Wednesday, 17 November 2010

30% tuuuu!!!


Korang tergolong dalam golongan yang mana?
30% yg pertama (terlebih berat)?
Atau 30% yg kedua (obesiti)?
Atau golongan yang tidak disebut iaitu golongan badan-mantap atas sebab mmg semulajadi serta rajin terlampau membuat aktiviti senaman?

Saya, masuk dalam golongan yang pertama.
Alah, 6kg terlebih pun berkira, hehehehe.
 Itu masa masak sendiri la.
Skang mak dah ada, sudah conquer itu kitchen, taktau laaa kan.
Scale tu mcm nampak tak nampak jek.. heheheh.



Saya rasa sapa yg design food pyramid ni kena modify la pyramid ni.
Tukarkan vegetable and fruit group tu jadik level second bawah after water.
Saya hanya mengikut food pyramid  tu, tu pasal bdn tak turun2 ni haa..
Hahahaha, matikla salahkan pencipta food pyramid ni kannn..
Anyway, marila kita makan mengikut portion yg betol.

Psst: korang makan apa lauk raya? hehehehe

Photobucket

11 comments:

Ribbon Clown said...

hehe..aku takde lauk raya..watkek raya sebijik,pastu nak gi makan2 kat umah kakak ipar hehe..best2x..jimat2..mode kemut

ko lagi best..sure mak ko masak best2..tak aci..!!!lg nak tny korang makan lauk ape pagi raya.. saje nak tunjuk dia dpt makan lagi sedap ;p haha

Cik Kiah said...

Betul la! The rice, bread level kena naik lagi...seriously 6 portions?? Hmmm..dari dulu i rasa pyramid makanan ni kena review balik: i'm the product of it. hahahaha!

Rozie said...

ada org kata (read: nutritionist dr benua mana tak tau), after 20 years old, pyramid makanan tu upside down pulak. pyramid yg tiga segi tu untuk tumbesaran membesar bagai johan. (kasik fakta feeling2 mcm abg dr. asmara :p)

Cik Lurpak said...

Pe'jah: alahhh, ko tu sekangkang kera je dr Singapore ke Melaka.. heheheh

Cik Lurpak said...

Cik Kiah: kan?! Ape ke gile dia suruh makan 6 portions nasik? Kalau lurus bendul, main ikut aje, confirm kite semua obese in no time.. heheheh

Cik Lurpak said...

Rozie: Ko jgn ziee, Abg Asmara dah ada DBA.. hehehhe.. hebattt tu.. siap ada kolej sendiri.. heheheh

melissa said...

saya akhirnya masak jugak semlm utk suami terchenta hahahahaha...masak kuah lodeh (imran tanya, kenapa tak bawak tempe hari tu balik dr Malaysia??), sambal tumis telur n ayam goreng rempah... saya sedar2 tgk periuk kuah lodeh tu dah susut 2/3 sampai tinggal sayur aje kuahnya dikerjakan imran hahahaha (petanda sedap agaknya kuah lodeh tu haha)

Rozie said...

take home message from kak fara adalah: "saya pandai masak" :p kahkahkahkah! selamat hari raya kakak ;)

Cik Lurpak said...

Farah: Imran tak makan sayur ke? ko ni farah, kang tinggal tulang aje laki ko....hehehe

Cik Lurpak said...

Rozie: tak lama lagi turn rozie pulak masak utk husband terchenta! bersedia kah anda?

melissa said...

Aah rozie, tu cara subtle utk mencapap haha.. anda dah bersedia ke? ;p

Kak mimah, imran mmg x suka mkn sayur kecuali petola n osyter mushrooms..balik2 tu ajelah haha

Related Posts with Thumbnails