Monday, 21 April 2014

Musuh Ketat

Musuh ketat buat masa skang adalah: 

1. Org jual tong gas, tilam and ais krim. Asik la "tilammmm, tilammmm". Yg jual tong gas lak, ter hon hon je lah. Yang jual ais krim lak, kot la pasang lagu classic paddle pop takpe la gak, ntah lagu apa yg ko pasang.

2. Posmen yg press minyak dan merempit, eeee.

3. Anjing yg suka menyalak mcm nak tercabut anak tekak bila posmen lalu.

4. Dan yang paling geram adalah bila "old news paper, bateri lamak, surat kabar lamak..."


Adoiiii!
Tolongla anak aku nak tdo.
Dah la anak aku tdo tak pakai buai, tak pakai pacifier, senang beno nak terkejutkan dia.
Tolonggggggglaaaaas

Tuesday, 15 April 2014

Hospital

Seminggu duduk hospital umum byk betol keinsafan wehh. Oh bukan saya yg sakit, anakanda yg baru berusia sebulan tu yg demam. Pegi private, private takmo amik, diorg refer to GH. Berkampung la saya di sana. 


Mmg sifat saya kalau sedih, hoii sapa tak sedih, baby sakit kot, saya suka simpan dan hanya share dgn lakiku, sebab tu tak berapa gemor org melawat ketika diri ini dlm kesedihan, vulnerable kata omputihs, haaa gitu la rasanya, cukup la sekadar doa2 yg dikirim, syukurrr. Takyah la terasa hati kalau kata takyah melawat dulu, gituuuu


Sesedih saya sbg emak kpd baby yg demam, lagi sedih dan tak keruan bg emak yg anaknya ada sakit SLE, dan juga penyakit2 yg memerlukan high dependency yg lain. Ye jiran katil saya, budak darjah 5, pengidap SLE, kesian tgk, tapi mak dia maintain senyum, isk!


Ini kira entry menginsafi la kiranya, kita rasa sedih sakit semua, tapi ada org yg lagi sedih sakit dari kita. 


Esok esok la pulak kita buat entry kutuk doctor spital ehhh, geram weh gerammmm!

Friday, 28 March 2014

Life after PhD

Wahh, tetiba khennn. Apa la beza beno khennn life before and after, hihihi. Beza nye satu: busy giler kottt.


Masa buat PhD, saya hanya pikir "pulun hoiii pulun". Pulun buat research, tak dpt pikir solution sehebat Mark Zuckerberg, kita carik solution yg senang dan logic. Takda dah pikir benda lain kecuali sale bile (i really miss the moment jln2 dkt Cribs Causeway takpun Clark's Village or Swindon outlet pastu terjumpa benda best yg murahs) ekekeke.


Tapi dah abis PhD, ko masuk opis, wahhh bos kau pun suruh carik grant, takde grant =!KPI kau tak improve, beban mengajar (benda yg ko tak berapa gemor buat, ko panggil beban, hahahaha), keje2 admin dan ass-kissing lagi, hoiii byk kot keje. Tu lom perkara yg melibat supervision student, menulis papers utk capai target every year, gagagaga. Itu baru hal opis, hal keluarga lagi khennn, tak main la projek memikat suami, kita straight to the point, projek menambah zuriat, gituuewww. Lom lagi terpaksa the extended family matters like seriously kena hadap, ye la dok jauh, setakat dgr je la kann, ni kena hadap, bluerrghhhh.


Tapi satu benda yg ko belaja masa ko buat PhD: get organized, duduk dan pikir before ko act. Tapi ko nak act tu kadang2 mesti cepat, so otak mesti sentiasa cepat. Haaaa, ko kalau tak plan dan organize, experiments ko kena ulang byk kali wehh. Mcm gitu le dlm hidup ni, byk sgt yg perlu attention ko, so utk mengelakkan ada yg terlepas pandang, belajau la organized kan diri ittew.


Tak genius mana pun org dah abis buat PhD ni, contoh terdekat: yours truly. Tapi, rajin, organized, sanggup susah tu antara ciri2 yg kena ada, kalau manjang je nak melalak, tgk papers ko gelabah sebab tak paham, tgk coding ko rasa nak meraung, rasanya lom ready kot mental tu. Agak2 tak dpt buat something, do not blame others, ye la the easy way ko blame supervisor khenn takpun pakcik janitor yg suka benau borak dgn kite masa break, blame diri sendiri dulu, btw pakcik janitor, accent brummies pakcik tu haiyohhh, menderita otak saya nak kasik paham okehhh.


Kepada yg tgh buat PhD, tabahkan lah hati mu. 


P/s: ada gak org Bristol, Glasgow, loughborough baca kittew nye blog ehhh.

Kasik semangat sket khennnn





Thursday, 20 March 2014

SPM

Results SPM keluar hari ni uols. 11K+ students dpt grade A. Saya tak berapa paham sgt grade yg sistem sekarang pakai, ye la zaman dinosaur dulu kami guna sistem pangkat dan agregat.


Masa results SPM saya nak keluar dulu, kami dpt cuti khas. Masa tu saya dah masuk Program Express Mara dkt UTM. So balik lah saya ke rumah dan bila hari yg ditunggu, pergilah saya MRSM yg di dlm bandar ittew. Perasaan ketika itu adalah numb, hahaha.


Honestly, saya dulu haram tak kesah berapa byk A saya dpt, pada saya yg pentingnya aggregat is 9 or under and Add Maths A1, subjek lain jgn fail sudehhhh. Ye la, apa2 hal org kg tanya berapa agregat khennnn. Bila check results slip dan making sure target tercapai, baru le check subjek lain, hihi. Physics I hate u, gituewww!


SPM is everything? Idok le, tapi somehow ada la kesannya sikit kan. Sebab results tak elok,bye2 chances to oversea. Since saya takda cita2 nak buat first degree dkt overseas, so saya redho saya tak dpt byk 10A1, hahahaha. Tapi rasanya kalau zaman sekarang, sebab ramai sgt yg genius,selain dari g oversea,  the straight As students pun suka kot nak masuk Research Univ (RU), yg mana tak dpt straight As masuk la non-RU gitueww. Takpe dik, masuk je mana2 univ, kalau ko ohsem, ko tetap ohsem dik! Tgk akak ni haa, bertuah UTM tu tauuu *angkat bakul*. 


But seriously,results elok and extra curicullar yg outstanding, peluang utk dpt scholarship pun tinggi. Tapi kalau takda scholarship, PTPTN kannnn ada.  Bab scholarship ni kebykkannya mmg student pemalas nak carik betol2. Jgn dik, mana ada company yg offer tu, ko mintak je, so bukak2 la newspaper tu, bukak la website yg berkenaan selalu. 


Pada yg results elok tu,congrats ye, bukan congrates :P, hihihi. Pada yg results yg tidak mencapai target, redholah dan di kesempatan lain, tingkatkan usaha yawww.


Kalau kamu tanya, kalau ada chance, saya nak tak repeat balik certain paper SPM saya? Especially biology and physics? 


Kosser! Hihihihi

Wednesday, 19 March 2014

Refill

Yaya: Mommy, you have to refill the milk, adik wants milk.


Celah mana pulak aku nak refill kannn, kalu dah adik dibreastfed.


Yaya adalah konpius mana dtgnya susu dari dada omak eh, and omak eh malas nak pikir panjang..


Mommy: my blood is white ok.


Yaya: oooo that's why u dont need to refill..

Hihihihi