Tuesday, 7 September 2010

Pesanan Sempena Eid

As a parent, we are proud of our beautiful children. As a normal parent, we try so hard to give everything to our children. You're not normal when you simply throw a baby at anywhere you want to or you just left your kids with RM100, hoping that somehow they will survive without you. Apa kau gila?


You're so proud of them, you started to act like you're the most successful parent in this whole wide world. Ye, tgk la saya, anak saya yg paling genius, boleh membaca dari umur 6 bulan!!! Anak kau ado?


Location: Salah satu hypermarket di Malaysia, branchnya pun dan juga di UK.


Mamat innocent       :  Apa khabar pakcik? Lama tak  nampak ye.
Pakcik perasan best : Sehat. Sekarang kerja mana? Dah kawin belum?
Mamat innocent       : Saya sekarang kerja dekat company sekian sekian. Dah kawin, anak tiga.
Pakcik perasan best : Hoih, anak pakcik yg sebaya kamu pun dah kawin and kerja kat KL. Dia sekarang kerja dgn multinational company. Hish, gaji dkt RM10ribu lebih. Rumah banglo dah beli dkt sekian sekian.  Ni pun nak beli satu lagi condo dkt tgh KL.
Mamat innocent       : (terkedu dan rasa rendah diri)

Motif ckp gaji anak? It's rude to discuss about someone's paycheck.

Sempena hari raya ni, kite akan berjumpa ramai saudara dan rakan2. Tujuannye satu nak bermaaf-maafan, so tak payah la nak menuturkan kata-kata berlagak kepada orang. Simpan-simpan jek la kata-kata angkat bakul sampah itu dalam diri sendiri. Kalau kita hebat sgt, dah lama org google nama kita dan nama kita yg satu itu akan appear dkt result google tersebut, maknanya kita mmg hebat gila. Tak yah canang2. Tapis dulu apa yg nak dicakapkan, sensitive sikit pada orang lain. Kan berdosa kalau kita menimbulkan rasa kecil hati ataupun amarah kepada orang lain.




p/s: I pray that Mrkamahkamah and his sisters/brothers have a bright future with an excellent  personality as well as berbudi bahasa. And I pray so hard that I don't be so berlagak like that pakcik. Hoih!




psst: Sedar tak sedar, kita sebenarnya banyak buat salah pada orang kannn? kalau rasa-rasa agak susah nak menuturkan "I'm sorry", the only way is jaga mulut and jaga perbuatan. Ini pesanan untuk diri sendiri yg kerdil ini  (kerdil kah kauuu!! "besar" ajeeee kann) :)


Photobucket

16 comments:

geraugebang said...

Salam my dear...
Lama bebenor kak gerau tak singgah...awak lak tak jemu datang umah akak...terima kasih...
Betullah kata awak tu...hari raya hari untuk bergembira, bukan hari untuk berlumba-lumba siapa yang lebih hebat daripada sesiapa...moga kita dapat mengambil pengajaran daripada cerita pak cik songeh tu...he hehe

Seklamet hari rayer(ejaan untuk orang kat Obersea )...maaf daripada kak gerau.

kucingorengemok said...

anak² adalah hiasan dunia -eh gitu ke frasanya? well anyway... cer try search kucingorengemok, keluar tak kat google-box tu? hihi [sengih riak]

selamat hari raya, maaf zahir batin andai bergurau terkasar etc. jemput lah raya to my 2nd kondo [hihihi, dah mintak maaf buat lawak lagi]

:)

somuffins said...

Betul tu, setuju.

Komen paling busuk bila orang menyentuh bentuk badan seseorang. Sekali takper, tapi tiap kali raya?

Selamat hari raya.. I akan ke Jasin.. gaknya rumah mak you ada kueh bakor tak? hehe.. maaf zahir batin.

en_me said...

saperlar tak sayang anak..

tapi ader kan.. kannns

ehehe, salam ramadhan akak cik lurpakk ittewww

Cik Lurpak said...

Kak Gerau: Takpe kak gerau, saya mmg memahami, sebab hari tu kak gerau kan goreng roti sambil baring, tu yg berchenta nak bangun jalan2 kan, heheheh....blog akak tu kelako, sebab tu saya suke baca.. percayalah, saya tidak mengharapkan balasan kecuali kalau ada nasi arab ke leh la banjer kan.. hehehehhe

selamat hari raye kak gerau!!!

Cik Lurpak said...

KOG: Hoih! Kucingorengemok tu glemer wehhh!! tapi org selalu ingat sapa lah manusia yg makan kucing goreng.. hahahhahaha.. nak tahu? saya la google kucing goreng tu, tapi tahun lepas la..hahahaa

Selamat Raye KOG... kalau jalan2 sampai termasok daerah muo, kem salam la yek dgn org muo.. heheheh

Cik Lurpak said...

Somuffins: manusia kann, ada je point dia.. kalau tak dpt compete tang harta benda, physical pulak dia attack, tak dpt yg itu, dia attack bab children development.. masing2 nak lumba2.. i bosan la u.. hehehe

tahun ni mak saya tak hidang kuih bakor..sebab MIL saya kirim 5 ok kek lapis dkt mak saya.. raya sakan la mak saya.. hehehhe...kem salam dgn macha cendol jasin, i miss u la macha!

Cik Lurpak said...

en_me: syg anak pun, berpada2, tapi kalau dah tak syg pulak, main cempak je kat memana dia suka.. tah hapa hapa kannn...

selamat raye ye en_me.. raya mana tahun ni?

Rozie said...

wohohoho! :p

Cik Lurpak said...

Rozie: Hehehe kelako kan pakcik tu rozie.. ahaksss...

somuffins said...

cik Lurpak
I dah jawab soalan you kat KO, Groceries and Tempoyak :-)

Cik Lurpak said...

Somuffins: okeh, roger!

afendi ariff said...

kerdil di dalam 'besar' sket la di luarnya...
heh!

Cik Lurpak said...

Afendi: boleh la diterima.. hehehehe

nottingham said...

lurpak, saya cukup marah bab yang tinggalkan 100 ringgit dan dengan harapan ada orang lain akan selamatkan anak2 dia. memang bodos orang tu (baru baca akhbar online baru tadi). tak sayang anak ke? perit hidup macamana pun, kita masih boleh usaha. sigh! letih bila tengok masyarakat kita yang buat gitu.

Cik Lurpak said...

Nottingham: kan kan, nasib baik ada abg lain mak.. dah la dah nak raya.. pelik gile manusia mcm tu.. kite nak tinggalkan anak pegi conference 2-3 hari pun rasa mcm sedih.. die leh blah mcm tu jek.. aje gile!!!

Related Posts with Thumbnails