Saturday, 28 August 2010

Bukhari, VaVaVaVa

Sapa nama Bukhari? Hoi, sedap la ko nye nasik.. 
If you're lazy, takyah buat lauk. Oh makan cenggitu sedap!!!
Tapi aku kan rajin.. wink wink..
And  suggestion KOG kena ikut, yummeh babeh!!
Nasi Bukhari Marvellous, Kari Ayam Power and Extraordinary Sambal Belacan !!!


I ate 2 plates for buka puasa and a half plate for sahur. Ni rasa nak lagi nak lagi. Walaupun resepi KOG ni mmg nampak senang, susah juge bagi seorang amateur seperti saya. KOG, membal tu apa? penat oo saya buat research.  Last sekali saya tawakkal, ayam gaul dgn garam pastu goreng dgn sesudu minyak. Pastu jintan halus tu apa nama omputihnye? Fennel? Cumin? Jintan manis yg mana pulak, oh konpius! Since KOG said the jintan halus should be grind, and I have cumin powder, so tawakkal aje la guna yg itu. Nasib baik jadi, phew!!! Jadik tu maknanya sedap la kan, takde rasa pelik-pelik.

KOG, I put the recipe here. Nanti senang nak carik meh.

Ingredients:
Beras - basuh, tos, dan ketepikan
Daging - direbus dengan halia & bawang putih; hiris nipis
Ayam - goreng membal
Kentang - potong dadu
Bawang merah - ditumbuk
Bawang putih - ditumbuk
Halia - ditumbuk
Ketumbar - kisar halus
Jintan halus - kisar halus
Minyak sapi untuk menumis
Garam


- Panaskan minyak sapi, tumis bawang merah, bawang putih dan halia.
- Bila wangi, masukkan ketumbar dan jintan. Goreng lagi sikit.
- Tuang tumisan ini ke dalam periuk berisi beras, masukkan kentang, daging dan air rebusan. Top-up air secukupnya. Masak nasi tersebut.
- Bila masak, kacau nasi dan gaul sekali ayam yang dah digoreng tadi.
- Sedia dihidang bersama curry ayam dan sambal belacan. 




Nasi ini lagi sedap dr nasi minyak biasa. Period.
Photobucket

8 comments:

kucingorengemok said...

weehhooo! kita juga nak buat nasi bukhari sahur karang :)

Ribbon Clown said...

terliur..harus cuba.. tp ko mkn ng belacan? orait eh? hehe

Budak Lurpak said...

KOG: jawab le, membal tu apa? waaa.. buat utk sahur ye? maklumlah org dah pro..hehehhe...

Budak Lurpak said...

pe'jah: ko kena lawan dgn belacan.. baru rasa dia terangkat.. hehehhe

Ribbon Clown said...

Esok gak aku buat.. tp minyak sapi kaler hijau tu Jakim dah tarik balik sijil halal dia hehe..kena carik alternative nih..

Budak Lurpak said...

Pe'jah: Aku pakai minyak sapi tapi org sini punya la.. ko wajib pakai minyak sapi, kang lari kang rasa dia.. carik la brand singapore.. hehehe

kucingorengemok said...

ooo, kena jawab ke? rasanya (boleh main rasa ek), 1.jintan halus=jintan manis, 2.goreng membal tu betul la goreng camtu, tak letak kunyit, in fact kita tak letak garam pun, manis natural, sedap! membal tu memantul kan, so i guess goreng membal tu goreng jangan sampai garing lah (gua copy je apa mak gua tulis, beb!) ;)

Cik Lurpak said...

KOG: kite tak penah dgr word membal la.. bebal ada lah.. hahahah

Related Posts with Thumbnails