Monday, 14 June 2010

I Don't Know What Should I Named This Entry

This is just an entry about something that we often took for granted, it's people kindness. When we are in such a desperate and delicate situation, there are two often options left: used money to bail you out, or you can just asked help from other people, be it from family, friends, supervisor (oh supervisorku, tlg la daku!) or even stranger. Being a good people, most of us are ready to lend hands or time or money. Indeed, tolong-menolong itu satu pekerjaan yang mulia lagi berpahala. Some people when we helped them, they felt terhutang budi and do whatever to repay the kindness kan. Belanja makan, ajak makan la, anything that please us. But some people, they're just tak paham bahasa, it just like they don't even learn what is grateful and adat (macam adat menumpang, adat meminjam, gitu la). Kena la pulak dkt org yg taktau how to say no, hemmphhh, makin la ko naik lemak kan

Eh dol, org dah bg ko tumpang rumah BERBULAN-BULAN, bayo la duit sewa kan, kalau dia taknak duit, belila groceries every month (haa amek ko!). Dah la orang tu tlg basuh baju ko, orang tu siap lipatkan! Ko ingat tuan rumah itu bibik ko??

Eh minah, ko dah tumpang kereta pompuan tu EVERY DAY, ko tlg la take turn bayar petrol dia kan.. ni ko sedap ati, "eh berenti jap beli jambu cicah asam, mak mengidam la, kang berenti beli pisang goreng dkt stall bumbung merah lak eh, pastu kite pegi 7-11 beli colgate white gigi aku kuning la", like wtf?

If we try to talk to them, they'll get mad. They will say kita berkira and tak kira lagi dia pi cerita his/her own version of story dkt org lain.. Later, all people pandang senget je kat kite. All people see in us is just perangai berkira. We don't want that to happen. So, we suck it up.

 Sometimes people just forget what goes around, comes around.

Sometimes, I think everybody should attend etiquette and moral class, especially org dah tua2 macam kita semua. Ye lah, org tua dok kata jgn kunyah makanan sampai berbunyi. Yg org tua tu tak sedar pulak, dia makan nasik jek pun, bunyinya cap cap cap. Takyah dok gaduh la nak wajibkan kelas bahasa whatever pun dkt sekolah, yang pentingnya kelas moral +etiquete and kelas agama. Oh yes, muslim pun wajib attend kelas moral ni, sebab yg selalu jadik takde moral value, org2 keliling kita gak.. ciss!!

Dah merepek sudah, let continue troubleshoot the codes yg gila itu. To my friend (I don't think she has time to read my blog :P), both of you are good person, bersabar lahhh.

Eh, sapa panaskan lauk ayam korma aku?Bau sampai dalam bilik,  nak gi makan la.. :P

8 comments:

Rozie said...

ok2, nanti i blanje ikan patin :p

Hikbal Ujir said...

upss.
it just like the words pointing to me...tepis...ces
i ASSUMEd it for general..

kucingorengemok said...

penuh pengajaran... tapi ending tak boleh blah! hehehe :)

afendi ariff said...

pengajaran yg diakhiri oleh pemakanan...
heh!

Budak Lurpak said...

Rozie: ikan patin, pastu paru goreng berlado, pastu sambal petai pastu.. hihihi.. mengigil ko bayo nanti zie, tgkla.. hahhah

Ibal: it's for someone else lah, not you..

KOG and Afendi: tu la sebab semalam makan banyak gile.. sebab tgh geram masa buat entry.. terus terbawak2 ke makan..heheheh

E.L.I.Z.A said...

hurmm aku la tuh org yg xreti ckp TIDAK hahah tp tu dulu la..skang aku dh berani nk tolak permintaan org yg mengakibatkan aku yg susah *erk mcm pelik je ayat aku haahha

Budak Lurpak said...

Eliza, yes, kite belajar cakap no.. tapi dgn penuh kelembutan ..heheheh

E.L.I.Z.A said...

hehhe dgn penuh kekasaran pun aku penah gak tp nge member baik la heheh

Related Posts with Thumbnails