Wednesday, 10 November 2010

Lauk Takde Perasaan


Kais petang kami adalah : telur dadar bermayonis, pakchoy goreng bersausage dan udang masak halia. Udang masak halia tu saya tiru zarin punye ayam masak halia. Yum yum! Kalau udang naik dr jetty digoreng mcm gini mmg mantap lah. Tapi udang saya ni udang fresh dari freezer Wing Yip aje.


Menu ni saya panggil menu takde perasaan sebab ia hilang satu benda. Cer teka. Iye, sambal is missing in action. Kalau ada sambal bilis + tempe + kentang sure terangkat! Asik nak lauk yg terangkat aje, patutla bdn pun terangkat kan, hehehe. Dalam takde perasaan, abis juge nasi sepinggan, heheheh. 

Sent from my BlackBerry smartphone from Virgin Media

28 comments:

bujal X said...

try hidang kat bujal,tengok pastu apa perasaan bujal~gembira! haha~

*apsal telur tu macam lempeng?~he~

@ju said...

salam tumpang lalu.....
oklah tu...masak jugak... w/pun lauk takda perasaan...
drpd saya ni...semalam langsung tak masak...beli lauk bungkus jek..

Kazaztan Team said...

kalu saya nak tambah ikan masin goreng dgn bawang + cili kemudian perah limua kasturi...hehhehhe

zarin said...

kalau i, tambah sambal belacan pun dah lajat bangat dah tu :D

kucingorengemok said...

kan? kalau takde merah² tu rasa macam ada yang tak kena je (tapi bedal tetap lah bedal, tu takyah cite pun tau, haha)

somuffins said...

CL
Dah OKlah lauk tu. Cumanya kan kan kan .. I terhibur bila makan telur dadar yang naik mengembang elok paras rupa bila digoreng.

KSWSK said...

pesal tak wat sambal kicap je mimah...

nottingham said...

dalam pada lauk tak ada perasaan tu, elok terhidang pulak tu. wing yip kat mana ek? ada kat notts tak???

Cik Lurpak said...

Bujal: Inilah namanya teknik samaran.. kalau org ingat itu lempeng, org taknak, sekali tgk telur+mayo.. yum yum!!!

Cik Lurpak said...

@ju, saya masak sebab terpaksa.. kalau asik nak makan luar aje, bengkok la acik! heheheh..kalau kat malaysia, rasanya saya tak sempat masak.. eh jap, tak sempat plus malas jugak, hehehehe

Cik Lurpak said...

Kazaztan: Dalam rumah ni saya sorang je layan ikan masin.. so macam tak berbaloi yang oi nak menggoreng.. takde lawan nak makan, meh sini, kite lawan!

Cik Lurpak said...

Zarin: I kan kalau ada sambal belacan mesti nak kena makan dgn bendi atau ulam2.. tak reti makan cenggitu, u leh makan cenggitu je ke?

Cik Lurpak said...

KOG: ye KOG, merah itu saga, nampak cantek jek dalam pinggan eh

Cik Lurpak said...

CikSom: Apasal eh CikSom, masa kite goreng telur dadar bukan main elok mengembang, bile dah letak dalam pinggan, kecut la pulak... tak best tau!

Cik Lurpak said...

Wawa: Satu je jawapan utk soalan ko, MALAS.... hahaha..

Cik Lurpak said...

Aunty Notts: Kena hidang la Aunty Notts, kang laaaaagi takde perasaan.. eheheh.. Wing Yip takde kat Notts.. Wing Yip dkt Manchester besarrr tau.. banyak khazanah dr Malaysia kat situ.. hehehe

somuffins said...

CL

I think tip goreng dadar elok kembang cam nih:

Jgn guna kuali lebar kalau telur setakat 1-2. Cari kuali 'mungkum sket dgn kelebaran yang molek2 muat.

Cik Lurpak said...

CikSom:

Adakah dgn kaedah itu pengembangan telur dadar tersebut akan bertahan hingga ke pinggan? Ataupun hanya didalam kuali?

Berilmiah tak bentuk soalan saya?

Lady of Leisure said...

to me tiga jenis ni dah cukup terangkat ni hehe... compliment each other..

Ms.Lilies said...

kalo aku pun laju jek makan cenggini...sedap pe

Cik Lurpak said...

LL: I tak leh kalau tak pedas, rasa macam missing something.. tapi since dah ada anak ni, boleh la jadik considerate sikit tentang lidah org..hehehhe

Cik Lurpak said...

K.Mimi: Bukan korang org Rombau ke? buleh ke org negeri makan benda tak pedas? ke sudah dineutralkan oleh org Sabah? heheheh

en_me said...

sodapp tewww..

Cik Lurpak said...

En_me:sedap ke mcm gini? Saya menangis dlm hati jek la, tapi utk menyelamatkan keadaan, sebenarnya saya cicah udang itu dgn sos cili, hehehe

somuffins said...

(sorry I delete yg kat atas tu)

CL
Soklan tersebut tersangat ilmiah :-)

Bergantong pada situasi semasa..
1. Kalau CL puasa, maka jawapannya terang takyah bersuluh, telur akan bertahan hingga kepinggan dan akan dinikmati beramai2
2. Tengok pada tahap kegebuan dan keropolan telur dadar vs tahap kesabaran sipenggoreng telur ..

Sumbangan Ilmiah dari khidmat pengguna (sukarela)

Cik Lurpak said...

Hehhehe.. CikSom, Sheila Rusly itu mmg genius, dia yg introduce telur dadar plus mayo kan.. huihhh sedapp laaa... hehehehhe

aliaaroslan said...

import skali sambal tempe+kentang+ikan bilis dengan kuih bakar nanti.

Cik Lurpak said...

Aliaa: Nantikan siaran langsung hari ahad nanti ye.. hehehhee

Related Posts with Thumbnails