Saturday, 4 September 2010

Ambition

Since we were little, we've been asked a question, "kamu nanti dah besar nak jadik apa?". Seriously, I didn't remember what my answers when I was 6-7 years old. But I still kept the green report card from my primary school. Early 1993, my parents were transferred to Pekan, Pahang from Kuching, Sarawak. I was in standard 6 at that time. The last day in Sekolah Rendah Kerajaan Gita, my class teacher, Cikgu Rubiah came and asked me, "Apa cita-cita awak?". Without thinking, I answered, "Saya nak jadik professor dalam bahagian technology, cikgu". I knew that I imagined a professor wearing glasses doing an experiment, pegang alat radas makmal and then after that walk to the green board and write an equation, at that time, that sounds cool. After that, Cikgu Rubiah went back to her chair and did her works. At the end of the class, she gave me all my reports including my green report. In the green report, she wrote "professor technology" as my potential occupation. Unfortunately, the green report is at my parents' house back in Jasin, kalau tak buleh amik gambar. In that report card, there were three parts of potential occupation that our teacher should fill in. My first one is "TEACHER", the second one I'm not quite sure, it's either POLICE or NURSE and the last one is PROFESSOR TECHNOLOGY as I told. 

Actually, when I was in standard four, when my parents asked me what I want to become, I answered "POLICE". Ini adalah pengaruh cerita-cerita kantonis yg saya tgk, saya nak jadik CID, hahahaha. 


When I was 14-15 years old, I told my mom I wanted to become a FORENSIC OFFICER. Juga pengaruh dari cerita-cerita polis. So, I decided to take biology subject, not accounting, when I was in Sekolah MARA. Tapi biology and chemistry semua ke laut, sebab dapat C4 for biology and C3 for chemistry, hahahahhaha. 

I left the decision to choose what major should I take for my first degree to my dad. My dad decided that I should join the Express MARA programme in computer science course, not engineering. Sebab apa kawan-kawan? Sebab physics aku C5. HAHAHAHAHAHAH!!! Masa tu, ada org tu kan dia punya issue, kenapa dia amik computer science not engineering. Dia pikir computer science tak cool, dia siap mintak consultation from kakak mak ayah dia. For me, I didn't have any issue because it's all depends on us, kalau ko pandai market diri kau plus the transcripts look good, you can get a cool job. Being a good girl, I just followed what my dad decided for me. 

So, bla bla bla, I became an academician.

Then further study and I do hope this is the last stage la kan. Definitely no Post Doc or whatsoever. Hoih, penat! 

But deep down in my heart, I have two ambitions that I think sampai bila-bila takkan dpt capai punya.
Nak tahu?
Kalau nak, jangan gelakkkk!!!


Ahaks.
1) Professional dancer - with zero basic of dancing, kirim salam aje lah.
2) Great cook -  jintan manis dgn jintan halus pun taktahuuuu, tak payahh laa...

Jadik dancer, kena diet, boriiiingggg!!! Tapi dah balik Malaysia, I definitely will join BodyJam session (K.Nina promoted in her blog).
Tapi kannn, best kan jadik cook, buleh masak makan, masak makan, masak makan.
Boleh jadik food critic yg kaw kaw "hoi, ko masak tak sedap!"
Tapiiiii..
Tahun depan dah 30.
Sayang semuanya sudah terlambat.


Photobucket

16 comments:

afendi ariff said...

pro dancer?
warghhhhhahahahhhaaa.....
erkk...sori!
heh!

somuffins said...

"sayang semuanya sudah terlambat"? hehe, 3 hari lepas Shidee n isteri baru jer appear on TV1 'Sehati sejiwa'.

I pun tak ketinggalan tulis dalam kad tu segala cita2 yg ada .. nurse, guru, company director (kerja2 tu existed dlm family, so tiru ajelah). Ada hati gak tulis lawyer n doktor (pengaruh tv). Apa pun alhamdulillah, I redha.

Cik Lurpak said...

Affendi: Aku dah agak dah, ko la manusia yg pertama yg gelak.. aku jadik penari zapin jadik laaa.. hehehehe

Cik Lurpak said...

Somuffins: seriously? sehati sejiwa? baru berapa tahun kawin daaa...

somuffins: adakah kerjaya u sekarang ada dlm list yg telah ditulis? tapi apa-apa pun, asalkan rezeki yg halal gituu.. heheheh

nurdani said...

wowo..cerita yang betul2 menarik perhatian sampai tak kedip2 mata.serious! hehe.

Cik Lurpak said...

Nurdani: seriously, tak berkedip, tipu dosa, tak dpt duit raya, hehehe

en_me said...

rajinnyerr masak tewww.. ehehe

melissa said...

kak mimah, belajar la zapin ke kuda kepang ke, takyah kurus pon takpe janji leh enjut2 hehehehe

eh akak dulu pon express mara ke? sekapal kita + rozie rupanya hahahaha

tp kan kak, kawan saya SPM fizik C4 pon buat engineering kat JEPUN lagi taw tak hahahaha

ayam said...

menari pole dancing utk suami terchenta je, auuuuuww auuuuwwwww ... wof! wof!

Cik Lurpak said...

en_me: rajin masak, rajin le makannye... heheheh.. so besar la badannye.. erk!

Cik Lurpak said...

Farah: ko ni lambat la farah.. dah berkurun akak tau ko ni budak forecast.. apa daaa... ko pun mesti taktau wandi itu budak forecast juge, kan?

kalau dpt C4 tapi paham konsep fizik takpe jugek.. sampai hari ni akak tak paham konsep tuas.. hahahahah.. akak suke bab kire2 aje..

Cik Lurpak said...

ayam: pole dancing boring, ape ke jadah kannnn.. baik la belly dancing..sesuai dgn kebuncitan perut ku ini.. hahahahahah

Ribbon Clown said...

hahaha.. aku pun dapat C4 and C5 tuk bio and fizik haha.. tp lepas gak gi UTP haha siap ng scholar, siap amik Civil Eng hahaha sib baik graduate.. ;p

wes, mana ade yg terlambat.. masih boleh dicapai..!!!!!? turn it as hobbies, ok kan ? ;)

Cik Lurpak said...

Pe'jah: Letih kann belajo, tapi dpt C4 and C5.. hehehe..

abiskan belajo yg ni, pastu aku nak belajau la masak2 and dance2.. heheheh

joyahsport said...

nyebok jap..joyah suke ambition cik lurpak yg no 1 tu..hiks..

Cik Lurpak said...

joyahsport: i mmg suke u the no 1.. selalu kaki and bahu i gerak2 bila dgr lagu.. tapi apakan daya, kalau tetiba breakdance depan org kat sini, terkejut beruk org nengok... ahaksss..

Related Posts with Thumbnails