Monday, 10 May 2010

Stingray, Skate and Oyster

I really like ikan pari asam pedas and my friend said we can find ikan pari here in UK. I was so excited. So, off I went to the Bull Ring market, trying to find the ikan pari. Dengan level confident yg tinggi. I asked my favourite fishmonger, "Do you sell stingray?". He gave that weird look and said "Oh we don't, if you like to find one, please go to the exotic shop". " And I was like "what?", dalam hati lah kan... Ape ke heynye stingray itu exotic?

Then, I asked my friend again, what do org putih called ikan pari, ropenye bagi deme ikan pari yang logic dimakan namanye skate. Stingray and skate is in the same subclass in scientific classification.  

 Image googled.

Tapi deme tak biasa la kot makan stingray. No wonder la the fishmonger gave me that look. Mesti dalam hatinya berkata "Perhhh, ini zimmern nye kroni".. Kalau aku lah zimmern, maknanye, rakyat Malaysia semua zimmern. By the way, for those pencinta ikan pari, you can find skate in Morrison.

About oyster. One question, is oyster really an aphrodisiac?
Have you ever try to eat raw oyster served on ice with lemon? 
Aku dah.
Aku rasa macam makan getah 
and nothing happen after that..
aphrodisiac konon!!! ciss!!

9 comments:

kucingorengemok said...

tak boleh nak cuba pun pasal kalau tengok raw oyster je teringat mr bean dan insiden makan oyster basinya! haha

DrSinga said...

kita suka!!!!
perah lemon....slurppp...lincin je masuk tekak... :)
emmmm...bukan ke...kalau xy yang makan baru ada effect????

sue said...

nyaman mah mkn oyster ngn lemon ya..uisk..meliur..lamak sik mkn eh..nyum2..

Rozie said...

cemane dr bristol bleh ke bull ring plak ni? confuse jap...

Budak Lurpak said...

KOG: hehehe.. rugi oo tak try, mana tau suka..heheh

ibusinga: lahhh.. ye ke?bukan xx ke?cisss!!!

k.sue: aiks, ktk suka? oo.. mcm makan umai lah nak..hehehe

rozie: kami ni musafir tegar.. hehehe

Lady Arween said...

penah makan gak oyster perah lemon..tapi..terus sedut tak sempat nak rasa macam mana..coz kembang tekak..tu kira 1st & last attempt ja kot

Budak Lurpak said...

LA: Erkk! macam bunyi suicidal attempt jek kan makan raw oyster ni kan.. tapi kalau nak super hebat, makan raw squid la macam org korea buat.. hehehe

jane said...

tak pernah rs ikanpari....
tk tau pon bley maakan
hahah

Budak Lurpak said...

jane: lahhh.. rugi wooo.. tapi ikan pari kat malaysia lagi sedap la.. yg kat UK, kureng manis ...

Related Posts with Thumbnails