Saturday, 11 September 2010

Makan Kek Sampai Pengsan!.

Saya adalah sedikit homesick. To make sure I didn't spend my time crying or cranky tak pasal-pasal pastu tetiba mintak bag Coach, I decided to bake at least a cake. At first, only a chocolate cake. Then, I think a cheesecake is fun fun fun. Then, I said, tak Sarawakian la takde kek lapis, so, I baked a kek lapis India.

This is kek lapis India. It took only 4 hours to do it, va va va va!!! Tapi I tried to find nestum at Asda, mmg takde la jual kan. So, aku dgn tawakkalnye guna instant oat yg aku ada. Blend kasik hancur. Here's the recipe
Kek Lapis India ~Thanks Rhuz :-)

Ingredients:
10 bj telor
1 tin kecik susu manis
1 gls / 150 gm tepong roti manis ~biskut marie yg diblend hancur
2 gls / 400 gm gula halus
½ gls 50 gm nestum putih
16 oz mentega
180 bj coklat Cadbury
2 tin kelapa parut (kering) ATAU 2 gls tepung badam + ¾ tbsp tepung gandum

1. Pukul gula + mentega hingga kembang.
2. Masukkan telor 1 per 1, pukul sebati.
3. Masukkan susu, nestum, kelapa kering , tepung roti, gaul rata adunan tersebut.
4. Sediakan acuan yg telah dilapis dgn kertas minyak, tuangkan 2 senduk adunan ked lm acuan & bakar. Setelah masak, bakar lagi selapis. 
5. Pada lapisan ke-3, susun coklat Cadbury dahulu baru masukkan adunan, bakar berlapis-lapis hingga habis.
Ok saya rasa keji dgn rupa kek itu, lantas saya dgn bijaknya ambik gambar yg dah siap potong. Sila google kek lapis india dan lihat betapa canteknya kek itu, pastu sila compare dgn kek lapis India hasil kerastangan saya. Tapi rasa adalah sedap. hehehehe.Gila kah kau kalau kata tak sedap sebab lapisnya adalah cadbury giant button!!!

This is my half burnt Strawberry cheesecake. Nasib baik dekat atas je burnt, buleh cover dgn topping. Lepas aku siapkan the kek lapis India, I performed my prayers (sekali rap maghrib, isya' and terawih, dah ujung2 baru kau insap kannn!!!), dah la buat half batter, sgt confident pi set 40 minutes utk my kitchen alarm. Turun dr semayang, tengok ada 5 minutes lagi. Oh confident, tak nak bukak oven sebab takut cake itu crack. Sekali alarm bunyi, sekali bukak oven, sekali hangus di atas daaa...

The next morning bangun terhegeh2 buat chocolate cake pulak. Alaa, chocolate cake ni yg biasa aku buat, so Insya-ALLAH takde ape-ape, see, aku mmg confident gile laa, nasib baik semua ok.

Strawberry cheesecake with chocolate cake at the back.

That is the second chocolate cake for Eid. Ok, sile timbang berat anda lepas makan ketiga-tiga cakes, erk!!!
Photobucket

4 comments:

mamamoden said...

its ok mah...at least jadi & SEDAP kan...hehehe...eid mubarak 2u & family...

Cik Lurpak said...

rhuz, nang nyaman aieee!!!!

Ribbon Clown said...

hahaha..tang cranky pastu mitak beg coach tu mmg aku agreee... sbb aku pun camtuh hahaha lagik2 time pms.. ;p best ko bakar 3 kek.. aku nak try la wat kek lapis india tuh.. cam best..

Cik Lurpak said...

pe'jah: aku dah lama tak PMS.. tapi selalu je cranky tetiap bulan.. hahahah... try la buat, sedap oi, dkt kuching diorg jual yg 8x8 tu =RM120.. gila mahall!!!

Related Posts with Thumbnails