Thursday, 25 November 2010

Kalau Kite?

"A primary school has married a five-year-old girl and a six-year-old boy in a bizarre wedding staged to help pupils write better"

"Staff at Warndon Primary School in Worcester came up with the idea so that pupils could then write about their experiences and boost their vocabulary."

"'The idea was that children will be able to write about their experiences, so having the wedding was perfect. They had to plan everything and then experience it as well"

'The children have been learning about everything from invitations to how to book a honeymoon.
Pupils were given tasks from designing table decorations and the wedding dress to organising a wedding breakfast and reception."

Source : Daily Mail



Cool eh?
Saya rasa cool la. Sebab budak2 besar ini dah pandai pikir cenggini.
Yg bestnya, satu je objective dia, to widen their vocabulary.

Agak-agak kite suruh budak2 buat stage kawin style melayu, leh tak?
Takyahla buat fairy tale wedding mcm the Naza's clans kann,
yang lengkap dari bersiram, nikah, reception, perhh!!
Tapi apsal ada lelaki gagah tiup serombon tu?
Saya dah tak tengok dah bride nye, hehehehe.


Just reception aje.
Itu pun dah payah wehhh.
Malay wedding ni rumit dan remeh eh.
Mesti la ada bunga manggar, hantaran, tepung tawar, silat, huihhh, banyak!!!

Benda remeh mmg kita buleh simplify kan, no worries.
Tapppi.
Ada satu je benda yg membuatkan susah nak buat benda cenggini.

"The car was free, the cake was made for free, members of staff donated dresses, and parents and children made food for the buffet"

Huihhhhh, susah woo nak buat mak bapak menderma!!!


psst: Saya paling suka part budak-budak main kawin-kawin dalam cerita Mukhsin. Hehehehe.
Photobucket

10 comments:

nuriL said...

malay wedding bg aku dah kekadang jd complex dgn mcm2 adat..
adat timur ar barat ar..

eventho dah tgk berkali2 video wedd naza's ni.. tapi layan gak lagik n lagik.. huhu

Cik Lurpak said...

Yanot: Aku pun la, berapa kali tgk daa.. Best tgk, tapi setiap kali lepas tgk mesti aku mengeluh mengenangkan cost yang ditelan, huih!

Faizal n Fashitah said...

Adat punya pasal.. ya lah malay wedding kinektok macam2 jak n makin complicated.. blanja pun dah makin tinggi woOooo..

Ms.Lilies said...

yang aku tak paham wedding anak si naza tu (wah ayat!) apsal lepas akad kena tepuk tangan??

Sungguhla berjaya yek hahahaha

aliaaroslan said...

rasanya semorang ada experience di mana kecik2 main kawin2. hihi.. tanya mak saya, saya main kawin2 dengan sapa.

Cik Lurpak said...

Faizal: Aok ehh, nasib dah nikah nak o, mun sik, angol juak mikir cost nikah aih...

Cik Lurpak said...

K.mimi: Ntahnye, apahal nak kena tepuk2 tangan eh.. mcm menang lucky draw la pulak gayanye.. hehehe

Cik Lurpak said...

Aliaa: Blog mak awak tak buleh komen, apasal eh? Awak main kawin2 dgn sapa? Dgn artis fofular ke?

DrSinga said...

Ko eh aku suka nengok six pack mamat tiup serombong tu

Cik Lurpak said...

Ibusinga: Kalau buleh asik nak repeat part mamat 6-pack tu aje.. hehehe

Related Posts with Thumbnails