Tuesday, 24 August 2010

Am Missing Them...

I still remember my abah bought 3 roti khurasan or sometimes kebabs for my brothers every single day during Ramadhan. At that time, I always wondering how can they ate the kebabs/khurasan after eating rice, fried noodle, murtabak, air soya, taufu fa and lots of kuih muihs. Huhhh, don't underestimate perut budaklaki-yg-tgh-naik, you'll be amazed on the amount they can eat!

Usually they ate the kebabs/khurasan after terawih. But there was one time, my youngest brother was so gelojoh, he wanted to eat everything. After having the said menu above, he continued with the khurasan. After that, he performed his maghrib. Guess what? He puked on the sejadah when he was ruku'. Ambek kau !

Normally, tak cukup la dinner table for 6 utk menampung makanan yg ada. We put all kuihs, khurasan/kebabs and whatever drink we had on Along's study desk which was the nearest desk to dining table. Hehehe.

When it was time to bukak posa, all of us sat at the dining table. Masing-masing took whatever we wanted to eat and arranged it in our plate. Semua tangan dah dkt tepi pinggan. Bila azan je, tak toleh dah kiri kanan, ngapppp!!!

My brother yg bawah i, Apis, ada OCD about hygiene. Before he took any food, he will basuh tangan. Lepas susun the food on his plate, he will basuh tangan again. And then if kalau dia terpegang cawan or anything using his right hand, he will basuh tangan again. Gile penat asik bangun basuh tangan. Nasib baik tak jadik doctor.

My youngest bro will cepat-cepat ate his food and prayed because he wanted to pasang the pelita. Abah ckp selagi tak semayang, tak leh pasang pelita.  Then, he went to surau to semayang terawih. Dengar ok suara dia selawat dr speaker Surau Kg. Ketapang Tengah tu, kuat gile jerit!

I missed my emak's fried rice for sahur. She normally giling the cili kering before she went to sleep. Gila kau nak giling pukul 4 pagi, kang acik sebelah rumah sentap. Sedapnye bukan main! I really love that nasi goreng plus telur mata and teh o for sahur. Now, I only have a bowl of oat with milk for sahur and lots of plain water.***sigh.

When I was small, I never like to eat at any restaurants during Ramadhan. Macam kelam kabut.  But now, if you invited me to buka posa at hotel, suka je sebab selesa kot, buleh makan sikit je dulu, pastu semayang dkt surau hotel pastu sambung makan sampai pengsan. Once in every Ramadhan, abah brought us to any restaurants that served nasi beriyani kambing lepas tu terus pegi The Store or Ocean for hari raya shopping. Hoih, dulu baju kat Kamdar or Parkson tu kira mahal la wehh!

For iftar, emak prepared two drinks: teh tarik and teh o. She cooked everything (maksudnya aku mmg jarang tolong, abah kata biarlah budak tu sesekali cuti dkt rumah nak tgk tv, heheheh) and sometimes, during weekends, she made one or two kuihs. I really love her abok2 and lepat pisang.

When it's red flag for me, my emak and abah will make sure there is food for me to eat. They said, if tak puasa buat cara tak puasa, so makan sebab takut gastrik. If I kena gastrik, jawapnya berpuluh kali la melawat abg jamban. Tapi masa bukak posa, I normally buat - buat malu nak join makan, but abah insisted semua makan sekali. Hehehe.. ye la aku bukan tak puasa saja-saja, dah red flag kannnn!

Oh my along is a good boy because dia selalu abiskan apa mak masak. Tu yg mak syg gile!

My Emak, Apis and My Abah during Apis's master convo.

Along with his cronies: Ka'e, Ami, Along, Danish and Piqah
My youngest brother, ibal with Mrkamahkamah. Masa ni Myra ada dlm perut Azza lagi. Azza is Ibal's wife.


I really am missing them.
Missing the good old days.
Oh saya rindu rambut saya yg fesyen itu..

Emak dan Abah dkt Jasin.
Sorang dkt Muo.
Sorang dkt Kajang.
Sorang dkt Ampang.
Sorang tercampak dkt UK, huwaaa!!!!

8 comments:

Hikbal Ujir said...

oit...homesick ke!

Ribbon Clown said...

ilek mim.. kejap je kat UK tu.. zaman kanak2 rian mg best.. skang dah besar, kita create lain nyer memories plak.. life goes on kate omputih ;p

ramai seh anak buah ko.. bagus2..ko bila nak menambah ;p

anyway, ritu, ms blk melaka, aku lalu jasin, lalu depan umah nenek ko.. teringat masa gi umah nenek ko dulu..parent ko stay situ ke skang? bpk aku still kenal bpk ko tau..hehe

Budak Lurpak said...

Ibal: Ehhhhhh taklahhhhh, Jasin-sick je...:P

Budak Lurpak said...

Pe'jah: kasik baby PhD ni besor la.. baru lah boleh menambah...

Umah aruah nenek aku tu maktam aku duduk dah sekarang.. Parents aku duduk umah sendiri dkt Kg. Kesang Jaya, area atas bukit belakang masjid dua tingkat Kg. Kesang Tua.. kalau dr Jasin nak ke rumah nenek aku tu, masjid tu sebelah kiri, area situ lahh.. Wes, nanti kalau raya-raya tahun akan dtg, kalau aku ada kat umah parents aku, ko dtg lah ehh.. heheheh.. lehh gossips, i need more gossips! hehehehe..

chuasteph said...

u're the only gal?

Budak Lurpak said...

Steph: yup, that explains why I'm so ganazzzz....

nottingham said...

so you have another three brothers? wow, seronok tinggal with guys and you end up being pampered all the time. betul ke kena pamper?

awak orang melaka ke?

Budak Lurpak said...

Nottingham: takde la kena pampered.. tapi dpt la benda2 yg kita nak.. hehehe.. tapi selalu kena buli pegi dapur.. masa kecik tak suke pegi dapur, sekarang suke aje...hehehhe

saya bukan org melaka sebab saya tak lahir dan tak membesar di melaka.. tapi mak saya org melaka.. heheheh

Related Posts with Thumbnails