Monday, 19 July 2010

PhD, easy huh?

I just read Sze's recent entry
It's about life as a PhD candidate.
I couldn't agree more.

It may be look so easy.
Dalam hati dan otak siapa yang tahu.

Honestly, I'm doing it because arahan kerajaan.
Adalah best jadik lecturer saja, ajar statistic and linear algebra for 20-30 years, 
tanpa buat research yg bikin kepala semak.
But then again, ARAHAN KERAJAAN!!!


12 comments:

fika79 said...

setuju!!!!!!!!!!

Budak Lurpak said...

kan kan kan!!! it's a huge responsibility when we've decided to leave our comfort zone and start a new life, it's a phd life... sigh....

Nana said...

hahahaha, Arahan Kerajaan!!!

Budak Lurpak said...

sze: true what, kalau tak further, nanti boss bising maa..

Ismail Fitry said...

Hahaha same with me and my wife.

Budak Lurpak said...

ismail: same as in hanya menurut perintah kerajaan ke? hehehhe

Lady Arween said...

sila tolong nasihat saya..nie tahun ke 3 wat master ..x start2 dissertation..malas melampau ta..nak jadi mcm awak..tak dapat kot

Budak Lurpak said...

LA: malas adalah satu penyakit kronik kalau tgh belajar ni.. kwn saya terer gile buat coding, mmg tahap kagum lah.. tapi dia malas nak buat thesis.. so, sampai hari ni tak abis2 first degree dia.. susah jugak kan..so, kena bnyk musahabah diri kalau tgh belajar macam kita2 ni..:), hope this helps :)

afendi ariff said...

buat menda kena ikhlas sis...baru berkat...dan berzat!
heh!

Budak Lurpak said...

jap bro, aku buat muka seikhlas abis ni.. ko nampak tak? hehehhe

Ismail Fitry said...

Masa kami start buat Master dulu memang sebab minat. Tapi in the middle rasa tension sangat (ada rasa macam ATAS ARAHAN KERAJAAN aje). Then bila dah finished baru rasa bersemangat balik.

Sekarang ni dah almost 1.5 tahun dah buat PhD. So far Alhamdiulillah, we managed to change our mentality from ARAHAN KERAJAAN kepada minat hahaha...

Budak Lurpak said...

Ismail: Saya mmg suka my research area ni, tapi it's a very tough area, sv pun ckp mcm tu.. kesusahan itu yg membuatkan saya rasa arahan kerajaan itu adalah satu yg saya jadikan as alat muhasabah diri.. kite semua berhutang dgn kerajaan...hehehehe... glad that you all minat apa you all buat :).. samalah my husband and I pun almost 1.5 years dah.. bulan 9 ni cukupla 1.5 years.. heheheh...good luck ye :)

Related Posts with Thumbnails