Monday, 16 August 2010

Bristol->Ulu Banat Mana Ntah, Kent->Mile End, London->Bristol

We went to a place in Kent to pick up a thing that we bought last two weeks thru eBay. It took four hours to reach that place because M25 was a bit congested plus it was raining cats and dogs. The houses over there are most likely owned by rich people and their houses are surrounded by their farm. Cantek gile la umah diorg and sesuai la nak buat cerita Hansel and Gretel or Little Red Riding Hood. And after we found that ebay seller's house, they (the seller and T-Bag) tried to fit in that thing into our car. Tak muat, chaitt!!! 10cm aje kurangnya!!! So, we with our heavy heart decided to cancel the transaction. Sob sob sob!!!
T-Bag helped the seller to put away that thing in his garage after we decided to cancel the transaction. :(

So, we headed to Rozie's place to spend a night there. Sampai-sampai, borak-borak kasik mood sedih hilang.  Then, it's time to prepare the dishes for iftar. Bersilat ok dkt dapur. Azan dan masok pun still tgh goreng murtabak and vadeh. Our menu :

Appertizer:
Dates
Vadeh (chef izza)
Chicken Murtabak (yours truly)
Main course:
Nasi tomato, Acar tomato, Ayam masak merah (chef rozie)
Dessert: 
Cheese with peach and mango puding (yours truly)
 Gile sedap ayam masak merah itu and vadeh tersebut!!! Aku dah buat ulang tayang ayam masak merah tu masa sahur but segan nak mintak tapau vadeh tu balik Bristol hikhikhik.

Sunday morning. T-Bag suggested London Natural History Museum as our next destination, dah alang-alang dkt London kan. Since he forgot to bring his camera, so cancel the plan. Westfield boring. Oxford Street pun dah boring. Off we went to visit the famous shopping mall called Harrods. Cadangnye masok Harrods nak buat lawatan sambil belajar ke Coach, tapi pusing2 tak jumpe Coach. Kalau jumpe pun, confirm tak beli, sebab katanya lawatan sambil belajar kannnn. Lagipun, Farah Melissa kan adaaaaa, hehehehe. But the truth is Harrods is so not me. Takde maknanya aku nak beli baju, bag and kasut2 kat situ.  Tapi kalau ada perfume ke cosmetics sale dkt Harrods, sila roger saya ye org London, hehehehe. Walaupun hati tidak berbunga kerana tidak berjumpa dgn Coach, kami jumpa Zara di luar Harrods annnddd Zara Home tgh sale!!! Weehooo!!! Dah beli brg sikit2, we rasa cukuplah mengkayakan tokei Zara, we baliklah ke NCP itu. Sekali nak bayar parking, amek kau!
For only 2 hours plus plus = GBP18. Nangis! Buleh makan sepinggan penuh nasik dgn 5 macam lauk dkt MSD pun tak sampai rega itu!!! Tapi ok la kan, anak patik ni bukan jenis stroller friendly, dia adalah "dukung-friendly". Cukup-cukupla T-Bag jadik hulk dokong budak 14kg ni. Sekali sekala apa salahnya, hek!

Arrived at home around 4.45pm, siap-siap pegi bazar ramadhan (read: Nandos), ayam panggang extra hot, creamy mash and plain chicken strips for Mrkamahkamah. Siaplah sudah menu iftar kami, menu "chef-penat".

Ika, ko nak recipe cheese puding akak? Simple jek dek non.
Bahan-bahan: Whipping cream, soft cheese, sponge finger biscuit, sugar, chocolate drink, peach and mango in can.

Cara-cara: 
1)Beat the whipping cream till dia jadik berat and then add in soft cheese and a couple of spoonful sugar. Beat till the cheese and cream is well combine. 
2) Susun  sponge biscuits dalam bekas paling cantek yg transparent, kalau bekas tak cantek, tak leh gune!
3) Bancuh a cup of chocolate drink and curah sikit atas sponge biscuits itu, sampai the biscuits half tenggelam.
4) Susun buah-buah atas the sponge biscuits.
5) Ratakan 4-5 spoonful the cheese and cream on top of the fruits.
6) Pastu ulang step 2-5.  Buat la berapa layers korang nak buat. 
7) On top of last cream+cheese layer, arrange fruits cantek2 then sprinkle some chocolate powder.
8) Bungkus elok2 dgn cling film, cool it in the fridge, siap!!!

Another 25 days of iftar menu to be think of. Saya mahukan kelainan! Citarasa yg berbeza tapi dari chef yg sama, dalam mimpi boleh lahhhhh.

3 comments:

melissa said...

Farrah Melissa yg glamer sekali lagi kat blog kak mimah hahahahahaha

jgn risau kak, bukan beg gerabak aje yg boleh ku belikan hehehehe

Budak Lurpak said...

farah, kalau mintak bag bonia, confirm kena pelangkung eh?

melissa said...

erk, nnt saya usahakan ek..kalau beli dr malaysia dah tu pos ke US dah tu pos ke UK, aci tak ek huhuhu

Related Posts with Thumbnails