.. sebab dia punya literature tu power sgt, tu yg terus grad.. hahahahahha

aliaaroslan said...

kalo camtu, semorang boleh ada PhD kak. penat aje kita ni ha kulu kilir pegi lab, school segala. huhu.

nangis tengok meatballs fusion tersebut!

Cik Lurpak said...

Aliaa: A'ah kan, kalu cenggitu matikla para pensyarah sekalian, mesti ada 10 phD baru buleh digelar senior lecturer.. heheheh...

sile la nangis, kalau tak nak nangis tgk meatballs tersebut, sile dtg ke bristol segera!

Related Posts with Thumbnails