Monday, 18 October 2010

Masa Kecik - Kecik Dulu, Saya Suka Kalau Mak/Abah Saya....

1. Sapu vicks belakang badan kalau saya demam.
2. Dengar je apa saya cerita pasal kawan - kawan saya. Itu mak saya lah. Abah saya kata "ish, tak elok cerita pasal org".
3. Dulu saya suka tengok muzik-muzik, saya pikir nak compose lagu sgt senang. Apa la susah nak come out dgn lagu, itu yg saya rasa masa itu. So saya cipta la lagu. One day, saya kata kat abah saya. Saya dah cipta lagu. Beliau kata sila lah nyanyi, abah nak dgr. Masa tu dah nak dinner time. Adik beradik dan mak abah dah duduk sedia dkt meja makan dlm gambo tu. Saya pun berdiri atas tangga tu dan nak start nyanyi. Lama saya diam. Tak nyanyi-nyanyi. Rupanya saya tak ingat melody lagu saya. Pelik kan, macamana saya buleh cipta lagu tanpa guna alat muzik.  Saya suka la mak abah saya layan je impian mengarut saya.

4. Saya start sakit migrain sejak saya darjah 6 iaitu sejak saya kena tempeleng dgn cikgu kelas darjah 6. Mak saya dgn tabahnya urut kepala saya. Sapu lendir bunga raya lah, aloe vera la. Abah buatkan sauna traditional lah.
5. Sediakan makanan banyak2 masa semester break. Breakfast, lunch, tea-time, dinner and supper, lengkap macam kat sekolah. Tapi kat sekolah ada extra which was break at 10am.  Saya paling suka tea-time, tunggu mak abah saya balik dr opis. Pukul 10pm, mak saya buatkan susu anlene dan letak tepi meja komputer sebab saya dah nak get ready masuk mIRC. hehehehehe.
6. Dalam usaha mengemokkan saya, sebotol susu dutch lady dan coklat cadbury sentiasa ada dalam peti ais masa school break. 
7. Mak saya tidur atas tilam extra tepi katil saya masa saya demam. Sebab masa kita demam kan kite suke merepek2, pastu nak air la apa kan.
8. Mak tak bising sebab saya tak tolong mak saya masak. Sebab org dok asrama kan jarang dpt tgk tv. Abah kata "biarlah budak tu nak tgk tv". Tapi kami adik-beradik in charge mengemas meja, menyapu lantai, membasuh pinggan mangkuk dan cuci stove lepas makan. Naik lemak la kannn kalau mengangkang je depan tv lepas makan!!!
9. Mak dan abah saya bukan kaki bebel sebab tu saya tak depressed.
10. Mak saya layan je hobi saya. Mula-mula kumpul setem. Ada 4-5 buku setem saya kumpul. Siap main tukar-tukar setem dgn Alex jiran depan rumah saya. Alex nye collection setem boleh tahan best. Saya punye 2 buku international setem, yg selebihnya banyak setem buah kelapa sawit, apa barang ek. Pastu beralih ke hobi mengait sebab saya tgk helper kami mengait, terus nak mengait. Mak saya beli alat2 mengait, tak jadik apa pun, saya salahkan tiada instructor gitu, heheheh. Pastu hobi tanam pokok setawar. Ini adalah hobi yg paling berjaya. Banyak weh pokok setawar saya. Heheheh. Hobi menjahit pun saya dah cuba. Tapi sebab alas kaki yg saya buat huduhnya mmg tahap dewata, itu baru buat alas kaki, dah buruk gile, so cancel la nak jahit baju kannnn.


Perasan tak yg very little little things parents kita buat dkt kita, kita mesti ingat. And it's the best memory ever, kan? Saya pun nak jugak anak saya ingat saya macam gitu. Tapi mampukah saya? Abah saya kata, kalau ikhlas, Insya-ALLAH. :)



Photobucket

12 comments:

Faizal n Fashitah said...

Bes nak hoh? Yalah kenangan bila kita kecik2 marek. That's why kamek pun mok anak mek ingat waktu2 kedak tok klak. Anyway, kitak kaki MIRC juak dolok hoh hahaha. Sama la kita ekekeke...

DrSinga said...

tak baik salahkan cikgu yang melempang itu...
ko tak ada bukti sohih!!!

Ms.Lilies said...

ko sebut lempangkan...
aku kena time drjh 6 sebab tipu abah aku xpi tuisyen...aku kata cikgu xde kat umah akakakaka...seminggu aku monteng :p


gara2 nak tgk maero attack..gilo!

Cik Lurpak said...

Faizal: Kmk nang hantu mIRC. Nang malar jak tido pukul 3-4 pagi berchatting time semester break.. heheheh.. ktk selalu masuk which channel kah?

Cik Lurpak said...

Ibusinga: Kalau tak putus sarafku, dia lah mengajarku erti stress.. heheheh

Cik Lurpak said...

k.mimi: rasakaaannn!!! sapa suruh membohong.. hehehehhe

Ribbon Clown said...

suka entry nih..weh..mana like button ko..usahakan!!!! haha

mmg mak ng ayah susah payah besarkan kita jadikkan org berguna.. ko buat aku rendu mak ayah aku lah sob sob..sensitip sket part mak ayah neh.. jasa diorg membesarkan kita mmg tak dpt nak bls ng $$..mak ayah lah org yg paling syg n kenal kita kan kan..

Alleez said...

Mim,
pakei la Botox utk ubat migrain ! sakit ilang wrinkle pun ilang ..hehe ..
http://www.guardian.co.uk/business/feedarticle/9314214

Cik Lurpak said...

Pe'jah, nanti la, mak busy uollls, nanti ada masa aku buat la like button..

aku tak syahdu pe'jah, pasal mak abah aku nak dtg sini dah 14nov ni hehehehehe

Cik Lurpak said...

Q, mun inject botox di palak, lalu jadik genius gila, maok la kmk.. hehehehe

Amni said...

aih... kmk sama juak polah lagu sik pakey alat muzik masa kecik dolok.. lepas ya kmk tape kan sak sik lupak.. hehe... lucu bila mek kenang balit...

mak bapak kmk bukan kaki bebel.. iyerr.. sama eh! hehe...

Cik Lurpak said...

Amni, Ktk dolok sekolah rendah sine kah? Kmk di Gita nun.. cikgu music kmk nang best, nya nyuruh kmk org nyanyi individually.. best ada jak.. hehehe...

nang berharap agar kmk bukan kaki bebel juak.. mun kita suka ngerepak gilak, anak kita bosan koh!

Related Posts with Thumbnails