Sunday, 17 October 2010

Kitchen

Korang la kan, kalau korang nak masok rumah kan, kirenye mmg nak tinggal lama kan. Korang mesti la nak pasang ini dan pasang itu. Benda yg first korang pasang kalau kat Malaysia adalah grill kan. Uish, bahaya takde grill ni. Ate yg ada grill pun org pecah masuk, inikan pula takde grill, ye dak? Pastu lampu, kipas/aircon dan tombol pintu cantek jgn dilupa. Tapi yg tak buleh blah kalau lupe nak masukkan air dgn letrik kannn.

Aku nak tanya ruang mana yg korang rasa paling penting. Kalau buleh, hari kau bawak beg nak pindah, area tu dah siap. Pilihannya adalah, satu je pilih walaupun ko rasa macam semua mesti siap :

1. Bilik air -kalau tak cantek, takde ilham nak membuang yg kecik mahupun yg besar
2. Ruang tamu
3. Dining hall - biar makan nasik bungkus, asal ada meja. Senang nak main sahibba juge
4. Bilik tidur dan wardrobe/walking closet
5. Dapur lengkap dgn kitchen kabinet
6. Store - Ate masok je rumah, terus campak segala brg dalam sini, senang ye dak
7. Audio/video room - tv dgn kabinet plus sofa L shape segala dah ada la.
8. Landscape - kau ape hal? kau nak tido luar rumah kah?

Situt, kawan aku nak masuk rumah. Aku pulak yg naik sheikh. Hahahaha. Siti, kire aku seia sekata dgn ko la, bagi moral support, go Siti, go Siti. Aku verangan je la kan. Rumah aku nanti adalah rumah intermediate terrace which is ntah bile tahun aku nak masok. Korang tau je la kan rumah intermediate terrace ni dapur adalah kocik.  Kalau dpt yg macam ni pun aku bersyukur la. Itupun kalauuuu...


Tapi taknak la worktop color putih kan. Aku nak color brown begini. Tak gelap sgt, tak cerah.

Ni kalau budget ada besar sikit, maknanya boleh kecikkan laundry area kat belakang. Anjakkan dinding, kasik besar dapur. Kalaauuu lagi..

Dan ini adalah impian sebenar diriku ini which takkan dapat sebab area rumah adalah kecik plus ongkos nya dimana? Tapi taknak color putih aje. Mesti campur dgn color di atas.

Verangan itu  indah uolss!!
Photobucket

16 comments:

DrSam said...

kalau kitchen tu lawa sangat, nanti dah tak nak tidur kat bilik tidur pula...cosy sangat tidur kat kitchen :)

Siti Fatimah said...

ahahaha.. best2 dpt interframe dlm posting kengkawan..ahahahaha

letrik, air, grill dan lampu kipas tu essential lah kan. kalu takde baik aku dok kt pondok je. ekon pn dh hampir nk essential doh skg nih. sbb kalu takde mlm2 ade yg takleh tdo. tp takpe, kite bergantung harap kt kipas dlu wt mse nih. hahaha...

tp antara, hall, walk-in wardrobe, dream master bedroom, dream kids room, tombol pintu cantik dan kitchen - aku pentingkan kitchen la kot. sbb laki aku suka pakse aku masak. kalu kitchen tak cantik kurang motibasi nk msk kang. haa..ahahaha

so kitchen it is. yg lain kene tggu.... tggu 14 oct dh lepas. dpt 500 jerk. cibaiayam betul.. hihihi

Cik Lurpak said...

DrSam: kalau tido kat kitchen, bangun tido terus bukak fridge.. heheheh..jimat masa..

Cik Lurpak said...

Siti, apakah kau berangan nak dpt 2 bulan bonus? itu hanya dlm mimpi, gomen mmg cenggitu, bab menghappy staff dia, dia buat mcm %^$^$^$%^!!!

somuffins said...

CL
Dapur perlu siap dulu. Mesti ada segalak esp kabinet (tapi tak janji nak masak okay?).

2nd haruslah bilik tidur. Ooops, kena pilih satu aje kan? hehe.

Cik Lurpak said...

Ye lah CikSom kan.. kalau buat housewarming, guests semua tuju ke kitchen dulu.. ni la masa nak tunjuk kecanggihan rumah ye dak.. heheheh

Lady Arween said...

Kena dengan situasi saya sekarang..nak masuk umah..jawapan saya tamak tau..tv.sofa n bilik tido..sofa n tv tu wajib coz tu hobi no 1..kena cari sofa yang empuk..baru best landing tgk tv..la tgh duk tgk deco rumah org..cari idea n tema

Faizal n Fashitah said...

Kamek memang menitikberatkan ruang dapor. Mun dapor kacak, tidy n clean, kita nak bemasak pun senang hati. Inshaallah next yr kamek meli umah juak ehek XD

Cik Lurpak said...

LA: hehehe.. bilik tv senang, ada tv, kabinet tv dn sofa, siap!!! hehehehe

Cik Lurpak said...

Faizal: ya lahh, mun org ke rumah kita, mesti org nanyak " ko tek sik bermasak kah" heheheh...malu juak nak.. heheheh

julie^beth said...

best berangan ni kak. takyah bayar. hehe. saya selalu buat.

Cik Lurpak said...

jgn org tetiba cipta mesin berangan berbyr, sudehhh!!! heheheh

en_me said...

xper, berangan tangga dapur baru.. ehehe

Cik Lurpak said...

umah saya takde tangga dkt dapur la en_me..hehehehe.. berangan beli alas kaki jadik laa...

DrSinga said...

mamap Chep baju putih tu ko make sure ada sekali tau!!!!!!

Cik Lurpak said...

alahhh, kalau dah ada mamat chef tu tak best la.. saya nak masak sendiri.. tapi kalau chef sushi saya nak la.. hehehhehe

Related Posts with Thumbnails