Friday, 3 September 2010

Kuih Bakor

Hari tu Bukhari, hari ni Bakar pula.. Tapi org sekarang yg namanya Bakar, lagi fofular kalau dipanggil Burn (betol tak cikgu Burn? mcmlah Cikgu Burn baca blog saya ni kannn).

Kuih bakar ni kuih tradisional. FYI,  majlis tunang dan kawin saya dkt kampung, buat dkt rumah nenek saya. Apa kaitan majlis tunang saya dgn kuih ini? Oh sebab masa saya bertunang, Makngah saya buat kuih ni, utk dijadikkan hantaran kepada pihak T-Bag. Ok fine, korang lagi canggih, kan korang hantar cupcakes ataupun fondant cake atau paling kerek pun kek Secret Recipe, kan kan? Oh Makngah saya tak buat bentuk empat segi, tapi di buat bentuk bunga, bunga kemboja eh Fazira? Tapi percayalah kuih bakor Makngah saya ni mmg wallah!! Kalau tak silap saya, ramai dah manusia yg tempah kuih bakar pada Makngah saya, kalau tak manusia yg tempah, takkan la kucing pulak kannn (hi KOG!). 

Recipe ini saya dpt dr cousin saya namanya Pijot yg keje dkt Putrajaya (Pijot, say hi lahh). Dia tlg telefonkan mak dia dan mintak recipe. Oh kamu nak carik Makngah saya? Makngah saya tinggal di Palong 7. Sile google sendiri Palong 7 tu dkt mana dan sile tanya penghuni Palong 7, sapa nama Makngah yg pandai buat Kuih Bakor. Oleh kerana Pijot beri recipe dalam sukatan mangkuk dan saya malas pulak nak kira diameter dan isipadu mangkuk yg ada dkt rumah empatsegi saya ini, saya mengambil keputusan untuk cuba buat kuih bakor ini dgn sukatan standard iaitu cawan. Berikut adalah recipe kuih bakor wallah makngah saya:

Ingredients:
2 eggs 
1½ cups of caster sugar (next time saya nak kurangkan ke 1 cup sugar saje la, i'm not a sweet person, saya suka spicy, wrauuuuu!!!)
½ cup of flour
¼ cup of thick coconut milk
a few drops of pandan essence
½ teaspoon jintan manis diblend kering
sesame seed secukupnya

1. ½ cawan gula digaul dgn tepung.
2. 1 cawan gula di pukul bersama telur sehingga kembang.
3. Dah kembang, masukkan pandan few drops of pandan essence, santan dan jintan manis. Gaul rata.
4. Masukkan tepung + gula tadi. Gaul rata.
5. Perap paling kurang sejam.
7. Transfer ke bekas tahan oven sebelum itu sapukan butter dalam bekas tersebut,nipis aje, tak payah la seinci kannnn
8. Tabur sesame street dgn rata. Jgn malas pastu main baling aje. Saya rajin tau!
6. Bakar 40 minutes pada suhu 180.

Beginilah rupa kuih bakor tersebut setelah saya terlupa nak keluarkan dr oven sebab saya tengah masak mee bandung aji sernan dan burger. Agak kering sedikit. kalau keluar on time, tidak la sekering itu ye puan-puan.


Masa bertunang hantar kuih bakor. Masa kawin saya hantar apa? Cuba teka.
Saya hantar wajik sirat la wehh, Nek Long dkt Kg Kesang Pajak yg buat. Korang ado? 
Tapi itu tak bermakna, lepas ni saya nak cuba buat wajik sirat pulak. Hehehehe.


Photobucket

21 comments:

somuffins said...

Hi Lurpak, semalam I beli Farmcow, heheh.

Kueh bakor n wajik sirat adalah tersangat sinonim dgn org Melaka ek? Masa I kawin dulu, dua2 makanan tu mmg jadi main dessert + tapai. My hubby's aunty yg buat semua tu, tersangat kow kueh bakornya.
Sekarang?? Kami jilat jari ajelah ...

kucingorengemok said...

HAI lurpak!!! (melambai²)

resepi nenek kita takde jintan, tapi sedap jugak pada tekak kita. heh. lamanya tak buat sendiri!

Cik Lurpak said...

Somuffin: Farmcow kan buatan Malaysia, belilah brgan Malaysia..hehehhe

Masa saya kawin takdak sapa sanggup buat kuih bakor and wajik sirat banyak2.. so sedara mara saya pakat2 buat kuih koci, denderam, tapai dan pulut tetal...saya sempat makan tapai dgn pulut tetal aje, itupun seulas 2, terpaksa la saya buat majlis ulangan kawin saya gamaknye lepas ni..hehhehehe

Cik Lurpak said...

KOG: hehehe.. org sekarang punye recipe letak susu, KOG punya letak susu ke? Tak sangka ada kucing makan kuih bakor...hehehehe

melissa said...

tensen la tgk blog kak mimah nie, asek tepek makanan sedap2 aje..saya nie asek meleleh air liur, geramnyaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

p/s: kalo ku tahu, dah lama study kat UK, asal nk makan serbu rumah akak huhuhu

Cik Lurpak said...

Farah: itulah pakatan akak dgn rozie.. hehehe.. dok kat UK, apa2hal we have each other.. heheheh..

fuh nasib baik ko tak pregnant, kalau tak, rasa juge berdosa, ke ko pregnant? hehehhehe

Fazira said...

Kalau tuan mudik ke hulu
Carikan saya bunga kemboja
Kalau tuan mati dahulu
Nantikan saya di pintu syurga

nampak tu..lirk lagu Gurindam jiwa. Kalau datang ke Birmingham, bawak saya kuih bunga kemboja ya.

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

tahun ni kita tunjuk aja nak kueh

Cik Lurpak said...

Fazira: Pukul 3 kang kuih bakor sampai la.. duduk kat lab diam2 ye... hehehehe

Cik Lurpak said...

brutalsolo: Kalau ada tempat nak ditunjuk, saya pun nak tunjuk juge.. kalau tunjuk kat kedai omputih, balik2 chocolate cake, i boring tau! heheheh

nottingham said...

lurpak,

ni penting, oleh kerana kuih bakar makngah lurpak, saya terus tak tidur malam selama seminggu. drool ni.


nanti bila sampai uk, saya nak tempah jelah kat awak!

nottingham said...

satu lagi permintaan, sila cuba buat cream brulee. kalau best, bagi resepi or lebih senang, nanti saya tempah je kat awak.

Fazira said...

Kak Mimah...thank you!. hehehe..
nak merasa kuih bunga kemboja kak mimah pulak...hihihi.. terima kasih lagi sekali.

afendi ariff said...

aku kompius la sis!kt kedah, kuih bakar warna dia putih...buat ngan tepung beras...ada acuan kecik2..
nape tak sama ek?

Cik Lurpak said...

Nottingham: Takyah tempah2, dtg makan je kat rumah ni haaa..

creme brulee? saya nak coba buat sebab selalu nengok dlm tv omputih makan, tapi saya makan pun tak penah.. hehehe.. so, taktau nak check standard taste dia mcmana.. heheheh..

Cik Lurpak said...

Fazira: Manis sikit la fazira, next time akak buat, akak akan reduce the sugar and maybe add water sikit...anyway, masa akak tulis this comment, fazira dah fly back to Malaysia for Eid. Hoih, jeles tauuuu!!!

Cik Lurpak said...

Afendi: Maaf ye bro, aku kurang periksa, masa dulu masa aku tgh couple dgn org kedah, aku lupe plak nak tanya, hahahahahha

Mak Piah said...

DLL :
Dah try aritok tek masak tok.
Pakey santan kotak dgn santan paket.
Tenchuuuuu....!

DeLancrettLurpak said...

Mak Piah:
Nyaman sik? Or manis gilak?

Mak Piah said...

naman la oooooooowhh..mek makan lam bilit. feeling feeling room service. Sik pian nyawa mek nak merik dak pinoy alam umah tu....:P TQ... kelak ada resepi nok senang senang polahpadah oowh..

mek adalah pengikut tegar resepi kitak.

DeLancrettLurpak said...

MakPiah:
Heheh, kita duak tok sama, mok makan nyaman, tapi maok spend 5mins jak dlm dapur, kihkihkih

Related Posts with Thumbnails