Thursday, 14 October 2010

Emergency Savings


Korang pulak amacam, andai kata dibuang kerja ke ape kan, buleh kah  anda survive?
Loan rumah(s)? Atau sewa rumah?
Loan kereta?
Petrol?
Groceries?
Bills - Electric, Water, Streamxy, Astro?
Insurance?

Orang kata kita mesti ada emergency savings at least amountnya mestila equal to gaji x 6 months.
Kalau ada, bagusla.
Kalau takda, apa lagi, menabungkan amalan mulia.


Taaaapiii, susahkan nak menabung?
Tempation di kiri kanan.
Kalau tak dalam bentuk barang2, ia dalam bentuk makanan yg mahal2.
Hishh, dugaan!!!


Photobucket

16 comments:

nottingham said...

alamak, jual emas boleh? eh, lupa, emas pun tak pakai ni. hmmm, kena menyanyi kat pasar seni gamaknya ni.

Ms.Lilies said...

simpan emas...
tiba masa ko gadai hahahah...

Faizal n Fashitah said...

Savings mek dapat k survive for 2 yrs yerRrr ehehe. Apapapun, menabunglah seblom kamu ditabungkan XD

ayam said...

menabung is a propaganda propagated by banks/financial companies yg rely on your continuously deposited money utk wujud.

eish, bahaya kalau tak ada simpanan,
1. kalu jatuh sakit? insurans kan ada? plus pegi le gov hospital, free jer.
2. got your P45? hello?, pernah ke dengar gov servants diretire early?ko nak utter racist remarks ke?, jual produk seks kat bebudak ke?, no problem .. kene pindah je. ok what? change in scenery, unless country dilanda darurat/perang, which kalau dah jadi, banyak mana pun savings tak ade gunenye
3. kalau dah tua, at least ada gak duit buat belanja. belanja sape? anak-anak perabiskan ade le. sape suruh ko besarkan dapur/beli massage chair ribu riban? hidup sederhana cukuplah, duduk rumah kampung, tanam sayur, bela ayam, kayuh basikal pegi kedai kopi. cukup duit pencen tu, insya-allah
4. duit simpan kat bank/saham selamat, so macam mane ye yg people seluruh UK hilang their retirement fund, rugi saham, waktu financial crisis tuh? betul2 selamat ke?

simpan sikit-sikit udah ler, buat ape nak banyak2? let me reminds you of the finite nature of life, so jgn tahan diri dari buying something yg menggumbirakan hati diri sendiri

ayam said...

buat mcm org putih le, dah retire .. pindah country lain, so more value to their sterlings, nanti pencen, pindah le ke Indonesia, bisa jadi jutawan mas!

Cik Lurpak said...

Aunty Nottingham: Buat short film2 banyak2, pastu jual2, pastu dpt royalti.. huwaaa!! kalau dah ka-ching! nanti jgn lupa saya ye.. heheheh

Cik Lurpak said...

K. Mimi: ada la berapa ketoi jek emas saya.. mahal beno emas skang ni yek

Cik Lurpak said...

Faizal: Yadehhhh!!! Banyak saving kitak ya.. camni gaya saving dipolah ktk tek? menabung every month ka? or melabur saham?

Cik Lurpak said...

Ayam: Yg pentingnya jgn berbelanja lebih dr kemampuan.. ukur baju di badan sendiri, jgn ukur baju di badan Dato' K, ok!

Ribbon Clown said...

hahaha bj datuk K..haha
ko tahu size dia brape?

good entry mim.. mmg kena saving eventho x keje n survive ng wife allowance from hubby..

somuffins said...

CL
I ada pengalaman tentang tajuk yang diketengahkan nih (cewah gitu).

Lepas kerja kat opis dgn gigih lagi komited selama 17 tahun, I finally called it a day...
Did I have any simpanan? Yes
Did I owe anybody? Literally no maka I had my early retirement dengan senang hati. Furthermore, we were given a sum of money for the services rendered. Masa nih belum lagi dipanggil golden handshake. It was optional maka abt 183 staff berbondong2 had early retirement. Some of which made it to the top eg Datuk Jamal Ibrahim of Axiata (he was formerly with Maxis).

Cik Lurpak said...

patutla CikSom buleh bersara dgn bergaya.. heheheh.. syiok kan kalau takde hutang.. rasa macam takde beban..

somuffins said...

CL
Correction: Takde bergaya mana tapi lepas takde hutang, buat hutang balik, muahahaa..

CikSengal said...

hurmmm.. simpan dalam ASB ler mimah.. pastu ko campak buku tu jauh2.. suruh mak ko pegang ke.. suruh aku pegang ke.. hehehe.. janji bila dah masuk situ, susah nak keluarkan.. tak banyak, sikit2 rm50 sebulan pun jadi lah..

nasib baik aku bukan jenis yang suka soping atau makan sakan.. :p

Cik Lurpak said...

CikSom: Tapi syok kan.. boleh duduk rumah, I suke tauuu!!!

Cik Lurpak said...

ASB: Aku mmg le simpan dalam ASB.. skang ni pun mak aku yg pegang buku ASB aku.. hehehhehe.. tapi rm50 je setiap bulan, bile nak kaya ni wehh!!!

tapi theory ko bile dah masok ASB susah nak keluar tu tak relevan la, dalam UNIMAS ada bank, jalan kaki je dah sampai.. haahahah..

Dkt Kuching nak shopping apa wehh.. tak berapa best..lain la KK kan.. hehehhe

Related Posts with Thumbnails