Monday, 30 August 2010

Mode: Rajin

We started cooking at 5.30pm and we were done at 8pm. Oh lama nye masak. We took our own sweet time to cook. Sambil masak sambil bergurau plus tampar menampak (OK, exaggerate sikit). So, what do we have for iftar? Sila layan the pics and the recipes.

Bawak Tiga Rasa, emm, I think I should named it to Bawal Empat Rasa sebab ada bakal pengantin ni terlebih  berangan. Tapi still rasanya wallahhhh!!! Alamak! Ikan dah tenggelam dek lamunan asmara, euwww!!!

Ayam percik terlebih sesudu gula rosak rasanya. Next time kena kurangkan gula. But still abis juge sorang satu chicken leg kannnnn...
Ayam Percik Recipe  (Credit to Sajiemas MyResipi. Thanks ye.)
Ingredients:
bawang besar
halia - grind
lengkuas - grind
gm bawang putih - grind
batang serai - grind
cawan gula
sudu stok ayam serbuk
senduk cili mesin
senduk cili sos
santan

Cara-cara
1. Campurkan semua bahan dan dimasak sampai mendidih
2. Apabila sudah mendidih, masukkan ayam hingga separuh masak
3. Asingkan ayam dan siap untuk dibakar, kuah yang lebih disimpan untuk dicurahkan di atas ayam nanti
4. Bakar ayam sampai masak. 


Requested by T-Bag, Apam Balik. Sekali lagi saya membuat onar. Saya terlupa nak baca resipi betol2. Macam tu jugek la research saya, selalu baca kelam kabut, pastu buat keje, result lari. Rupanya termiss something. Haih, bila la nak berubah. The Apam dah perfect but then filling dia next time kena buat betol2 according tu recipe. T-Bag kata kalau ada hangus2 sikit lagi sedap, erk? Recipe yg saya pakai ni boleh buat 3 keping apam balik dgn ketebalan sederhana. And make sure perap tau one hour. 
Apam Balik Recipe (Credit to Joayee, MyResipi. Thanks ye.)

Ingredients
2 cawan tepung naik sendiri -diayak
1/4 cawan gula
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1 1/2 cawan susu segar
1/2 sudu kecil baking powder
Filling:
1 tin jagung krim -for homemade cream corn refer to *** below
1 cawan kacang tumbuk
1 cawan gula
sedikit mentega

Cara-cara
1. Pukul gula bersama telur hingga kembang, masukkan soda bikarbonat, susu segar, baking powder dan pewarna kuning. Pukul lagi hingga sebati.
2. Masukkan tepung dan kacau supaya ianya tidak bergentel. perap 1 hr.
3. Panaskan pan 'non stik' tanpa menggunakan sebarang minyak, ambil satu senduk atau dua (bergantung kpd ketebalan yg disukai) dan tuangkan ke dalam pan kemudian nipiskan.
4.Tutup pan sebentar 
Apabila setengah masak, taburkan bahan taburan tadi dan secubit mentega
Tutup sekejap, bila masak bolehlah diangkat dan dilipat dua. sapu sedikit mentega.

***homemade cream corn:
1 tin sweet corn + 1/2 cup freshmilk + 2 tbs gula+ 1 biji kuning telur + 2 tbs tepung kastard.
* masukkan semua bahan dalam periuk, masak sampai pekat, sambil lenyek2kan jagung dengan senduk atau hand blender.

And the last menu for today and menu yg paling ah nak lagi nak lagi, bubur lambuk moden. T-Bag kata yg ni yg paling sedap for today. But I think I should minimize the rempah korma from 2 tablespoons to only 1 tablespoon. Rasa korma dia macam jelas dkt lidah, taknak lah kan...

Bubur Lambuk Recipe (Credit to S_shamen, Myresepi. Thanks ye)
Ingredients

1 cawan beras
3 cawan air
4-5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
2-3 sudu besar rempah kurma
sedikit kulit kayu manis, buah pelaga & bunga lawang
1 mangkuk daging/ atau lebih -ikut selera masing masing (dihiris nipis)
1/2 cawan santan
minyak untuk menumis
daun ketumbar (hiasan)
bawang goreng (hiasan)
garam & gula secukup rasa

Cara-cara
1. Panaskan minyak, tumis kulit kayu manis, buah pelaga bunga lawang. Kemudia masukkan bawang, bawang putih & halia yang telah dia kisar bersama.
2. Bila dah naik bau, masukkan rempah kurma. Jika terlalu kering, masukkan sedikit air. Masak hingga naik minyak.
3. Masukkan pula daging, beras & air. Biarkan bubur merenih sehingga daging dah beras masak.
4. Bila bubur dah masak..masukkan santan, rasa garam gula, & masak lagi sehingga mendidih.
5. Hiaskan dengan bawang goreng & daun ketumbar.

Wahhh, pengsan makan!! Tapi puas hati. Kami makan bubur lambuk and apam balik dulu. Pastu solat, ye la kang makan nasik, ada yg muntah tgh sujud. Pastu makan nasik. Tapi still gak ongeh/se'eh/sengkak perut ni haaa...Oh sedap!
Photobucket

9 comments:

Fazira said...

uwahhhh...selera kita sama lah hari nie Kak Mimah...ayam percik!!!!! hahaha...resepi yg sama pulak tu...kui..kui..tapi fazira makan ngan nasi minyak

AiTotYati said...

salam,

haish sedapnye menu :D

Ribbon Clown said...

rajinyer!!!!!!!!!!!!! byk no menu ko.. tp aku confirm rini buat nasik bukhari KOG.. haha siap ade tambah KOG.. ;p

Budak Lurpak said...

Fazira: kalau akak jadik kamu, sanggup akak bersabar.. sebab dah nak balik next weekend kan.. waaaa makan hati tak dpt balik.. tapi tahun depan jek la

Budak Lurpak said...

Yati: sedap juge la di tekak saya.. hehehe...korang senang, leh makan dkt umah pak menakan korang, hehehe

Budak Lurpak said...

Pe'jah: Jgn lupe kari ayam dgn sambal belacan tauuu!!!

Ismail Fitry said...

Kat sana bebuka pukul berapa? Kami lat NZ ni pukul 5.40 pm. Maklumlah tengah winter, siang pendek...

Cik Lurpak said...

Ismail : Kami bukak posa skang at 8.05pm.. Okla, tak rasa lapar pun.. heheheh.. kalau dah kat malaysia, dah pengsan kot masa nak buke heheheh

Mizz Coki said...

Mim, nyaman nar rupa bubo lambok ya oiiiiiiii :D

Related Posts with Thumbnails