Tuesday, 5 October 2010

Kanak-Kanak 3 -Tercekik Susu

Kawan saya ckp, berita dkt Malaysia ni ikut musim. Dengar kata, sekarang ni banyak kes baby tercekik susu. Ajal maut di tangan Tuhan dan setiap yg berlaku ada hikmahnya. 

Dulu masa saya belum kawin dan belum tahu jaga budak, saya ingatkan kalau nak bagi susu, main bagi aje. Tak payah pegang baby tu pun tak ape. Masa sedang pregnant, saya ada baca buku cara-cara menjaga baby. Tapi sebab buku si Miriam Stoppard tu banyak sgt manuallnya, saya skip-skip pages yg bosan. Kawan saya yg di Terengganu kata yg mak dia yg seorang nurse ckp, kita mesti pegang baby masa ni bottle feed baby. Saya macam tak percaya, sebab tgk org sekelilling, selamba badak aje bg baby tu minum tanpa pegang baby.  Ada satu website ni kata:

1) Never feed your baby while he or she is lying down. The milk can go up the tiny tubes and into baby’s ears causing ear infections.
2) Don’t prop the bottle and leave a young baby to feed itself; it is dangerous as you could make the baby choke.

Saya selalu gak tengok org letak susu dalam mulut baby, pastu sendal dgn bantal bawah botol tu. So, dia leh buat keja lain. Sungguh bahaya!!! Tapi omputihs dah invent satu alat namanya bottle holder.  


But still, we need to observe the baby. Tahu tak  yg baby boleh pegang botol paling awal pada umur 6 bulan, and sometimes 10month baru buleh pegang botol sendiri. If he has the motor skills to put the bottle in his mouth and to take it out when he's full, so maknanya dia dah buleh minum sendiri. So, saya rasa alat bottle holder by BeBe ini hanyalah dapat digunakan ketika baby dah pandai minum sendiri sahaja. Omputihs yang design ni sebab senang kalau nak berjalan ke shopping complex or pegi ke park. Kalau kat Malaysia amat jarang seorang parent keluar dgn anak-anak, mesti kedua-dua mak bapak ikut kan. Kat sini, mmg selalu tgk scenario ni. Dgn seorang baby dan seorang toddler, diorg selamba aje pegi shopping. So, sebab tu diorg suka la benda cenggini.

Tapi yang sepatutnya masa bagi baby minum susu tu adalah masa bonding time. So, focus on the baby. We need to listen and observe. Expert says 

If you hear a lot of noisy sucking sounds while she drinks, she may be taking in too much air. To help your baby swallow less air, hold her at a 45-degree angle. Also take care to tilt the bottle so that the teat and neck are always filled with formula.

Basic nye sama saja, omputihs dan org kita pun burp/sendawakan baby lepas minum. Sebab baby tak pandai burp dgn diri sendiri. Kalau dah burp kan baby, Insya-ALLAH la takde yg tercekik kan. 


Saya berdoa supaya kita dijauhkan dari kelalaian hingga menyebabkan kehilangan nyawa dan tekanan perasaan. Sekian, terima kasih.


Photobucket

16 comments:

DrSinga said...

opssssss......
terkomen kat bawah!!!
anak2 dara aku suka gila kat JB rambut setepek ni!! tolonnn....
.

kucingorengemok said...

chup! kalau takleh feed masa baby baring, nak kasi susu bila? dirikan dia? hehe (soalan jahil)

Kazaztan Team said...

iye betuii..org suka nak amik senang...

Ismail Fitry said...

Kat Malaysia ni memang bermusim. Kalau kena musim buang budak, suka buang. Kalau musim bunuh, semua bunuh.

Cik Lurpak said...

Ibusinga: jgn main2 JB ni mmg power.. sampai film zach efron pun tak laku dah tau.. rambut setepek dia tu adalah punca rezeki dia.. hehehe.. semalam Mrkamahkamah nyanyi "baby baby ooo".. hahahahahha!!!

Cik Lurpak said...

KOG: cuba la dirikan, tgk baby tu nak minum tak? hahahaha.. baring dalam dukungan kita, tapi kepala kena tinggikan 45 degree.. kalau tak paham, kena cuba lagi buat anak, esok2 paham la..heheheheh

Cik Lurpak said...

Kazaztan: Senang sekejap, tapi lepas tu susah..kan kan?

Cik Lurpak said...

Ismail: Tu la, buah pun ikut musim kan.. kang musim org mengandung, semua mengandung.. kang musim org tukar tv, semua tukar tv.. pengaruh kanak2 betol laa...

Ms.Lilies said...

kalola baby tu bleh bercakap lama dah dia sound mak pak yg main sendal botol susu tu hahaha

Cik Lurpak said...

Kak Mimi:

dialognye adalah : ooo, main sendal aje ye.. nak membute le tuu..

afendi ariff said...

mahal jgk BeBe nye...
kalu kat Malaysia tah bape rege?
heh!

Cik Lurpak said...

ntahla bro, aku kurang pereksa lahh...confirm mahal macam mahalnya botol susu avent tu..

f.loren said...

helo! came across your blog dari oon. pa di egeh klaka remputeh.

not going to comment much on hal baby. tapi nang sukaaaaaaaaaaa baby aih. anyway, cherry cheesecake ya. meliorrr aih! oh no. !

Cik Lurpak said...

nang nyaman aiee.. tapi nang sik healthy lalu la kek ya, total cheese nya tek 1 kilo!!!hahahaha.. tapi apa pedulik nak o, nyaman sekejap, macam sik besa, kak ya nyesal.. hahahah..

julie^beth said...

belajar dari observation..

Cik Lurpak said...

tapi kena observe betol2.. jgn main belasah aje, kadang2 org dolu2 punya cara ada yg kurang tepat.. ada ralat gitu.. hehehe

Related Posts with Thumbnails