Monday, 8 November 2010

Kangkung Belacan dan Ayam Korma, wallahhh!!!

Virus M tidak keluar dari badan dgn sepenuhnya. Rasa nak demam pun ye, sebab ada sedikit sakit tekak. Tapi adakah sakit tekak ini mampu menjadi sempadan antara saya dan makanan, tidakk!!! Hanya sekali saya tidak berselera iaitu masa saya kena demam campak pada tahun 2002.  Hari ni sebenarnya tekak saya terasa-rasa nak makan ayam penyet. Tapi agak malas nak memenyet, so saya settle dgn ayam korma sahaja. Oleh kerana tekak saya ingin something yg pedas, saya masak kangkung belacan sajo. Ini resepi ayam korma, ko nak kan Pe'jah?

Ayam Masak Korma.
Ingredients:
10 ketul ayam.
Kentang sebesar penumbuk, dipotong empat.
5 ulas shallots. -dikisar
2 ulas garlic.-dikisar
setengah inci halia -dikisar
3 biji buah pelaga.
1 bunga cengkih
1 kulit kayu manis
setengah cawan santan pekat.
2 cawan santan cair.
3 sudu besar rempah korma, dicampur air, dibuat pes.
Garam

Method:
1. Panaskan periuk dengan 2 sudu minyak masak. Tumiskan kulit kayu manis, buah pelaga dan bunga lawang sampai naik bau.
2. Masukkan bahan kisar dan biarkan sampai naik bau. 
3. Masukkan pes korma dan tumis sampai pecah minyak. Kalau kering sangat, masukkan sesudu-dua air.
4. Masukkan ayam dan kentang.  Biarkan 5 minit, kacau dan balik-balikkan.
5. Masukkan santan cair dan biar sampai mendidih light-light.
6. Masukkan garam dan santan pekat,  kacau dan biar mendidih. Siap!!!

Ini adalah nasi bersama ayam korma dan kangkung belacan berserta air carrot susu. Oh ye, version korma kali ni saya guna fresh semi-skimmed milk. Tak guna santan pun sebab malas nak bukak tin santan, alasan baik punya! Untuk guna fresh milk, letak 2 cawan fresh milk untuk menggantikan santan cair. Pastu tak yah letak dah fresh milk. Tapi agak-agak macam sikit je kuah korma tu, tambah le sikit susu kannn. Heheheh. Lain kali saya nak buat mee kari guna fresh milk, takde la rasa bersalah hirup kuah mee kari itu. Heheheh.


Macam biasa, itu adalah pinggan orang lain iaitu T-Bag. Saya punya pinggan ada 3 kali ganda jumlah kangkung dari T-Bag.  Esok nak mengangkung lagi, sedap ah!


Photobucket

12 comments:

Ms.Lilies said...

Ko ada check kot dlm btg kangkung ada pacat ke cacing ke?hahahaha larikkkkkkkkkkk

zarin said...

sedappp!

bujal X said...

besok tolong ngangkung untuk bujal sekali ya~

*suka2 je ngangkung~he~~

Ribbon Clown said...

Yei..tengkiu2x kasik resepi korma ko.. leh kasik adam makan..dia tgh tekak jawa Arab skang haha

~ Mamma Olyn ~ said...

warrghh, sedap, suka korma tp xpenah lak try gan kangkung belacan..hmmm

aliaaroslan said...

kurma, yes. esok nak pegi cari rempah

Cik Lurpak said...

K.Mimi: kalau pacat dah masuk badan kite, dia sedut lemak tak? wakakakkaka!!!

Cik Lurpak said...

Zarin: hingga menjilat jari!

Cik Lurpak said...

Bujal: ngangkung itu happening uolls!!!

Cik Lurpak said...

Pe'jah: Nanti report ye, nak tgk Adam dgn yaya sama taste ke tidak.. hehehe

Cik Lurpak said...

Mamma Olyn: Korma sedap dilawan dgn benda pedas2.. sambal belacan pun sedap gakk...

Cik Lurpak said...

Aliaa: Guna fresh milk tau, jimat takyah beli santan.. hehehe

Related Posts with Thumbnails