Thursday, 18 November 2010

Mangsa Bahasa

Dkt tempat kerja saya, kadang-kadang ada org yg hebat-hebat dari organisasi luar di jemput utk beri talk about research. Satu hari yg tenang, seorang pegawai yg hebat dari satu organisasi di west Malaysia dijemput dtg utk share knowledge dia. Saya tak la seronok sebab dia discuss bukan area research saya, saya pergi sebab saya sayang boss saya. Sedang kami makan dengan enaknya (hoih, apsal makanan masa meeting mesti sedap?!), si penceramah memberi pandangan, dia kata dia tidak setuju mathematic dan science diajar dalam Bahasa Inggeris. Alasannya sebab org Jepun semua guna bahasa dia dalam pelajaran, elok je, itu claim penceramah hebat tersebut. Saya hanya diam walaupun dalam hati saya macam gile nak jerit2 nak lawan2 ckp dia. Tapi sebab saya hanyalah pegawai picisan, sedangkan yg lain ada pangkat, saya diam kumam-kumam sandwich aje.


2 tahun kemudian, ye saya disini. Di negeri omputih.
Bahasa apa yg dia guna untuk pembelajaran, obviously English la. 
Saya buat research dalam area computer science yg semestinya banyak mathematic. 


Tetapi kenapa setiap kali lepas jumpe boss saya, saya rasa bodoh?!
Rasa macam tak cukup knowledge.
Mmg tak cukup ilmu di dada, tapi we can always guess, kalau kita paham hujung pangkalnya, right?
Tapi yg pastinya saya tak paham term yg dia guna, acane nak paham the whole thing kan?
Padahal dia explain benda yg sgt simple. 
Saya jadik blur tetiba aje nak di-squareroot eigenvalues itu, ape ke jadahnye kan?
Saya terpaksa memorize apa yg dia ckp, dan baca balik utk kasik paham dgn detail.
Bila dah baca dan paham, saya akan kata kuat-kuat dalam perut saya 
"BUANG MASA BETOL LA! YG NI MAKSUDNYA. SENANG GILE! KENAPA LA AKU TAK BELAJAR DALAM BAHASA OMPUTIHS TERM NI"
Saya jadik amarah.
Saya antara mangsanya.
Mangsa bahasa. 


Nah ambik ni.
Sedap pulak unicorn fillet ni (Mileen yg kata Unicorn).
Hehehe.
Pengasus fillet with stir fry potatoes with onion.


Psst: Kalau ada unicorn (kuda ada tanduk tu laaa) masak kicap, korang sanggup makan tak?
Photobucket

16 comments:

bujal X said...

kisah benar~bujal pernah makan daging kuda~tapi bukan unikorn la~~

en_me said...

sodappnyerrr makk.. ihiks

kucingorengemok said...

tapi- masa world conference akauntan, 1st speaker dari cina, cakap mandarin (mmg dia tak tau inggeris sepatah pun), semua orang dengar sambil baca teks translation, semua orang setuju apa dia kata, semua orang rasa dia sangat bijak

Cik Lurpak said...

Bujal: Saya pun penah makan daging kuda, masak kicap... sedappp!! makan daging kuda untuk hilangkan lelah..

ok, skarang saya nak pi potong sikit ekor kuda jiran saya, buat sup ekor sedap kannnn

Cik Lurpak said...

en_me: apa yg sedap? ikan ke kuda? hehehehe

Cik Lurpak said...

KOG: lagi best sebenarnya kalau kita dapat bertukar2 pandangan tanpa sekatan bahasa.. ini kalau omputihs tanya lain, kita jawab lain sebab kita tak paham term yg dia guna.. pastu org dalam dewan semua pakat senyum2 simpul, huh!

Fazira said...

nak like lah entry nie dalam FB..hahahah.

Betul2... dah belajar tinggi2 nie...tiba2 terasa naper lah zaman kita tak belajar english utk math and science...hihi...

teringat2 dkt fillet ikan tu.
Sangat sedap...
kalau dia masak tiap2 hari benda tu, tiap2 hari fazira g makan sana.

Cik Lurpak said...

Fazira: kadang2 rasa macam kuda ckp dgn kuda belang.. sebab ckp dalam english tapi guna term lain2.. ntah hapa-hapa.. hehehe.. sebenarnya buang masa kan?


akak pun teringat kan fillet itu dikala menaip entry itu.. nyam nyam! dah la buleh letak mayo banyak2..heheheheh

ayam said...

bahasa melayu baku kan bahasa ibunda (aka mother's tongue), .. but mak ayam cakap bahasa melayu sarawak, mak mertua cakap bahasa melayu kesang jaya, so macam mane? hahaha

Cik Lurpak said...

eh ayam? awak orang melayu ke? heheheh

Faizal n Fashitah said...

Sik sanggup mek makan Unicorn! ekeke. Errmmm mun kitak madah squareroot eigenvalues depan kamek ka.. kompom seharian tegaruk2 palak mek sikpaham pa dimaksud kitak ya hehehe..

Ms.Lilies said...

Ko suka bg aku lapar!

Cik Lurpak said...

Faizal: Okla juak tergaruk2, tanda kita dengar apa dipadah kmk, mun ktk tido, lagikla syahdu kmk tokkk.. heheheh

Cik Lurpak said...

K.Mimi: Alaa, apa la sgt ikan itu dibandingkan dgn laksa... laksa tu wehhhh!!!

somuffins said...

CL
Selamat hari raya (maap terlambat wish, hehe)..

Unicorn masak kicap adobo harus sedap, kot? haha.. tak sanggup I makan kalau I tau; even siudang yg jadi my fav tu, kalau pada asalnya tak diexposekan kat kita sejak awal, surely kita rasa geli.

Pasal English tu kaan .. kadang2 I heranlah .. kita (in general) sedut segalanya in English tapi bila nak menulis dan bercakap, kenapa macam segan2, malu2 dan tak menunjukkan keyakinan.

I know my English is quite berterabor tapi I selalu fikir segala jenis bahasa adalah nikmat dari Allah. Sekian ..

Cik Lurpak said...

CikSom: Kita ni bangsa Melayu yg pemalu gamaknye, tapi sebenarnye lack of confidence is the biggest culprit here.. dari kecik belajau English kat sekolah, kat rumah tak practice.. sebab tu, bila time org lain converse in English, kita tergagap.. hehehehe..tapi kang dah practice kat rumah, dikatakan tidak mencintai bahasa ibunda.. confuse!

Related Posts with Thumbnails