Thursday, 19 August 2010

PhD: Lesson 1

Tadika, 
Sekolah Rendah, 
Sekolah Menengah, 
Matrikulasi/Fundamental/Program Ekspress
Diploma
First Degree
Master
PhD

Wahhhh!!! Sapa-sapa kat sini hobbynya belajar?
Masing-masing ada level yg diorg terpaksa go through and ada skip level, ada org tak masok tadika, tapi masok darjah 1 buleh je terus membaca kan. Oh saya tak, saya start dpt membaca darjah dua walaupun saya masok tadika makan start umur 5 tahun.
Tapi, ape ke banyak beno nak dibelajo kan?
Sampai org tanya, what is PhD?

This is the overall picture. The big black circle is the world of knowledge. Level korang study tadi tu adalah yang color2 except PhD. Lagi banyak peringkat korang lalu, lagi banyak la color kan. The small square tu adalah tempat PhD. Tak nampak? Kasik focus sikit.
 Tu dia, PhD. Hek elehhhh, sikit aje! Patutlah asik masak and makan aje si Lurpak ni!
The world of knowledge with one PhD

Tapi yg sikit itu lah, yg dicari-cari dalam world of knowledge. PhD itu adalah knowledge yg baru, yg korang buleh ckp "aku buat research ini dan itu, dan aku dpt tahu yg ini adalah sebegini dan yg itu adalah sebegitu". Dan ketahui lah bukan senang nak claim yg itu sebegitu dan ini sebegini adalah benar. Makin ramai org dpt PhD (read: high quality) sepatutnya makin besarlah the big black circle, makin banyak ilmu yg dah di-discover dalam dunia ni. 

Thanks to T-bag, he told me about this article, read here
[All pictures from Gizmodo. Credit to Gizmodo]

Sudah satu setengah tahun buat PhD, tak banyak experience saya ada. Tapi I learnt a lot, about everything. Basic tips utk yg nak buat PhD, tips mudah saya ye. Ini bukan tips utk mencari supervisor. 

1) Tanya diri betol2 " betol ke nak buat PhD? ke semata-mata saje nak berjalan atau saja menyampahs tgk muka bos, so nak lari dari bos. Kalau jawapannya 100% nak belajar, sile lah isi borang segera sebelum ada pihak ke-3 meracun anda.
2) Bersedia nak keluar dr comfort zone, seriously!
3) Rule yg paling penting, jgn selamba badak aje asik nak mintak tlg kat org, usaha dulu. Sebab kadang2, kalau asik nak mintak tlg, nampak kebodohan kita disitu. Kalau dah mintak tlg, be grateful, ok! Ok fine, ini tips utk hidup di dunia. 
4) Kalau yg pegi oversea, pastu ditaja oleh gomen ( i lap u gomen!), mmg gomen bagi banyak duit, di luar negara (kalau dalam RM banyak la, bila dah di convert, ehem ehem) dan dalam negara. Guna duit sebaik2nya utk hidup yg selesa (read:bukan mewah) di oversea. Kalau sekali sekala kena tarik duit dr Malaysia utk bayar itu dan ini, apa salahnya. Jgn la menyeksa diri hidup mcm org takde duit, tapi beli noritake sampai 3-4 set kannnn...Alah, manusia ni kalau bg duit banyak mana pun, tak penah nye nak cukup.
5) Ketahui lah PhD itu stress! Bukan macam first degree, pergi kelas, exam.  Saya tak buat master by course, so saya tak tau what is it like. Tapi yg saya tahu lagi ganas dr master by research. 
6) Yg dalam bidang computer science or whatever bidang yg perlu coding, kalau buleh tau la coding kan, jgn main terjah saje, bahaya!
7) Konsep dalam sesuatu area kena paham betol2. Jgn macam saya ni, suke buat assumption. Bahaya ni!
8) Dugaan dalam PhD datang dalam macam-macam bentuk. So, bersabar dan banyakkan bertenang. Tell someone if stress gile. Carik shoulder to cry on. Jgn simpan-simpan, buleh gile wooo!!!

Sekian, lesson 1: PhD.
Kalau sapa-sapa nak tambah, sile lah comment. 
Jom layan lagu adik Bieber tapi lagu ini jadik agak macho sebab ada abg Ludacris. 




12 comments:

fika79 said...

aku setuju sgt pasal phd..kena keluar dr comfort zone..tapi tula, dugaan ni macam2..cuma tak bestnya aku ni tak blh hilangkan malas aku..camner gituh..tulun!!!!

Budak Lurpak said...

fika: muhasabah diri.. carik motivasi weh, ko nak tau motivasi aku ape? aku nak balik mesia,nak dok umah sendiri, hias2 rumah kan, masak utk anak-anak, jaga laki. hehehe...walaupun motivasi aku mcm tak cool, tapi at least ada rasa mcm nak balik cepat..hehehehe..

aku pun bila time malas, Tuhan saja yg tahu kannnnn.. hahahahahha

nottingham said...

phd is all about sacrifices.

Lady Arween said...

Kita respect org yang tak give up macam awak..Unlike me..Buat Master by course ,tggl dissertation dah bapa kali tunda..tak masuk2 lab lagi..Jawabnya..4 thn baru dapat master...tu pun kalau blh paksa diri siapkan disertation

Budak Lurpak said...

Nottingham: couldn't agree more. "PhD is about life experiences, (Boss Saya, 2009)"

Budak Lurpak said...

LA: awak kena push diri awak betol2, kena be selfish.. seriously!

bobotnear said...

dugaan Phd ni byk tul..makin nak abis makin stress...sapa nak wat phd, mmg patut pikir panjang..tapi rasa sayang lak nak tinggalkan status pelajar...:(

melissa said...

first rule of pursuing phd,

100000000x KUAT MENTAL > KUAT STUDY

dulu kak mimah, saya buat master coursework. dah la kat UK, mana la ada assignment, term paper etc. ada pon final exam and project paper. Sgt la berpoya2 hahahaha skrg buat phd kat US, dah la tade research background yg strong, kelas lagi, SV lagi, maka selalulah tersandar kat dinding bilik air menangis sampai kering air mata hahahaha buat phd nie, is a matter of mentality bukan intelligence kot?

Budak Lurpak said...

Mileen : dugaan dtg macam2 kan.. dr segi duit la, supervisor la, family la, mental la, emosi la.. yg pentingnya mesti kuat semangat!!! Awak tu pun! Jgn pening2, buat aje keje tapi jgn paksa diri kalau dah tak larat, bawak2kan melawat Boundary Mills kalau dah rasa nak pengsan, hehehehe.

Budak Lurpak said...

Farah : Betol Farah.Semua org boleh buat dgn syarat dia mesti kuat dan kental! Kalau nak kire intellegence je, tak cukup nak buat PhD. Untuk berjaya kita mesti cukup semua, intellegence, emosi, communication skills etc.. kan kan kan?

Ismail Fitry said...

Yang part beli noritake tu memang yang amalkan masa buat PhD terutamanya perempuan. Kat NZ ni kalau sale buleh tahan murahnya...

DeLancrettLurpak said...

Ismail, murahnye Noritake dkt NZ tu berapa? cerciter?

Related Posts with Thumbnails