Monday, 25 October 2010

Confuse

Gambar ini diambil sejam selepas pulang dr NHS walk-in centre.
Kami singgah Broadwalk sebab nak pegi pharmacy.
Dia dah rasa sehat sebab wheezing nya dah berkurang.
Tu yg lagak macam org dah sehat, nak main kereta, siap senyum-senyum, gelak-gelak.

Budak ini sebenarnya kena asma
Saya ingatkan sebab tak cukup layer.
Dah la suka bukak stokin dkt rumah.
Kalau nak suruh pakai inhaler, sikit punya seksa.
Kenapa dia tak macam saya?
Saya suka pakai stokin dalam rumah.
Saya suka pakai inhaler (rasa macam high)

Dah kena asma,
kami pakaikan bodysuit, pastu shirt and seluar panjang.
Pakaikan stokin jugak.
Pastu berdarah pulak hidungnya.
Biasa hidung dia berdarah sebab panas sgt.

Dada nya wheezing lagi
tapi hidung berdarah.
Hemm..
Mommynya sudah confuse.

Photobucket

23 comments:

suhaila said...

haiseh mcm sama kes jak yaya ngn bazli..si bazli ya last wk doc detected pneumonia..aduhh..ponin den..seminggu saya pun cuti.3 hari bturut pegi amik 'magic smoke' 2x/day (AM & pm).di berik selimut, d sepak nya selimut.d berik socks, d bukak nya..apa nk jadi la tipah..

Cik Lurpak said...

K.sue, yaya demam + asma, dkt sitok jumpa nurse dolok, yaya di berik neb terus masa dtg.. kak ya nya sik mok melepas balit rumah sampei bacaan oxygen more than average.. so, tunggu la kmk org tek sampei oxygen reading ya dah ok, dah lepas average tek, jumpa doctor agik, kak ya doc ngajar macam ni guna inhaler+spacer ya.. dah ada inhaler+spacer ya sik perlu berulang jumpa nurse utk ambik neb.. tapi yaya dah ok dah tok, apa doc nyuruh ambik antiobiotics and stereoid juak..

fika79 said...

kadang kering jadi berdarah hidung(in the case kat negara sejuk)..sbb one of my friend pun camtuh dulu..ada asthma in the same time hidung berdarah..

Hikbal Ujir said...

bersabarlah angah...
super nenek and tokcit are coming to the TOWN!..hands up!

Cik Lurpak said...

fika: kami takut terlebih dos ventolin aje.. tu yg nanti nak gi tanya GP la.. anyway, thanks for the info ye..:

Cik Lurpak said...

Ibal: jgn lupa suruh mak abah pakai stokin and 2 layers baju ye..

nottingham said...

kat rumah lantai kayu? sejuk tu. beli fan heater yang kw rendah so that boleh pasang all the time. bagi room temperature suam.


take care.


mana drsinga ni? boleh tanya diakan!

Cik Lurpak said...

Aunty Notts: Thanks. Anak saya kata dia panas.. tapi kena asma, confuse betol..

Ibusinga bz, hari senin ni ramai org kat klenet agaknye.. hehehe

~ Mamma Olyn ~ said...

Issh, tkut la terkena asma, anak2 i pon xsuka pkai sock dlm umah:( tp i tetiap ari sapu vicks kat dada, tapak kaki n belakang badan, siang mlm.. alhamdulillah ms awal2 aritu dorg batuk2 skang da reda:)

Cik Lurpak said...

Mamma Olyn: anak u umur berapa? Kalau more than 3 bolehla sapu vicks dkt dada.. vicks is not good for toddler less than 3 years.. kalau sapu kat kaki ok kot, not dkt dada and belakang badan..

~ Mamma Olyn ~ said...

Opps, alamak..anak i 1st br 2 1/2 year, 2nd 1year..ada org recomend kat i, coz anak 1 batuk2 ms awal dtg cini, i pon ikut la. ada side effect ke? kuat ye vick tu?

Cik Lurpak said...

Mamma Olyn: Anak u sama umur dgn anak i la.. yupp, vicks itu kuat.. dulu ada satu article pasal vicks ni, dia kata peparu buleh kena inflammation...

btw, anak u lahir bile? dah register utk school belom? kena register cepat2, waiting list panjang.. anak i 24 dec 2007. dia dapat masok school january ni, but part time la.. nanti dah lama kat sana, i nak mintak masuk full time..

umaisagu said...

sama la kita sue & mim.. kena tabah ngan anak bujang kita tok walau apa skalipun..

Naqi 2 minggu lepas kenak antar ke A&E spital.. nya kena allergy teruk abis seluruh badan bengkak.. :(
memalam sure nya akan garu dahi, kaki & tangannya.. sedih pun ada juak nangga..kenek tok cara lain mandikkan nya ngan aik kambing, merik susu kambing.. alhamdullilah kurang sikit.. nasib susu kambing sitok murah.. huh huhh. jgn nya mengembekk sudahh... heheh..

Take care nya duak bebait k mummy yaya & mama bazli..

dari,
Ibu Naqi

Cik Lurpak said...

isk.. takut juak kmk dgr cerita ibu-ibu sekalian.. bertabahla oo.. ya nama dugaan...

tok dugaan phD tok.. rasa mok give up pun ada.. panjang sungguh perjalanan kmk tok lagik.. problem statement pun sik sik berapa clear aihh..

somuffins said...

CL ..
Diharap you tak kisah I beri resipi AGM kat sini. Resipi diambil dari MyResipi. Nak beri you resipi yg I buat, amatlah teruk resultnya nanti cos I main campak2 aje. Selamat mencuba :-)

* 1 cwn air
* 1/2 cwn gula melaka yg telah diracik halus
* sehelai daun pandan
2 cwn tepung
1 sk dry yeast
3/4 cwn air
3 sb gula pasir (up to you nak kurang atau tambah gula)
secubit garam

Cara-cara
1.Masak bahan bertanda* hingga gula melaka larut dan dibiarkan sejuk.
2.Campurkan semua bahan dan air gula yg telah sejuk dan gaul rata. 3.Seeloknya campuran tadi di masukkan didalam bekas besar. Tutup dan bibiarkan selama 40min atau sehingga adunan naik hingga 3x ganda.
4.Tuangkan adunan kedalam loyang yg telah dilengserkan minyak. Biar sekejap dlm 5 min.
5.Kukus adunan selama 30-35 min atau bila dicucukkan lidi, lidi keluar bersih.
6.Sedap dimakan dgn kelapa parut yg digaul dgn sedikit garam.

Cik Lurpak said...

CikSom: Thanks ye, kalau bakor sama ke 30 minute? I bab kukus2 ni lemah sikit, tapi bab makan laju je.. heheheh

somuffins said...

CL
U percaya tak I mimpi jumpa u n anak you. Mcm dah kenal biasa I panggil dia MrKamahKamah...

Bila I sebut AGM versi bakar, I actually masak atas non stick pan aje. You bubuh a spoonful or two of the adunan n rata2kan tapi jgn rata sampai nipis. Sizenya is up to you depending berapa banyak spoonful yg you bubuh. I suka thick sikit so that I boleh belah dua n sumbat kelapa parut, nyum2. Kalau bakar, kejap aje. Bila you tengok one side dah brownish, you balikkan to the other side. Slow fire ok? AGM versi bakar bila dah sejuk terasa chewy sket.

DrSinga said...

kita ada mild asthma
tak pernah dapat masa kat obersi
resdung pun hilang masa lat sana..
kita pun pakai setokin 24 jam masa kat sana..

Cik Lurpak said...

CikSom: sok sok dah besar budak tu, dia tau saya panggil dia mrkamahkamah, confirm dia marah saya.. hahahaha..

dalam mimpi berjumpa, sempat tak kita makan-makan?

bakar atas api aje? ke dalam oven?

Cik Lurpak said...

Ibusinga: kita pun ada mild asthma.. dtg sini GP sini prescribe inhaler yg ada stereoid tu.. utk prevent asthma especially masa spring.. tapi itu ubat membuatkan tekak kering.. so taknak la pakai heheheh :P

kat sini rasa mcm pantang lepas bersalin aje, pakai baju sejok, pakai stokin.. nasib tak kena minum air kunyit.. hehehehe

somuffins said...

CL
Dlm mimpi tu, I sempat panggil nama MrKamahKamah aje, hehe.

Apam bakar.. Ya ampun. I think I dah make you confused from the start. Bakar = goreng dlm non stick pan or hot plate (selet minyak sket) atas cooker (slow fire).

Cik Lurpak said...

CikSom.. haa tu laa.. nasib baik yeast takde, kalau ada tadi, dah lama dah AGM tu dalam oven tauu, silap paham punye pasal.. hehehe

make sure next time mimpi sampai part makan eh.. hehehe..

~ Mamma Olyn ~ said...

o yeke, anak i 16 april 2008, i da g tanya aritu kat primary hucklow, dia nak buka nursery bln 4 thn depan tp dia kta kecik g, bla dia cukup 3thn br ble register..:(sabar jela, tp mmg rmai la daftar situ rmai bdk2 islam, mybe da pnuh kot. ada satu g nursery tp jauh sket, i ssh nak kuar,klu nak kuar pon kna tunggu hubby ujung minggu br free, tgh dok cari twin stroller, my 2nd son ni da la xnak dok dlm stroller, nak bekepit ja,yg abg dia lak suke dok dlm stroller..huhu tebalik. i tringin nak bw dorg g sure start, tmpat tu parent ble bw anak2 g play & learn.tp tue la kna ada twin stroller dlu.
Bab vick tu, i da stop guna,tkut la,nsib xda pe2, cuma tu la i paksa gak dorg pkai sock..hehe

Related Posts with Thumbnails