Thursday, 21 October 2010

Roti Kawin and Double Chocolate Chunk Cookies

T-Bag and me take turn to babysit Mrkamahkamah on Monday and Wednesday. Mrkamahkamah goes to nursery only on Tuesday, Thursday and Friday. On Monday, I met my boss and today is T-Bag's turn to do his research works. 

We begin our day with my latest obsession, coconut jam @ seri kaya. If it's only coconut jam, it will be boring!  
Toast it, spread the lurpak butter and then the jam, yummy to the max. You won't stop at 2 slices of bread. You want more!!!Trust me!

When we were still in Kuching, we always love to go to De wanie, Jalan Astana or sometimes at Kaya and Toast for their Roti Kawin. Sometimes people called it Roti Kapit. Pemalas nak mamp kan, nak makan toast pun kena makan kat kedai, dkt oversea pandai la pulak sapu sendiri, hahahahha.

After breakfast, it was hairdressing time. Yes, the victim was Mrkamahkamah. Nasib baik budak tu pandai duduk diam. Sekejap aje potongnya, dah siap. 

Mrkamahkamah had a long afternoon nap, from 1.15pm till 3.30pm. When he woke up, he helped me to make chocolate chip cookies. My first intention was to try the famous amos recipe but I don't have enough ingredients. So, I chose another recipe, the easy peasy one. All the mixing was done by Mrkamahkamah and I forgot to snap even a picture while he mixing the ingredients, erghh!!! You can find the original recipe here. Here is my version. I don't have light brown soft sugar, so I added another 50g granulated sugar and another 30g butter. White chocolate is really not my thing, so I used dark chocolate chip instead.

Double Chocolate Chunk Cookies

Ingredients: 
80g softened butter
100g granulated sugar
1/2 tsp vanilla essence
1 egg
125g plain flour
1/4 tsp bicarbonate of soda
1/4 tsp salt
100g plain chocolate cut into large chunks
100g dark chocolate chips 

Method
Cream butter until smooth. Add the rest of the ingredients except chocolate, and mix. Add chocolate and mix in well. At this point it will look like a bowl full of chocolate chunks, with the tiniest amount of dough holding it all together.

Place large dollops well spaced on a greased baking tray and bake (180C/350F) for around 10 minutes. They should just start to be turning brown when they come out. Don't overcook - they are supposed to be soft in the centre.

Leave on baking tray for ten minutes to rest and then transfer to a wire rack and leave to cool.

Ready to bake.

First batch. Semua dah masuk perut.
Sepatutnya dapat 3 bekas kecik macam ni. Tapi yg ini je la tinggal sebekas.  
Mrkamahkamah makan cookies sambil layan tv.

The cookies taste like Subway's cookies. Yummy yummy! Rasanya, I'll use this recipe over and over again kot, sebab senang. Next time, nak buat comey-comey macam famous amos, heheheh!

Photobucket

12 comments:

somuffins said...

Salam CL
Hilangnya saya dari persada maya dek beberapa sebab; mencii taw.

Anyway, biskut lebar2 tu gaya orang Aussie buat. Diorang suka yg setebak2, kan?

You bake biskut atas apa tu? Silicon Silpat ke?

Serikaya dan butter memang pasangan intim untuk diselet kedada roti. Lagilah guna Lurpak, kan kan kan? Kat sini, spread cam tu harga rm11+.

Ms.Lilies said...

Ok je anak dara kecik aku ni...nak bake smula....akak2nya dh kepoh nak kek nak kek tp aku pencenkan jugak oven aku tu hahah


Cam best lak try cookies ko ni yang....aku curik recipe ye :p
c

kucingorengemok said...

alaaa, kan dah kita kena gi cari kaya cap kipas udang pulak

Ribbon Clown said...

hahahha..Adam pun ade baju cam yaya tuh hahaha musti beli kat H&M..

Faizal n Fashitah said...

Mah nyawa mek kch xda Lurpak koh. Bukannya pa, byk2 spreadable.. mek suka Lurpak gik ehek.
*Kirum roomy cheese ngan mek lok plis..

nottingham said...

lurpak, ada rasa cam millie cookies kat sini tak?

Cik Lurpak said...

CikSom: itula, tetiba je ilang di alam maya ini..ingatkan bz ..hehehhe

org aussie buat cookies setebang eh? taktau pun.. dkt subway and starbucks mmg dia jual cookies setebang-setebang...

saya pakai pizza tray la.. letak baking parchment tu aje.. heheheh...

ketagih tau makan luprak + kaya.. mmg mahal kat malaysia.. tapi dulu everytime saya makan, saya akan appreciate habis2an.. hahahaha...

Cik Lurpak said...

Kak Mimi: sile guna balik oven itu.. hehehe.. bagus training girls2 tu..nanti dah besar, takyah beli kuih raya maaa.. hehehehe


Make sure biskut tu 10-12 minutes je dalam oven dgn kepanasan 180 tau.. kalau lama2, cookies nya keras.. tak masyuk dahhh!!!

Cik Lurpak said...

KOG: hahaha.. ini kire boleh carik kat kedai.. KOG lagi kejam, kasik saya teringin makan ikan bakar tauuuu!!!

eh ada ke cap kipas udang jual kaya?

Cik Lurpak said...

Pe'jah: baju H&M adalah murah.. sebab tu aku suke.. kain pun bagus.. baju maternity pun cantek..aku nak borong sebelum balik!!!

Cik Lurpak said...

Faizal: uit, ada koh lurpak jual di Kuching.. kmk selalu meli di choice daily di tabuan nun.. tapi kadang2 sikda, mun lurpak sikda, anchor mesti ada.. anchor pun nyaman juak aie..

confident kmk mun kmk ngantar cheese dgn ktk, sik sempat sampei ke tgn ktk.. sidak imegresen akan ngambik kei daknya molah cheesecake.. hehehehe

Cik Lurpak said...

Aunty Notts: saya taktau la, saya tak berapa nak ingat rasa millie cookies, pernah makan sekali je.. but i tell u, yg ni paling sedap laa... sebab ada chunky chocolate.. make sure bake for 10-12 minutes aje.. sile suruh aliaa buat sekarang! heheheh

Related Posts with Thumbnails