Thursday, 30 September 2010

Kanak-kanak 1

Aku adalah sedikit emo apabila membaca surat khabar especially menyentuh bab kanak-kanak. Rasa amarah yang tak terhingga. Dulu-dulu masa belum kawin, masa muda remaja, zaman getiks + gediks, tak ambik berat pun. Paling hebat pun aku akan kata " huih, bodo punye manusia buat begitu pada budak2". Tapi sejak dah beranak satu, aku faham. Lately ni banyak sgt kes melibatkan kanak-kanak.

1) Bayi kena buang tu mmg kes yg fofular di Malaysia. Agaknye mereka yg buat mcm ni kena panic attack. Dah la termengandung, dah takut nak bagitau parents and the easiest way it to buang bayi itu. Diorg tak pikir pun baby tu sejok ke, kena gigit semut ke? Cuba korang hanya pakai sepentot aje, pastu semut gigi muka and badan korang, korang boleh la nak tepis2, baby tu apa tau? Belum masok yg buang dkt tong sampah. Sedih gile! 

Cuba pikir kenapa ada manusia yg sungguh tidak logic akal pikiran mcm gini. Adakah mereka kurang kemahiran berfikir? Mungkin itu sebab masa kecik-kecik, kami kena masok kelas Kemahiran Berfikir yang based on Edward de Bono. Tapi itu kelas semua tu utk pikir masalah dunia, macamana nak settle utang IMF, eh ye ke? Tapi yg pentingnya rasional itu di mana? logic itu dimana? 

Sekarang nak bukak sekolah utk bebudak yg termengandung namanya Sekolah Harapan? Yg mengandung sapa? Pompuan kan? Yg jantan tu, ko nak campak mana? Ini sudah tidak adil!! Yg jantan tu patut kena disekolahkan juge!! Kang dia pegi carik pompuan yg lain, then after 9months, sorang lagi masok sekolah yg sama.  Apa kejadah? Sekolah tu kat mana weh, Jasin? 

Nak suruh bawak kondom masa berjalan2, kang kata tak ikut agama. Susah juge. Tapi dah terbuat, pregnant pulak. Kes pregnant out of wed lock ni biasa la kat negeri omputih ni. Ada paling muda, pregnant masa umur 12 years old, darjah 6 uols! Ko tanya aku, darjah 6 aku buat apa? Aku main pass-pass tiang aje, main masak-masak guna bunga2, buat kek guna tanah, pastu main roundes. Tapi gomen kat sini bagi support la kan, ko beranak masa muda, gomen evaluate ko, kalau ko dpt jaga anak ko, bagus, kalau tak,gomen amik anak ko letak tempat selamat. Tapi yg pentingnya, anak eh bagi tau omak apak eh "mak, den nia pregnant, tak pek nak tulong omak basuh pinggan nia". 

Dengan ini saya membuat kesimpulan, masalah buang bayi ini adalah disebabkan

1) Panic.
2) Pengetahuan agama adalah kureng. Pelik kan, dkt sekolah belajau agama. Still gak tak pick up! Apa kebendenya susah beno nak paham. 
3) Takut dgn mak pak. betol gakla, adakah kau gila nak ckp "Mak, den pregnant, bilo nak poie spital buat cek up?" Dan dan tu jugak mak pak ko bagi pelempang. Tapi mak pak ko ada hak la nak marah. Pelempang sedas dua itu adalah biasa. Sapa suruh ko buat salah, terima la. Tapi yg pentingnya ko ckp la kan. 

Apa kah motip utama dia buang anak? Nak get rid supaya org taktau. Tapi yg kau muka pucat2 kan, kantoi juge. Baik la ko mengaku dan simpan sahaja anak itu. Itu kira the biggest mistake dalam idup ko. So berubahlah. Takkan la ko nak buat lagi kotttt. Umpama macam ko tergeget cili padi cap A, pastu pedas, siap nangis-nangis, makan gula dr tong gula sampai abis gula kat rumah, pastu mak ko marah membebel2, sebab gula dah abis, tak leh nak buat kuih and buat air teh o, ko siap kata tak nak dah makan cili padi cap A ni. Tapi tetiba ko ckp" eh sedap pulak cili ni, nak gigit lagi laa". Apahal lu sis, otak ada mental?

Tapi yg aku tulis panjang-panjang ni, ada ke budak yg terpregnant baca blog aku. Confirm takde. So, tak kemana la syarahan aku ni. Chait! Dah la, nak sambung amarah. Chiao!


Photobucket

13 comments:

fika79 said...

mimah..cepat hantar artikel masuk majalah in trend or cosmopolitan..sbb apa majalah tu?sbb mjlh tu la yg muda mudi baca..LOL

Lady of Leisure said...

tu la kadang baby2 yg dijumpai tu teruk kene gigit serangga kan.. menangis hati tgk.. :(

Cik Lurpak said...

Fika: confirm kena reject sebab tatabahasa adalah zero.. hahahahah

Cik Lurpak said...

LL: itulah, rasa nak suruh hukum benda yg sama pada sapa yg buat mcm tu..bolenkan pesalah itu, dah tabur kerengga atas badan dia, menangis tak agaknye?

zarin said...

betul tu..yang jantan tu tk payah skolah lah ye!
ingat lg 6 yrs ago mak i terjumpa baby baru lahit kat bawah poko durian dlm dusun we all..nasib baik pokok durian tu tkde buah..kalau ada buah, kang jatuh atas baby tu tak ke naya tu...sib baik mak i jumpa n pastu panggil polis n hantar baby tu kat jab kebajikan and now dengarnya baby tu dah jadi anak angkat doctor...hmmm cuba imagine kalau mak i tk jumpa baby tu kan...

kucingorengemok said...

kita cuba positif- rezeki bayi tu untuk mati sedemikian rupa dan terus masuk syurga, dari dibesarkan oleh penzina/orang yang tergamak buang anak, sok dah besar tak tau jadi apa. bagus lah kau mati, nak. syurga free!

Ribbon Clown said...

KOG yg sgt positif.. lalala

Mim, aku rasa cadangan ko psl budak laki masuk skolah Harapan tu adalah BAGUS.. nati aku inform Menteri Ali Rustam..mak aku kamceng ng dia haha..

Cik Lurpak said...

Zarin: waa, ini ada pengalaman jumpa la ye.. mesti masa jumpa tu rasa amarah yg tak terhingga .. hish!!

Cik Lurpak said...

KOG: ye KOG, kalau kite pikirkan dari segi baby tu, bersyukur sebab terus masuk syurga.. tapi yg pesalah2 nya haruslah dihukum dgn betol supaya memberi tauladan kepada org lain...

Cik Lurpak said...

Pe'jah: Ko suruh mak ko ckp dkt Pak Ali, yg jantan bawah umur tu masukkan sekolah HARAPAN, jgn harapan tinggal harapan aje.. yg terlebih umur tapi perangai macam setan, masukkan aje dalam jail..

ayam said...

teenagers will be teenagers, mcm preity zinta dlm cerita kya kehna .. getting pregnant tak eksklusif utk gegirl yg jahat je, everyone make mistakes, bezanya is ada yg terpaksa menanggung akibat seumur hidup dek

ayam said...

dek kesilapan 1-2 minit (hehe)

Cik Lurpak said...

Ayam: Paulo Coelho kata 11 minutes lah...

Related Posts with Thumbnails