Wednesday, 30 June 2010

Chicken Carbonara

A plate of chicken rice for lunch was enough for my big tummy to survive till the next morning. But, the minute I opened my fridge, I saw whipping cream. Instantly I remembered Carbornara Spagetti that we always had at Dave's Deli. Everytime we went to KL, we always had time to eat at Dave's Delis, dulu-dulu la.. Sedapp gile!! So, I cooked. This is another recipe for lazy people who loves to eat.


 Ingredients:
Spaghetti/Fettucini (200gm for 3 adults, this is for dinner, saja gatal2 makan, actually 75gm per adult), 2 garlics, olive oil, button mushroom, chicken (preferably isi dkt thigh, potong dadu ye), whipping cream or double cream (ikut hanpa lahh), 2 eggs, salt, ground black pepper and parmesan cheese.

Method:
1) Boil water and add few drops of olive oil. Once water is boiled, add spagetti and let it boil for the second time. Then drained spagetti in colander.
2) Beat the eggs. Add 10-15 spoonful whipping cream and 3-4 spoonful parmesan cheese. Then add blackpepper. Mix well.
3) In a pan, heat olive oil. Add the garlic and chicken. When the chicken is cooked, add spaghetti and the egg+cream. Season it with salt. Stir well and make sure the white sauce coated all spaghetti. Done.

Dah tak payah bayar berbelas ringgit makan carbonara dkt kedai. Sendiri buleh bikin maaa....

6 comments:

DrSinga said...

kedai tu banyak dah bungkus dah....
pasta2 kat situ sodap!!!!
kita tekak omputeh...
yang sorang tu tekak melayu...
tak konyang dia makan pasta2 ni...

d.a.m.i.q.u.l.a said...

mls nye nak buat sdri.tapi kalo kat italiannies,delicious tu,mau kopak makan tiap2 bulan:) nak tnye yang egg tu,die takkan jadi berketul ke ek?sbb bile sy pnskan,die jadi berketul2 :(

Budak Lurpak said...

Ibusinga: Itulahh.. bungkus la pulak kedai tu ye.. padahal elok je banyak branch.. mmg pasta kat situ super delicious... alahhh, heret jek yg sorang itu.. hehehe

Budak Lurpak said...

Damiqula: setahu saya lah kan, sebab saya pun amatur, faktor pertama, api tak leh kuat bebeno, faktor kedua, kan ada 2 eggs kan.. satu pakai both white eggs and yolk. satu lagi egg tu amek yolk sahajo.. kebanyakkan recipe saya tgk diorg buat mcm tu.. tapi saya rasa syg kan, saya guna je semua, tapi saya kecikkan api.. ok je, tak berketul2.. satu lagi, kalau nak panaskan, cuba letak 2-3 sudu hot water..heheh.. ini semua adalah based kepada observation dan experiment saya.. heheheh

Mak Piah said...

ni ari makan carbonara DLL... oooo cengini buatnya...:P
Tenchiu DLL. Mok makan jak agak blog kitak ....sesambil menunggu update...

DeLancrettLurpak said...

@Mak Piah nyaman sik?? hehehhehe.. mun ada daun basil ka daun ketumbar ka, tabur atas spaghetti ya, kei kacak bahh.. jgn engkah rumput sudehhh!!!

Related Posts with Thumbnails