Thursday, 12 August 2010

Murtabak CL and Cendol T-Bag

Our menu for first day of Iftar.
Ayam masak kicap, Kangkung belacan, murtabak cik Lurpak dan Ayam masak kunyit.
Kau pikir senang nak dpt murtabak Cik Lurpak? Kena bagi upah bag gerabak baru dapat tauuuu!!!
Ehem ehem, 30nov ni jgn lupa ye darling..hikhikhik...

Ini adalah ABC cucu tiri sebelah bapak sedara Swee Kang (FACT: ABC Swee Kang adalah ABC yg paling famous di Kuching. Kalau bulan puasa, sila beratur dr pukul 3petang ye). Oh, "cucu tiri sebelah bapak sedara" adalah title dalam mimpi sahaja.

Hakikatnya tak jadik la ABC ini, sebab lupa letak gula melaka/apong yg berlambak dalam almari ku itu, cincau, perasa merah bukan sirap ros dan crushed ice. Esok buat lagi lah dengan syarat dah beli mesin crush ice itu.

Ini adalah cendol T-Bag. 95% adalah hasil kerastangan beliau. 5% adalah hasil bebelan saya di dapur a.k.a office kedua saya!
Takde tool khas utk buat cendol ini.
T-Bag guna penapis yg lubang besar dan tekan guna tangan dia, ok repeat, tangan dia!!!
Jangan risau, dia dah cuci tangan mcm nak masok bilik bedah, saya doakan T-Bag jadi doctor satu hari nanti,.
Hasilnya begitu memberasangkan.
Kalau T-Bag nak bukak kedai jual cendol, saya cop jadik tukang kira duit.
Tapi macha cendol Jasin, jangan risau, walaupun saya dah ada kedai cendol, saya tetap beli cendol awak utk tujuan quality control.
Ok, menu esok, Cendol!

12 comments:

DrSinga said...

wondering sampai bila menu kebagai ini akan diterusnan....
.
selamat Ramadhan , orang Bristol...

melissa said...

kak mimah,

cukup sebulan menu meriah camnie, leh la order gerabak hehehe soh abg wandi siapkan aje dollar nya hahaha. dulu waktu p kursus kawen, ustaz kata suami TIAP-TIAP TAHUN perlu belikan isteri something sebagai tanda berterima kaseh utk memasak, membasuh kain bla bla bla, so nielah masanya nk gunakan ayat power ustaz hahahaha

Asian Mart kitorg ada cendol dah siap2 buat, cuma air gula dia tak kaw la hehehe at least tade la kerahan tenaga di dapur hehehe

kucingorengemok said...

meriah! berapa orang puasa ni? ahak

Ismail Fitry said...

Murah tak bag gerabak kat sana? Nak beli kasi wife jugak lah kalau murah.

afendi ariff said...

ni posa ke makan yg lebih nih?
heh!

Budak Lurpak said...

Ibusinga: Jgn taktau, kami ada list food utk makan.. heheheh.. Selamat posa ibusinga :)

Budak Lurpak said...

Farah: Kat sini takde cendol,tapi ada taufu fa.. heheheh.. tak sabau pulak nak dpt gerabak nihh.. heheheh

Budak Lurpak said...

KOG: hehehe.. amazingly, mrkamahkamah pun makan sendiri dkt meja.. dia pun mcm puasa.. banyak gile makan

Budak Lurpak said...

Ismail: Saya tak beli dkt UK.. Saya beli kat US.. sebab dkt US mmg murah.. heheheh

Budak Lurpak said...

Afendi: Kurangkan nasik, lebihkan lauk dan air, itulah konsep dibulan puasa :)

nina said...

kahkahkahhhhh. gerabak yer. ade translation baru: JURULATIH! power tak.

terer giler buat murtabak. n buat cendol??! terer terer.

melissa said...

nina: maaf yea, tak kenal pon anda tp tetap nk komen juga hehehe

kitorg terpaksa menggunakan term2 layman supaya tak dikesan oleh para suami hehehehe..gerabak tu mmg direct translation, tetapi tak mudah dikesan oleh para suami yg memikirkan beg gerabak tu adalah beg tarik saiz besar yg boleh membawa muatan extreme hahahaha beg jurulatih pon sesuai gak, mesti para suami memikirkan beg adidas @ puma hehehe

Related Posts with Thumbnails