Wednesday, 27 October 2010

Makan Time!

What was the best moment with your family?
If you ask me, the answer is definitely makan time.
I have 3 brothers and you can imagine how ganas they could be during makan time.
And my food obsession came from them. 
Matik la salahkan adik beradik sendiri, padahal mmg sendiri kuat melantak.
You have to be quick to keep up with them.
Everything that my mom put on the dining table will end up in someone's tummy, like sepantas kilat
There was one time during school break (3 piranhas remaja terlepas dr kandang sekolah dan satu piranha yang kecik tetapi hebat di meja makan), on one of the weekends, my mom cooked these food:


Breakfast : Mee goreng
10am : Laksa Penang or homemade burger, didn't remember which one
Lunch : Rice with lauk pauks
Tea-break : Kuih abuk-abuk 
Dinner : Kuaytiaw goreng kerang
Supper : Biscuits and milk.


Semua liciinnnn.
See, I have a very good memory when it comes to food. 
Cer ko tanya aku soklan kitaran air, harammm!!!


When I read this article, about the family traditional evening meal, I sighed.
All blame the hectic social schedules and hefty workloads.
I must say that I yearn for makan time with my family, be it breakfast, lunch or dinner. 
And when I say makan time, I prefer on the dining table, not in front of the TV. 
But once in a while, enjoying pizzas or KFC while watching TV bring no harm kan?




I think it's more to quality time with our family.
Bile lagi ko nak catch up with the rest of the family right?
Lepas makan, sure some of us terus masuk bilik, layan laptop, some of us tgk tv, kan?


Sometimes, masa remaja, bebudak ni tak gemor nak makan bersama family, dgn alasan diet la apa la.
But my abah dulu kata kenyang tak kenyang, mesti duduk and makan sikit, sebab mak dah penat masak kann.
Alah sebenarnya bila masa la nak kenyang kan, perut teenager, kalau tak makan tu, ada la sebabnya, angau la kan :P takpun tahu dah, lepas makan mesti abah and emak ungkit kesalahan, erk takut!


So, how about you guys?
Enjoy your makan time with your loved ones?
Ke korang kenyang tgk muka org yg disayang saja?Chehh...


Tapi lepas makan, tlg basuh pinggan, lap and susun pinggan sama-sama sambil gossip lagi masyuk woh..
Alamak, takde alasang nak beli dishwasher.
Hehehehe.



Photobucket

10 comments:

Ms.Lilies said...

Yesss samala....abah aku slalu kata...ko diet ke x diet ke time makan sila makan...makan sama2 lg elok dr makan sorg2....

Sapa berani lawan kalo big boss sudah sound?

Mau makan pelempangkah? :p

Faizal n Fashitah said...

Kamek mun di umah nang sik pandei makan sorang2. Bukannya apa, dah terbiasa makan bersama keluarga. Becoz bila makan rami2 camya,.. tang berslera jak. Makanan simple2 pun bleh jadi sedap hoh..

julie^beth said...

paling suka time berbuka puasa sebab memang konfem semua akan ada. gosip sudah pasti. takyah tunggu masa nak basuh pinggan, tengah makan pon ok jugak. hehe

Cik Lurpak said...

K.Mimi: pakcik Mohamad pun angkat tgn kah? pakcik Ujir main tali pinggang dgn hanger.. erk, takut!

Cik Lurpak said...

Faizal: Mun makan sardin pun buleh berebut nak? Heheheh.. ya baruk sardin, lom agik maggi curry, heheheh

Cik Lurpak said...

Aliaa: Syok kan adik beradik more than 2? Ini la semangat nak beranak banyak2 ni..hehehe.. matikla kan, belajau pun tak abis lagi.. heheheh

julie^beth said...

settle phd, boleh beranak banyak2. suruh mrkamahkamah jaga adik2 dia. hihi..

somuffins said...

CL
I nih selalunya tak menentu .. kadang2 suka makan sorang2, kadang2 berdua dan kadang2 beramai2 ...
(Jawab soalan you tak??)

Cik Lurpak said...

Aliaa: Itulah, kena tunggu abis belajar, karang saya jadik hulk kalau beranak sekarang!

Cik Lurpak said...

CikSom: Saya suka makan sorang2 kalau saya lapar.. sebab saya tamakkk!!! hahahahhaha...

Related Posts with Thumbnails