Wednesday, 19 May 2010

Tag from Lady of Leisure

I like driving but when only T-Bag is not around or I NEED to go to shopping mall at 4.30am, yeah baby, it's summer sale!!

Adakah anda mempunyai lesen memandu?
Yes.

Bilakah anda mengambil lesen memandu?
I think it's in June 2002. Just before I started my industrial training at Keluangman company, adakah ko masih ingat wahai Siti?

Berapa lamakah pengalaman memandu anda?
Well, let me see, June 2002-June 2010 = nearly 8 years.

Pengalaman pahit ketika memandu?
Mmg pahit gila because the moment I arrived at my destination, I cried. Yes, masa itu snow yg sgt lebat. My first time driving dalam snow. Nasib baik kereta itu ada stability and traction control (wah berlagak, padahal ko taktau ape ke jadah benda alah tu). Kalau tak, taktau jadik apa la kan.

Pengalaman manis?
At first, masa memula dpt licence, abah said don't drive org lain punya kereta. Dahhh, sampai sudah tak dpt bwk kereta beliau and mmg tak berani pun nak drive volvo wagon lama tu, panjang gile! Bila aku sudah buat belakang beliau, beliau pun sudah tahu yg aku nak kereta. Well, aku anak yg degil. So aku dpt la kereta baru, alahhhh kancil aje, MAW6424. At the same time, T-Bag sudah masuk jarum and aku mmg forever dalam taman ada hati sama T-Bag. Masa tu gak we all baru start jadik RA dkt UTM. Wahh, dan-dan tu gak nak gi dating rasanya dgn T-Bag. So, aku dgn feeling2 hebat and nak tunjuk lah aku mmg terer bab driving.  Kami pun nak gi breakfast, dari UTM research centre tu nak ke Safiah Taman Univ. Aku lupa pulak, traffic dkt Taman Universiti tu adalah ala2 KL kedua. Bagi aku la, sapa nak terer kat jalan raya, hebat memaki org sambil mencilok, sile training di Taman Universiti, Skudai. So, bawak la keta kancil itu dgn berdebar2nya. Two reasons nervous: 1) First time drive dkt Taman Univ waktu peak hours, 2) T-Bag ada kat sebelah, mana nak control stick (stick kereta, ko pikir apa?), mana nak control macho, fuhhh, it's really a tough job! Tgh2 control tu kan, tetiba aunty yg bawak motorsikal tepi kancil ku itu nak terbabas, rupanya aku dah nak terlanggo dia. Aunty tu jerit, "lu mau bunuh saya ka?". Aku pun bukak tingkap, said sorry and muka sudah pucat. Errk! Yes, my pengalaman manis adalah melibatkan satu scene kena maki dgn aunty itu tapi feeling romantika itu mengatasi segalanya. Every time we all teringat kisah itu, confirm dua2 senyum. :P

The red dot adalah tempat kejadian melanggar aunty itu.

3 tabiat ketika memandu?
1) I don't sing in shower, but yes I do when I drive. Pemanduan akan menjadi ganas kalau mendengar lagu yg aku tahu lyricnya, seperti "kau kunci, cintaku didalam hatimu", eh.
2) Bukak kasut/selipar.
3) Kalau sampai ke destinasi, aku akan switch on/off 2-3 kali, just to make sure kereta dah selamat tutup and alarmed. Obsessive compulsive. Aku sanggup patah balik check, if I'm not confident.

3 pantang time aku memandu bila:
1) Mrkamahkamah melalak dalam kereta.
2) Signal la dey! Org yg tak bg signal especially nak masok roundabout and keluar roundabout, mmg nak kena belasah! Takde org dpt baca instinct korang. Ko ingat ko ada telepathy?
3) Bau dalam kereta adalah bau durian + kepam kasut + perfume. Perhhh! Bikin hati wa panas. So, jgn cuba2 kentut kalau aku dalam kereta, kalau nak gak, talakan bontot anda ke luar tingkap. Sekian, terima kasih.

Pernah terlibat dengan kemalangan?
Yes, it was in 2000. Masa tu baru belajar nak bawak scooter. Itupun scooter member. Aku taktau yg once kita pulas the right handle, scooter itu terus melancar ke depan. Ye puan2, aku pulas right handle dgn kuatnya. Akibatnya puan2? Yes, aku masuk longkang and scooter tu melambung. No serious injuries but body aching nearly one week plus. Nasib baik tak patah riuk ye.

Nak tag sapa ah? Tag Siti ngan Ida lah. Hehehe.

5 comments:

afendi ariff said...

eksiden naik scoot?
ko nak try merempit ke ape?
heh!

DrSinga said...

tak ada feel bawak kereta pakai kasut kan!!!
(pluss...sayang kapet kereta...hahaha...)

Budak Lurpak said...

afendi: mane la aku tau kanan tu minyak,kiri tu brake, basikal takda pun cenggitu,hehehe ibusinga: haaa kan, rasa mcm tak tekan je pedal minyak tu kalu pakai kasut

Lady of Leisure said...

hahahahaha... u ni kan ada je buat orang gelak tau...
"kau kunci cintaku di dalam hatimuuu"
tak tahan dengar lirik lagu ni, nostalgik giler zaman rambut kembang..
:D

Budak Lurpak said...

serius LL, kalau u dah ada lesen nanti, cuba drive sambil nyanyi lagu tu..confirm minyak kereta ditekan2..heheh

Related Posts with Thumbnails