Tuesday, 14 September 2010

Popia Basah

Someone makes me drooling over the popia basah that he mentioned in his facebook status. Padan muka tak sahur and I now think I can eat a horse (kuda masak kicap, walawehh!!!). My plan was to have today's iftar at Flavourz, kan lapar, so nak pegi membuffetkan diri ini. But since our windscreen has not been fixed yet, so forward the Flavourz plan tomorrow lah. So for today's iftar, I made popia basah.

POPIA BASAH ~ credit to AiniZakri, myResipi

A. KULIT POPIA
1cawan tepung gandum
sedikit air garam
putih telur (optional)

1. Satukan tepung, air garam dan putih telur hingga sebati. ( agak -agak seperti hendak membuat cucur.) 
2. Panaskan non stick pan. Perlahan kan api. Sapukan doh atas pan senipis yang boleh dengan cepat. Angkat dan buatkan untuk kepingan seterusnya.


B. SAUCE:
2-3 bawang merah
1 bawang putih
1 sb cili kering yang telah di blend
2 biji buah prune (atau kurma, kalau kurma, buang bijinya)~ racik halus 
2 sb sos tomato
2 sb sos cili
Garam dan gula
4 sb air
cuka ( jika suka) ~ saya ganti dgn lime juice

1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang merah dan putih sampai wangi.
2. Masukkan cili kering yg diblend, masak hingga pecah minyak
3. Masukkan prune, sos tomato, sos cili, garam, gula dan air.
4. Rasa, didihkan dan angkat.

C. FILLING
Carrot  and sengkuang (slice memanjang) ~saya guna cucumber, no sengkuang la 
Taugeh
Kacang panjang ( potong kecil2)
Kacang tanah goreng ( tumbuk halus), 
bawang goreng, 
Tauhu goreng and telur dadar (potong dadu)

1. Setelah sos siap, boleh guna periuk sos dgn saki baki sos ya ada.
2. Masukkan sengkuang, carrrot, taugeh dan kacang panjang.
3. Tambah 2-3 sudu besar sos yg telah siap.

D. LAST STEP SEBELUM NGAAPPP!!!
1. Untuk membalut popiah . Letakkan kulit yg telah siap, sapukan sos, taburkan kacang, tauhu, bawang goreng( jika suka), telur dan inti.
2. Gulungkan seperti kuih gulung. Siap untuk di makan.


This is first time for T-Bag eating popia basah and guess what, he doesn't like it. It's ok since the same thing happen to me. Dulu mmg tak suke, ntah mcmana makin tua tersuke pulak. Yes, I'm glad that I found this recipe because mana la aku nak carik popia basah dkt Kuching nanti weh. Sedap oo popia ini, rasa manis plus pedas, mmg la sesuai la utk tekak jawa+bugis ku ini. Ada lagi 2 gulung, simpan utk sahur, nyam nyam dan nyam lagi!!!
Photobucket

2 comments:

Mak Piah said...

kelak mok coba resepi tok.
Post la gik resepi oo. banyak ada blog resepi, I like urs the best.

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah,

Thanks Mak Piah, lap u!

Related Posts with Thumbnails